Θέμα Χαλκιδικής Κόσμος Οικονομία Περιβάλλον Πολιτισμός Χαλκιδική

Μελέτη αντιστήριξης του Βυζαντινού Πύργου στη Ν. Φώκαια

  • Προβλέπονται εργασίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης 
  • Άμεση η σταθεροποίηση των φυσικών πρανών έδρασης του Πύργου

 

Κασσάνδρα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023– Με μεγάλη έμφαση στη συντήρηση των μνημείων της Κασσάνδρας, ο Δήμος Κασσάνδρας προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης που αφορά το έργο ευστάθειας του Βυζαντινού Πύργου Ν. Φώκαιας. 

Το εν λόγω μνημείο αντιμετωπίζει σοβαρότατους κινδύνους μετατόπισης των θεμελίων του λόγω εκτενών κατολισθητικών φαινομένων που εντοπίζονται επί των πρανών έδρασης του Πύργου. Όπως εκτιμήθηκε, στην επιφάνεια του πρανούς κατέρρευσε 450m3  εδαφικού όγκου. Μάλιστα, οι κατολισθήσεις προκλήθηκαν ακαριαία καθώς οι συστηματικές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους ισχυρούς θαλάσσιους κυματισμούς επιβάρυναν τις συνθήκες ευστάθειας του πρανούς με συνέπεια την ξαφνική και πλήρη κατάρρευση των εν λόγω τμημάτων.

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση μέτρων σταθεροποίησης των εν λόγω πρανών. Για τον λόγο αυτό προηγήθηκαν εδαφοτεχνικοί έλεγχοι ώστε οι προτεινόμενες κατασκευές να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη δυσμενής εξέλιξη κρίσιμων εντατικών μεγεθών (πχ μετακινήσεις στη θεμελίωση του Βυζαντινού Πύργου). 

«Κρίνουμε αναγκαίες τις εργασίες αντιστήριξης του Βυζαντινού Πύργου και τη θωράκισή του έναντι των θαλάσσιων κυματισμών. Το έργο που θα εκτελεστεί, θα εξασφαλίσει ότι το τόσο σπουδαίο μνημείο της Ν. Φώκαιας θα συνεχίσει να στέκει αγέρωχο στα παράλια της κοινότητας και να προτάσσει ένα μεγάλο και σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας», ανέφερε σε δηλώσεις της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.