23 Σεπτεμβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Κ. Μάλαμα : Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την υλοποίηση του κρίσιμου έργου του Φράγματος του Χαβρία;

Κοινοβουλευτική ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το μέλλον του κρίσιμου έργου της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το κρίσιμο για την Χαλκιδική έργο της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία παραδόθηκε το 2019, από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως αδειοδοτημένο και ώριμο, έτοιμο προς δημοπράτηση. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Χαλκιδική, για την αγροτική και τουριστική της οικονομία, αλλά κι ένα έργο που απαντά σε κρίσιμες περιβαλλοντικές ανάγκες της Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για υλοποίηση του έργου μέσω σχήματος ΣΔΙΤ, με σχεδιασμό για χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, με σχετική απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2020. Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2023, ο διαγωνισμός κατέρρευσε και το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός σχεδιασμού. Επίσης, από σχετικές διαρροές από κυβερνητικές πηγές διακινούνται σκέψεις περί “μη οικονομικής βιωσιμότητας του έργου”, αλλά και περί “ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών”, γεγονός που θα οδηγήσει το χρονοδιάγραμμα σε πολυετείς καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προχωρήσει το κρίσιμο για την Χαλκιδική έργο της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

Το κρίσιμο για την Χαλκιδική έργο της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία παραδόθηκε το 2019, από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως αδειοδοτημένο και ώριμο, έτοιμο προς δημοπράτηση. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Χαλκιδική, για την αγροτική και τουριστική της οικονομία, αλλά κι ένα έργο που απαντά σε κρίσιμες περιβαλλοντικές ανάγκες της Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για υλοποίηση του έργου μέσω σχήματος ΣΔΙΤ, με σχεδιασμό για χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, με σχετική απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2020. Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2023, ο διαγωνισμός κατέρρευσε και το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός σχεδιασμού. Επίσης, από σχετικές διαρροές από κυβερνητικές πηγές διακινούνται σκέψεις περί “μη οικονομικής βιωσιμότητας του έργου”, αλλά και περί “ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών”, γεγονός που θα οδηγήσει το χρονοδιάγραμμα σε πολυετείς καθυστερήσεις.

Επειδή η κυβέρνηση, επί τέσσερα χρόνια, διατυμπάνιζε την “αποτελεσματικότητα” της και την “δέσμευση” της στην υλοποίηση του έργου του φράγματος του Χαβρία.

Επειδή από την ώρα της κατάρρευσης του διαγωνισμού δεν έχει αναλάβει επίσημα ευθύνες κανένας κυβερνητικός φορέας.

Επειδή οι πολυεθνικές εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φαίνεται να πιέζουν για χαλάρωση των κοινωνικών δικλείδων που είχαν τεθεί στην αδειοδότηση του έργου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον δημόσιο έλεγχο της τιμολόγησης του νερού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προχωρήσει το κρίσιμο για την Χαλκιδική έργο της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία;

Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.