Top News Θέμα Χαλκιδικής ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ Τουρισμός Χαλκιδική

Φθηνές διακοπές και στην Χαλκιδική!!!

Με το… δεξί μπαίνει η περιοχή μας στην κατεξοχήν θερινή περίοδο!

Την ευνοούν και οι αυξημένες τιμές σε πλοία – αεροπλάνα • «Ζεσταίνεται» η κίνηση στο πρώτο πόδι

• «Τρέχει» το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Τα σχολεία τελείωσαν, το ίδιο και οι εξεταστικές στα πιο πολλά Πανεπιστήμια, οι βαθμοί των Πανελλαδικών βγήκαν και, καθώς μπαίνουμε πια στον Ιούλιο, ξεκινάει η κατεξοχήν καλοκαιρινή περίοδος, η οποία για τους περισσότερους είναι περίοδος διακοπών.

Το κόστος τους όμως έχει αυξηθεί φέτος, με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια να είναι αρκετά πιο τσουχτερά σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ενδέχεται να έχει θετική επίδραση για την  Χαλκιδική και γενικότερα για τα παράλια της Ηπειρωτικής Ελλάδας, τουλάχιστον όσον αφορά στους εγχώριους παραθεριστές. Για τους τουρίστες από το εξωτερικό, το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Θεσσαλονίκη  θα είναι και αυτή τη θερινή σεζόν η βασική «πύλη» εισόδου με στόχο να ξεπεράσει το ρεκόρ της περσινής χρονιάς σε αριθμό επιβατών. Εξάλλου, ξεκινάει σήμερα το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω του οποίου εκτιμάται πως θα ενισχυθεί η τουριστική κίνηση και στην περιοχή μας.

 

Ευνοείται η Χαλκιδική

Με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και του κόστους διαμονής είναι αντιμέτωποι οι πολίτες, καθώς μπαίνουμε πλέον στην κατεξοχήν περίοδο των θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας ακόμα και αδύνατες τις διακοπές για πολλούς. Το ίδιο ισχύει και για τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία ούτως ή άλλως είναι ακριβότερα από εκείνα των πλοίων.

Η πραγματικότητα αυτή ενδέχεται να στρέψει τους πολίτες σε λύσεις πιο οικονομικές, δηλαδή στο να επιλέξουν διακοπές στα παράλια ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, γεγονός που παράγοντες του τουριστικού κλάδου της Χαλκιδικής εκτιμούν ότι μπορεί να αποβεί προς όφελος της περιοχής μας, η κύρια πρόσβαση στην οποία είναι οδική.

Εξάλλου, η ακτογραμμή της περιοχής  δεν υπολείπεται σε τίποτε από εκείνα των δημοφιλών νησιών του Αιγαίου ή της Κρήτης. Η  Χαλκιδική διαθέτει ατέλειωτες παραλίες, 11 εκ των οποίων φέρουν μάλιστα «Γαλάζιες Σημαίες», με ναυαγοσώστες σε πολλές απ’ αυτές, ράμπες για πρόσβαση ΑμεΑ, μπιτς μπαρς και όλες γενικά τις σύγχρονες ανέσεις.

Βασική «πύλη»

Βασική «πύλη» εισροής τουριστών από το εξωτερικό είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία που εξυπηρετεί κατά βάση την Χαλκιδική.

Οι πτήσεις τσάρτερ απ’ όλη την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο στην Θεσσαλονίκη η οποία  κατέγραψε πέρυσι ρεκόρ όλων των εποχών στην κίνησή του. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, το Αεροδρόμιο σημείωσε μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, διακινώντας 5,5% περισσότερους επιβάτες.

Είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς με βεβαιότητα αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το περσινό του ρεκόρ. . Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου φέτος (Ιανουάριος – Μάιος), το Αεροδρόμιο του Ακτίου παρουσιάζει μείωση στην επιβατική κίνηση κατά 5,3%,.Διαφορά μικρή, πάντως, που  μπορεί να καλυφθεί το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

Κοινωνικός Τουρισμός

Την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και στην Χαλκιδική, ιδιαίτερα στα παράλιά της, αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου μέσω του φετινού προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα διανείμει 300.000 επιταγές για φτηνές διακοπές. Οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους – ωφελούμενους και τους αποκλειόμενους αναρτήθηκαν από τη ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα, από σήμερα, Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις  30 Ιουνίου του 2024. Η φετινή αθρόα συμμετοχή των πολιτών στον Κοινωνικό Τουρισμό είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που δείχνει και την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, δείχνει ότι από το σύνολο των ερωτηθέντων, ένας στους δύο δήλωσε ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές. Αντίστοιχα, ένας στους τρεις ανέφερε ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, ενώ το 75%, δήλωσε ότι  έχει ήδη ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως οι διακοπές, τα ταξίδια και η εστίαση.

Έως έξι διανυκτερεύσεις

Η μοριοδότηση των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εισοδηματικών και οικογενειακών, όπως είναι ο αριθμός των παιδιών, το ετήσιο εισόδημα, τυχόν μονονογεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ.

Σε ό,τι αφορά το καινούργιο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Θα πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με τον πάροχο. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η υποχρέωση να καταβληθεί και μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται δε ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα λειτουργεί παράλληλα και το παλιό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με περισσότερες από 150.000 επιταγές να είναι ακόμα αδιάθετες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.