24 Ιανουαρίου, 2025
Απόψεις Άρθρα

Έρχονται και οι Ευρωεκλογές…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αποκτήσουν οι Ευρωεκλογές του που έρχονται το 2024. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Χώρα αυτές οι εκλογές ουδέποτε είχαν την λογική για την οποία διεξάγονται, δηλαδή της Ευρωπαϊκής τοποθέτησης των Κομμάτων, ή των ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά είχαν για την εκάστοτε Κυβέρνηση λογική ψήφου εμπιστοσύνης ή αποδοκιμασίας για την πολιτική της. Έτσι η πολιτική της ΝΔ θα κριθεί για εκείνο το διάστημα όπως και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα το ενδιαφέρον θα είναι έκδηλο.
Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι προτάσεις που υπάρχουν για τον τρόπο και τον εκλογικό νόμο που θα γίνουν αυτές οι εκλογές. Θυμίζω πως σήμερα υπάρχει μια ενιαία Εθνική εκλογική περιφέρεια με 42 υποψηφίους από κάθε Κόμμα όπου εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς αφού πρώτα οι έδρες διανεμηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Έτσι για παράδειγμα αν η ΝΔ λάβει οκτώ έδρες τότε θα εκλέξει του οκτώ πρώτους σε σταυρούς.
Στην Κυβέρνηση υπάρχει η πρόταση η διαδικασία αυτή να γίνει με την μορφή της λίστας. Όπως έγινε από τις εκλογές του 1981 μέχρι τις εκλογές του 2009. Στο τραπέζι υπάρχουν αρκετές προτάσεις όπως αυτή του Στέφανου Μάνου που ζητά 21 μονοεδρικές Περιφέρειες ώστε να εκλεγούν 21 Ευρωβουλευτές στην λογική της γνήσιας ενισχυμένης πλειοψηφικής αναλογικής. Ο Πρώτος τα παίρνει όλα και ο δεύτερος τίποτα…  Ο κος Μάνος πρότεινε ως μονοεδρικές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Β2 Αττικής, την Α΄ Αθήνας, την Α΄ και Β΄ Πειραιά, την Α΄ και Β΄ Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, την Α΄ Θεσσαλονίκης, την Β΄ Θεσσαλονίκης, την Κρήτη, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία…
Στην πρόταση υπάρχουν μερικά ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτό της Θράκης, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μόνη της σε αυτή την χαρτογράφηση και θα πρέπει να αποτελέσει κοινή περιφέρεια με την Ανατολική Μακεδονία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σπάσει μια περιφέρεια από την Αττική. Άλλο ένα ζήτημα είναι αυτό της Χαλκιδικής,  που από την στιγμή που η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης θα είναι αυτόνομες, η περιοχή μας θα αποτελεί μια εκλογική ενότητα με Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς και Σέρρες.
Εκτός του ότι δεν υπάρχει καμιά οδική επαφή με τους άλλους νομού, δεν υπάρχει και καμία σύνδεση από πλευράς πολιτών. Θέλουμε δεν θέλουμε η Χαλκιδική, πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά έχει να κάνει με την Θεσσαλονίκη. Για αυτό και θα έπρεπε να είναι ξεχωριστή περιφέρεια μόνο με την Συμπρωτεύουσα. Και μεγαλύτερη δύναμη θα είχε, και θα έλυνε τα προβλήματα της πιο εύκολα καθώς θα ήταν επί της ουσίας μόνο δυο νομοί, όπως είναι η Αττική. Σε αυτήν την πρόταση Μάνου, η Χαλκιδική θα μπορούσε να είναι μονοεδρική περιφέρεια με την Β΄ Θεσσαλονίκης. Τέλος, αναφορικά με τους υποψηφίους σε κάθε συνδυασμό, ο κος Μάνος προτείνει δυο. Εγώ θα έλεγα πως το σωστό για να υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη των περιοχών θα ήταν  τρεις…
Η πιο δίκαιη πάντως πρόταση θα ήταν η δημιουργία 7 εκλογικών περιφερειών στα διοικητικά όρια των Αποκεντρωμένων διοικήσεων με την δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών, διεδρικών περιφερειών, τριεδρικών περιφερειών αλλά και πολυεδρικών περιφερειών. Έτσι με την απλή αναλογική ανά εκλογική περιφέρεια, θα εκλέγονται οι πρώτοι. Για παράδειγμα, η εκλογική περιφέρεια Αιγαίου και Κρήτης θα ήταν μονεδρικές. Διεδρική θα ηταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, Τριεδρικές θα ήταν οι περιφέρειες Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, η αποκεντρωμένη περιφέρεια Μακεδονίας θα είχε 5 έδρες και η Αττική 6 έδρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *