Δελτίο Τύπου Επιστολές Οικονομία Περιβάλλον Πολιτική & Οικονομία

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Οι πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα και οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται στις περιοχές της Ρόδου, την Κέρκυρα, την Κάρυστο και το Αίγιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, χθες Κυριακή, μέσα σε 8 ώρες εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές δηλαδή 8 κάθε ώρα.

Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η διασφάλιση των περιουσιών των πολιτών, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Αναφορικά με την Πυρκαγιά στη Ρόδο, 

Στην περιοχή επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 266 πυροσβέστες, 55 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος, 10 ελικόπτερα (εκ των οποίων 3 από την Αίγυπτο), 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά). 

Όλος ο μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή του Ασκληπιείου. 

Εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές  Γεννάδι, Βατί, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη και Χαράκι. 

19.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία εκ των οποίων τα 16.000 με επίγεια μέσα και τα 3000 με πλωτά. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στη χώρα. 

Άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες μετακινήθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ, ενώ στην πλειοψηφία τους πολίτες και τουρίστες μετακινήθηκαν με τουριστικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό.

Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Υπήρξε άμεσα μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και της ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, προσήλθαν σε δομές υγείας εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αναχώρησαν άμεσα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ένας πολίτης ο οποίος υπέστη κάταγμα κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση στη μαιευτική κλινική. 

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των Πυροσβεστών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συμβολή της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών, μαζί με τους εθελοντές, συνέβαλαν τα μέγιστα στην διαδικασία ασφαλούς μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών.

Help Desk του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε μέσα στο Αεροδρόμιο της Ρόδου. Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. 

Οι πτήσεις προγραμματίστηκαν με τις εταιρείες TUI και Jet2 που μετακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο. 

Πρόκειται για πτήσεις επαναπατρισμού, αφού όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί, θα έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες.

Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών ενισχύεται το προσωπικό του αερολιμένα Ρόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και ενεργοποιείται το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου συνεχίζεται κανονικά με ορισμένες καθυστερήσεις λόγω του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην κατάσβεση.

Παράλληλα, επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων έχει ξεκινήσει, με 2000 ράντζα και 500 υπνόσακους που έχουν παραληφθεί, ενώ σήμερα αναμένονται άλλα 2.400.  

Το Σάββατο Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη βρέθηκε στη Ρόδο. 

Στο νησί ήδη βρισκόταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παπάς. Χθες, έφτασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να δρομολογηθεί με ταχύτητα η χορήγηση των αποζημιώσεων. 

Όλες οι προσπάθειες της Κυβέρνησης εστιάζουν στην ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 

Στην Κέρκυρα η φωτιά περιορίστηκε στα χωριά Σάντα και Μέγγουλα ωστόσο υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα όπου η Πυροσβεστική συνεχίζει να επιχειρεί με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Επιχειρούν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 50 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 17 οχήματα και ένα πλοιάριο του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μετακίνηση πολιτών και την κατάσβεση. Μέσω του 112, εστάλη μήνυμα για την εκκένωση 17 οικισμών και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 2.500 πολίτες. 

Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί ζημιά σε οικίες.

Στην Κάρυστο μετά τις τρεις εστίες που εκδηλώθηκαν χθες, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσω του 112 η προληπτική εκκένωση οικισμών προκειμένου για την προστασία των κατοίκων. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις προσπαθώντας να ελέγξουν τη φωτιά. Από το βράδυ έχει ανοιχτεί χωματουργικά αντιπυρική ζώνη προς τον Πλατανιστό ωστόσο υπάρχει ακόμα ενεργό μέτωπο.  Στην περιοχή επιχειρούν 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

 

Στο μέτωπο της Αιγιάλειας η φωτιά δεν απειλεί οικισμό. Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, τρία ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. 

 

Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Είναι η 12η ημέρα που υπάρχουν ταυτόχρονα πάνω από 50 νέες εστίες ημερησίως κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 600 εστίες.

 

Για ακόμα μια φορά και με δεδομένο ότι πολλές περιοχές της χώρας μας σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο Ακραίου Κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (επίπεδο 5), παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να γίνουν αιτία εκδήλωσης φωτιάς και αν βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από πυρκαγιά να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. 

Η ασφάλειά τους είναι το πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας.

Αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών, αυτά θα διερευνηθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά σχετικά με την ενδεχόμενη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. Αν αποδειχθούν εμπρηστικές ενέργειες, οι δράστες τους θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα κριθούν με τις αυστηρότερες ποινές που νομοθέτησε η Βουλή με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2021 που πρότεινε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η διακινδύνευση του περιβάλλοντος, των περιουσιών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής δεν πέφτει πλέον «στα μαλακά».

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους και ουδείς δύναται να υποκαταστήσει το ρόλο τους.

 

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές σε Μάνδρα, Μέγαρα, Σαρωνίδα και Λουτράκι. Συνολικά ζημιές έχουν διαπιστωθεί σε 197 κτίρια, ενώ με κόκκινη σήμανση έχουν εντοπιστεί 50 σπίτια και 2 επιχειρήσεις.

13 μέτρα στήριξης για τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο. 

Πλην της αρωγής που θα δοθεί από το κράτος για την επανόρθωση των ζημιών και τις αποζημιώσεις, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και αναστολή των συμβάσεων εργασίας και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα βρίσκονται στο πλευρό όσων έχασαν την περιουσία τους από τις πυρκαγιές και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους συμπολίτες μας με έκτακτα μέτρα για την επανόρθωση των ζημιών και την αποκατάστασή τους.

Ο καύσωνας φαίνεται πως θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά από το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Οι εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία παραμένουν σε ισχύ με στόχο την προστασία των πολιτών.

—-

Αναφορικά με το δυστύχημα στην Πάτρα

Στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας, λόγω εργασιών κατεδάφισης, για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, άτομα μη έχοντα εργασία βρίσκονταν χθες στο σημείο και τραυματίστηκαν, ένα εκ των οποίων θανάσιμα, εξ’ αιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας.

Στο σημείο επιχειρούν μέλη της Πυροσβεστικής, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ καθώς και η ΕΜΑΚ, ενώ στο σημείο βρέθηκαν η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επικοινώνησε με την αρμόδια Εισαγγελία, ενώ διεξάγεται προανάκριση από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών. 

Ήδη η ΕΛΑΣ προχώρησε στις συλλήψεις του υπευθύνου του έργου, του υπευθύνου του εργοταξίου και δύο χειριστών. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και τις ευχές μας για ανάρρωση στους τραυματίες. 

—–

 

Σήμερα, σε λίγη ώρα θα μιλήσει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αύριο αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο, αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να μπορούν να ασκούν αυτό τους το δικαίωμα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. 

Σήμερα, την ημέρα που γιορτάζουμε την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, θα αποκατασταθεί μια χρόνια αδικία που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στο εξωτερικό.

Ελπίζουμε πως όλα τα κόμματα θα δείξουν πνεύμα ενότητας και ευθύνης και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για να διορθώσουμε όλοι μαζί αυτή την άδικη εκκρεμότητα.   

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενώνει τους Έλληνες, επενδύοντας στην ενίσχυση της εθνικής ενότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

—- 

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κατόπιν και αιτήματος του Υπουργού πραγματοποίησε, τις ώρες που απαγορευόταν η διανομή φαγητού και σε περιοχές που η θερμοκρασία λόγω του καύσωνα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, παραγγελίες για διανομή φαγητού μέσα από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη wolt. 

Δυστυχώς και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη η Ανεξάρτητη Επιθεώρηση καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα.

—– 

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 “Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων”.

Συγκεκριμένα:

Επιβάλλεται: 

  • Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».
  • Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
  • Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών, με στόχο την πάταξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και την προστασία των εργαζομένων. Σε αυτό το ζήτημα δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται.

—– 

Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό  εμπεριέχει το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος για την οικονομία.

Στοχεύει στην άμεση και έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών και την διαφάνεια στα οικονομικά του τόπου με:

Τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά

τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις,

τις παρεμβάσεις για τους νέους με το youth pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»,

τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, 

την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να βελτιώνεται καθημερινά η ζωή των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημά τους, να συνεχίσουν να μειώνονται φόροι και όλα αυτά χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημόσια οικονομικά. Με συγκεκριμένες, μετρήσιμες και κοστολογημένες πολιτικές. 

—-

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε νωρίτερα , με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Nikolai Denkov, ενώ, ακολούθησε  διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Βουλγαρίας αυτές τις δύσκολες στιγμές ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντιπροσωπειών συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ανταλλάγησαν ακόμη απόψεις για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της διασυνδεσιμότητας, καθώς και εγχειρήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως το Μεταναστευτικό καθώς και η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως τιμώμενη χώρα.

—-

Αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα Υπουργεία, ο Πρωθυπουργός αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου θα επισκεφτεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Πέμπτη 27 Ιουλίου θα βρεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

 

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όταν ο Πρωθυπουργός έφερε τον κύριο Στυλιανίδη για την Πολιτική Προστασία, έλεγε πως με τη σύσταση του Υπουργείου και την επιλογή της ηγεσίας του, στόχος μας είναι να έχουμε την καλύτερη πολιτική προστασία και την καλύτερη διαχείριση κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη. Δυο χρόνια μετά καταγγέλεται αλαλούμ στα εναέρια μέσα, χιλιάδες κενά έως και στα Δασαρχεία, οι καταστροφικές φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και αλλού, «παίζουν» πρώτο θέμα διεθνώς, «τρέξτε για τις ζωές σας», γράφουν κάποιοι από αυτούς. Είστε ικανοποιημένοι από το έργο της Πολιτικής Προστασίας; Πώς αξιολογείτε την προετοιμασία του κυρίου Κικίλια, του κυρίου Στυλιανίδη που παρέδωσε και εάν θεωρείτε θετική αυτήν τη διεθνή προβολή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις τελευταίες δώδεκα ημέρες, όπως σας είπα, έχουμε κατά μέσο όρο, την ημέρα 50 νέες εστίες, που πολλές από αυτές, μάλιστα, δεν είναι μεμονωμένες. Δηλαδή, μιλάμε για πάνω από 600 εστίες, μέσα σε ένα διάστημα δώδεκα ημερών. Βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας, που μάλιστα παρατείνεται για πάρα πολλές ημέρες. Και όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση και όπως είπα και στις προηγούμενες ενημερώσεις, το φαινόμενο αυτό της κλιματικής κρίσης ήρθε, δυστυχώς, για να μείνει. Το Κράτος, με μία ανάλυση που κάναμε και με περισσότερα πτητικά μέσα, που έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40%, μέσα σε 4,5 χρόνια από 61 έχουμε πάει στο 89, με περισσότερο προσωπικό, προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε η τελευταία Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που ποτέ πρόκειται να μιλήσει για επιτυχία, όταν είναι ακόμα όλη αυτή η μάχη στο πεδίο. Όμως, μόνο τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, μιλάμε για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης και προστασίας ανθρώπινων ζωών. Σκεφθείτε ότι σχεδόν 20.000 Έλληνες πολίτες και επισκέπτες στη χώρα, μέσα σε μία πρωτοφανή κατάσταση, μετακινήθηκαν, χωρίς να απειληθεί η οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή και χωρίς να έχουμε, έστω, και κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Όπως σας είπα εννέα πολίτες νοσηλεύτηκαν για πάρα πολύ λίγες ώρες και εξήλθαν από το νοσοκομείο, ενώ οι δύο περιπτώσεις είναι, αρκετά έως πολύ ήπιες αυτή τη στιγμή, υπό έλεγχο. Είναι μία κατάσταση η οποία θέλει και απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα, πάρα πολύ καλό συντονισμό, απαριθμεί συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα και τα επίγεια και εναέρια μέσα, για να υπάρχει λογοδοσία στους πολίτες. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της προστασίας των περιουσιών, όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατό, στο επίπεδο των περιουσιών, θα έχουν άμεσες αποζημιώσεις και βέβαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι, κάθε χρόνο οφείλουμε να είμαστε πιο έτοιμοι. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και βέβαια πρέπει να το αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα. Πρέπει, όμως, και σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο επειδή είναι περισσότερα τα μέσα, επειδή είναι περισσότερο το προσωπικό, γίνεται και εξαιτίας του Επιχειρησιακού Σχεδίου που υπάρχει, ειδικά σε επίπεδο εκκενώσεων. Είναι μια κατάκτηση του 112 και οι ασφαλείς εκκενώσεις και βέβαια εξαιτίας της αυταπάρνησης των γυναικών και των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, εν προκειμένω της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια των εθελοντών, γιατί είναι συγκλονιστική η συνεισφορά των πολιτών, των κατοίκων της Ρόδου, των εργαζομένων πολλές φορές πώς συνέδραμαν σε αυτήν την πρωτοφανή προσπάθεια και θέλω ξανά να πω ένα πολύ μεγάλο, ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Ήταν μια μάχη που δόθηκε και συνεχίζεται να δίνεται με όλους τους κρίκους αυτής της αλυσίδας να είναι πάρα πολύ σημαντικοί.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τα σχέδια εκκένωσης, τα οποία, βέβαια, εφαρμόζονται εδώ και δύο χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πυροσβεστικής, γιατί η πυρκαγιά στη Ρόδο καίει έξι μέρες και μπορεί να έχει γίνει η μεγαλύτερη εκκένωση, αλλά υπάρχει και η μεγαλύτερη καταστροφή στον δασικό πλούτο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του στρατηγικού σχεδιασμού, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει αυξήσει μεν κατά τοις πενήντα τοις εκατό τις δυνάμεις, τις κρατικές δυνάμεις, όπως είπατε προηγουμένως, αλλά δεν έχει αυξήσει και την αποτελεσματικότητα;  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς την καταστροφή του φυσικού πλούτου, καλό είναι να το δούμε όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος και γίνει ένας απολογισμός από τις αρμόδιες αρχές για τις εκτάσεις που χάθηκαν και δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια χάνονται. Ο στόχος είναι να είναι λιγότερες δυνατές συνολικά στη χώρα, χρόνο με τον χρόνο. Το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης το 112 το οποίο υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δυστυχώς πριν δεν υπήρχε με πολύ οδυνηρές συνέπειες, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Δυστυχώς, οι πυρκαγιές δεν ξεκίνησαν λίγα χρόνια πριν την ύπαρξη του 112 ή της ανάγκης εκκενώσεων, υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα, σίγουρα τα επιδείνωσε η κλιματική κρίση με πάρα πολύ έντονο τρόπο και κατέστησε την ανάγκη ακόμα πιο επιβεβλημένη. Σε όλα τα επιμέρους πεδία γίνονται έλεγχοι, γίνονται ακόμα καλύτεροι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί και σε όλα τα επιμέρους σημεία οι αρμόδιες αρχές και οφείλουν και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είναι πολύ πιο έτοιμες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και της εποχής και τις κλιματικές συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία μάχη που είναι καθημερινή και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με τις προτεραιότητες τις οποίες είπα και προηγουμένως.  

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να σας πάω λίγο στο μέτωπο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Περιμένουμε, είπατε, αύριο την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει καταθέσει μία τροπολογία. Γιατί δεν γίνεται δεκτή από την πλευρά της Κυβέρνησης, για να μεγαλώσει το τόξο της ευρύτητας των βουλευτών που θα ταχθούν υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η τροπολογία αυτή, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά τα όρια της πολιτικής υποκρισίας και για μένα και της πρόκλησης στους Έλληνες του εξωτερικού. Και έρχεται, μάλιστα, στη συνέχεια χυδαίων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες δεν θα ήθελα καν να τις επαναλάβω, όταν, μάλιστα, κάποιες από αυτές προσβάλλουν ακόμα και αμφισβητούν το αν είναι Έλληνες πολίτες οι κάτοικοι του εξωτερικού. Είναι ντροπή καν να λέγονται. Και, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει καταδίκη, που θα έπρεπε να υπάρχει από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Η τροπολογία αυτή ουσιαστικά τι λέει; Για να γίνει αντιληπτό στους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν είσαι Έλληνας του εξωτερικού και πάρεις ένα αεροπλάνο ή οποιοδήποτε μέσο έχεις τη δυνατότητα τη χρονική, την οικονομική, να έρθεις την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, ψηφίζεις κανονικά και επιλέγεις το κόμμα που σε εκρποσωπεί και η ψήφος σου καταμετράται στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ενώ αν δεν έχεις τη δυνατότητα αυτή να έρθεις και ψηφίσεις από τον τόπο διαμονής σου, ψηφίζεις σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλαδή δεν μπορείς να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο κόμμα όπως αν έρθεις στην Ελλάδα, και μάλιστα η ψήφος σου αυτή δεν προσμετράται – με βάση την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – στο εθνικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει μία πρόφαση να μην ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ενώνοντας ουσιαστικά τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, έκανε μία τροπολογία που χωρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού σε δύο ταχύτητες. Έχουμε, δηλαδή, ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, Έλληνες δύο ταχυτήτων με βάση την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία προσβλητική τροπολογία που κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είχε κατατεθεί και στο παρελθόν και προφανώς δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να συζητηθεί. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που κάνει – μετά από την αναφορά του Πρωθυπουργού στη δευτερολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις – η  Κυβέρνηση είναι να λύνει, ελπίζουμε να επικυρωθεί αύριο στη Βουλή, μια άδικη εκκρεμότητα ετών. Ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος του εξωτερικού, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και μπορεί να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών από την Ελλάδα να μπορεί να το κάνει από τον τόπο διαμονής του χωρίς περιορισμούς. 

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την Κυριακή το «Documento» δημοσίευσε καταγγελία για μηχανισμό στα υψηλά κλιμάκια των ελεγκτικών φορολογικών Αρχών και με σύνδεσμο στο Μέγαρο Μαξίμου; Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου; Και θα υπάρξει πρωτοβουλία για τον έλεγχο της σωρείας καταγγελιών για κύκλωμα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος που φέρονται να μαίνονται ανέλεγκτες;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε υπόθεση, η οποία έρθει στη Δικαιοσύνη με στοιχεία που θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη και όπως είναι οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η Κυβέρνηση δίνει μια σαφή απάντηση σε όλες αυτές τις αντίστοιχες περιπτώσεις, χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια δικογραφία, αν υπάρχει τέτοια περίπτωση γενικά μιλώντας. Όλα στο φως και προφανώς η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο γι΄ αυτά που λέτε. Σε όλα αυτά αρμόδια να μιλήσει, να τοποθετηθεί και να ενεργήσει είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επιμένω στο θέμα των προστίμων. Αναφερθήκατε και εσείς πριν από λίγο. Επειδή εκπτώσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε, αν δεν απατώμαι διαρκούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, καύσωνα θα συνεχίσουμε να έχουμε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα συνεχιστούν αυτοί οι έλεγχοι και πού θα είναι εστιασμένοι κατά κύριο λόγο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έγινε μια σύσκεψη προ ημερών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε και αύριο σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας. Υπό τον Πρωθυπουργό και οι δύο συσκέψεις. Πάω στο κομμάτι πρώτα των εκπτώσεων. Σε όλους τους τόνους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης έχουμε πει ότι οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Προφανώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έκαναν επώνυμα καταγγελίες ότι πολλές φορές κάποιες εκπτώσεις είναι παραπλανητικές. Δηλαδή, ένα προϊόν ενώ έχει μια «χ» τιμή, λίγο πριν μπει στην περίοδο των εκπτώσεων, ανεβαίνει η τιμή του και ουσιαστικά η έκπτωση είναι εικονική. Αυτό είναι μια κατάφορη εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού. Θα είμαστε αμείλικτοι ως Κυβέρνηση σε όλα αυτά τα φαινόμενα, σε κάθε φαινόμενο αδικαιολόγητων κερδών, παραπλανητικών εκπτώσεων. Η προστασία του καταναλωτή είναι ύψιστη προτεραιότητα. Ως προς το θέμα της προστασίας των εργαζομένων, εκδόθηκαν κάποιες αποφάσεις. Όπως είπαμε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, βιώνουμε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της θερμοκρασίας. Έναν καύσωνα που η χώρα μας και πολλές άλλες χώρες έχει να βιώσει πάρα πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίες. Ειδικά ως προς το μέγεθος των θερμοκρασιών, αλλά και τη διάρκεια. Εξεδόθησαν, λοιπόν, κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις που είναι μια ελάχιστη αυτονόητη προστασία των εργαζομένων. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι αποφάσεις να μην τηρούνται και ειδικά από πολύ μεγάλες εταιρείες. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος συνολικά στην αγορά εργασίας και για τον έλεγχο των τιμών και για περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών και -πριν και πάνω απ΄ όλα- για την προστασία των εργαζομένων.

 

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις πυρκαγιές. Έχετε εικόνα για τις επόμενες μέρες, πέρα από τα μετεωρολογικά, για τη γενικότερη κατάσταση, δεδομένου ότι το 2021 οι πυρκαγιές οι μεγάλες είχαν ξεσπάσει τον Αύγουστο, ενώ τώρα κινούνται ανεξέλεγκτα οι δασικές πυρκαγιές και στη Ρόδο και στο Λουτράκι από τον Ιούλιο μήνα. Έχετε εικόνα; Αυτό το πράγμα θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες; Τι ενημέρωση έχετε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις. Εμείς ακούμε τις προβλέψεις των μετεωρολογικών Υπηρεσιών που σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία εκδίδονται με βάση την επικινδυνότητα. Όπως είχαμε πει και στην προηγούμενη ενημέρωση, υπήρχαν μέρες που, όπως είναι και η σημερινή μέρα και μέχρι τώρα που υπάρχουν περιοχές της χώρας που είναι σε κίνδυνο 5, δηλαδή ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι συνδυασμός καιρικών συνθηκών, αυξημένης θερμοκρασίας, ξηρασίας, αλλά και πολύ ισχυρών ανέμων. Δεν μπορώ να σας κάνω μετεωρολογική πρόβλεψη. Όταν υπάρχουν, όμως, αυτές οι καιρικές προβλέψεις, σίγουρα πρέπει να είμαστε σε πολύ έως πάρα πολύ αυξημένη επιφυλακή ως κρατικός μηχανισμός. Ούτως ή άλλως, είμαστε σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Το να βγούμε και να πούμε, λοιπόν, να κάνουμε μια πρόβλεψη, νομίζω ότι είναι εντελώς ανεύθυνο και απέναντι στους πολίτες και δεν έχει καμία ουσία. Στόχος είναι να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ειδικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε τέτοια εστία.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένας εργαζόμενος σε ψητοπωλείο της Χαλκίδας έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία. Το νοσοκομείο Χαλκίδας εξέδωσε ανακοίνωση για το ότι δεν ήταν διανομέας, ως μη όφειλε. Ο Υπουργός Εργασίας αναπαρήγαγε αντίστοιχα δημοσιεύματα. Τι έχει συμβεί εκεί; Έχουν αναπαράξει ψευδείς, παραπλανητικές πληροφορίες ο Διοικητής του νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Ζητήσατε εξηγήσεις;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Ένα τραγικό περιστατικό. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχασε τη ζωή του με ένα τόσο άσχημο και τόσο άδικο τρόπο σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Δεν σας το κρύβω ότι μιλώντας και προσωπικά είδα και εγώ αυτή τη διατύπωση, η οποία είναι επιεικώς ατυχέστατη και δεν νομίζω ότι χωρούσε σε μια τέτοια ανακοίνωση συμβάντος. Αυτό το οποίο κάνουν οι αρμόδιες Αρχές σε κάθε περίπτωση είτε αφορά το σκέλος της υγείας, είτε αφορά το εργασιακό σκέλος είναι να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους. Και όπως απάντησα και πριν, όπως βλέπετε, οι έλεγχοι αυτοί συνολικά στην αγορά, συνολικά σε επίπεδο προστασίας των εργαζομένων έχουν και πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα. Να είστε σίγουροι ότι σε κάθε επιμέρους περίπτωση οι Αρχές θα σπεύσουν και όταν έχουν το οποιοδήποτε πόρισμα, θα ενημερώσουν το κοινό και όλους εμάς. Δεν πρέπει, όμως, να υποκαθιστούμε ή να αντικαθιστούμε τις Αρχές και να προβαίνουμε σε πορίσματα.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τον πολιτικό Προϊστάμενο έχετε κάτι, για τον κ. Γεωργιάδη;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Γεωργιάδης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες. Έχει βγάλει μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες τηρούνται και μάλιστα, όπως είπαμε και πριν, με πάρα πολύ ακριβά πρόστιμα. Ελέγχει τις Υπηρεσίες. Είναι πάνω από τις Υπηρεσίες, όπως όλοι οι Υπουργοί, για να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.