22 Φεβρουαρίου, 2024
Υγεία

Αναζητούν λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο έλλειψης αντιβιοτικών

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Η HERA συναντάται με τον φαρμακευτικό κλάδο για να συζητήσει λύσεις σε πιθανές ελλείψεις αντιβιοτικών

Σε συνέχεια των συστάσεων για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με αντιβιοτικά που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), λαμβάνει άμεσα μέτρα παρακολούθησης για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα φαρμάκων κρίσιμης σημασίας σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κλάδο. Το συμβούλιο της HERA συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους του κλάδου για να συζητήσει τις ελλείψεις αντιβιοτικών και την ασφαλή και συνεχή διαθεσιμότητα των εν λόγω φαρμάκων.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού με βασικά αντιβιοτικά ενόψει του προσεχούς χειμώνα αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Μέσω της HERA, λάβαμε άμεσα μέτρα για να δώσουμε συνέχεια στο έργο αυτό από κοινού με τον κλάδο. Κύριος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα αντιβιοτικά που χρειάζονται αυτόν τον χειμώνα. Η συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου είναι ουσιαστικής σημασίας για να δούμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε επιτόπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η HERA παρουσίασε στους εκπροσώπους του κλάδου τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της προσφοράς και της ζήτησης. Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της ανοικτής ανταλλαγής απόψεων, πληροφοριών και πιθανών στρατηγικών, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων, που ήταν οι εξής: αύξηση της παραγωγής βασικών αντιβιοτικών· παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης· ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού και προώθηση της συνετής χρήσης. Υπενθυμίστηκε στα μέλη του κλάδου η ευθύνη τους να διασφαλίζουν τον επαρκή και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ με φάρμακα.

Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να επικοινωνούν με τις εταιρείες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενόψει της επόμενης συνάντησης της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης του EMA για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της HERA στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.