21 Απριλίου, 2024
Επιμελητήριο Χαλκιδικής Επιχειρηματικότητα Τουρισμός

Ξεκινά ο τουρισμός στην Χαλκιδική!!!

Ούριος άνεμος φαίνεται να… φυσά μεταξύ των ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας, που κάνουν λόγο για πλήρη επαναφορά της κανονικότητας στον ελληνικό τουρισμό και εκτιμούν πως φέτος θα καταγράψει υψηλές επιδόσεις, ξεπερνώντας, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προηγούμενα ρεκόρ.

Σε προορισμούς όπως η Χαλκιδική η μέση πληρότητα για τον Ιούνιο αγγίζει το 70% με 80% ανάλογα με τη δυναμικότητα του ξενοδοχείου, ενώ σε άλλες περιοχές όπως σε Πιερία, Θάσο και Σαμοθράκη, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για μία άκρως θετική καλοκαιρινή σεζόν, η οποία αναμένεται να είναι καλύτερη από το 2019 αλλά και το 2022, καθώς για κάποιους προορισμούς όπως η Κέρκυρα ήταν μακράν η καλύτερη όλων των εποχών.

Σε Θάσο και Χαλκιδική ο Ιούλιος προδιαγράφεται άκρως θετικός καθώς οι πληρότητες είναι άνω του 80%.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, που βασίζεται στον οδικό τουρισμό, ιδιαίτερη σημασία παίζουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μπορούν να εκτινάξουν προς τα πάνω τις πληρότητες.

Όσο για τον καιρό που τα… έκανε μούσκεμα τον Ιούνιο, δεν φαίνεται να οδήγησε σε ακυρώσεις κρατήσεων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ωστόσο ο δεύτερος γύρος των εκλογών φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στις κρατήσεις, που όμως ήταν περιορισμένες από την πλευρά των Ελλήνων για τη Σαμοθράκη, όσο και σε μερικές άλλες, όπως για παράδειγμα κάποιων γκρουπ στην Αιδηψό.

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, τα πιο ευοίωνα μηνύματα για τους επόμενους μήνες βασίζονται καταρχάς στους αυξημένους δείκτες των προγραμματισμένων πτήσεων για τους ελληνικούς προορισμούς, την άκρως θετική πορεία μέχρι στιγμής του οδικού τουρισμού, στις αυξημένες προκρατήσεις, αλλά και τις επίσης αυξημένες κρατήσεις που καταγράφουν για το καλοκαίρι στα συστήματά τους οι αεροπορικές εταιρείες, ξένες και εγχώριες.

Οι τιμές τσίμπησαν

Αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των δωματίων ως απόρροια του αυξημένου λειτουργικού κόστους και των πολλαπλών παρενεργειών που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην επιχειρηματικότητα και δη στον κλάδο του τουρισμού, που είναι από τους πλέον λαβωμένους. Σε κάποιες περιπτώσεις ξενοδοχείων οι αυξήσεις αγγίζουν κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019 το 20% έως 25% ενώ σε άλλες το 10%.

Χαλκιδική: Το καλοκαίρι της κανονικότητας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, «το φετινό καλοκαίρι είναι ένα κανονικό καλοκαίρι με τα καλά και τα κακά του. H χρονιά έχει μεν ιδιαιτερότητες, με πολύ σημαντικές και τις πιέσεις στα εισοδήματα των Ευρωπαίων από όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών για τη χώρα μας, ωστόσο η σεζόν, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι μπορεί να έχει τις επιδόσεις του 2019 και ενδεχομένως θετικότερες».

Λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τάσιος, που είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχει και την ιδιότητα του προέδρου της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, επισημαίνει ότι ο άστατος καιρός δεν βοήθησε για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες στη Βόρεια Ελλάδα επηρεάζοντας τη βαλκανική αγορά που αποτελεί αιμοδότη της περιοχής.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν ακυρώσεις, αλλά παράπονα – καθώς για πολλές ημέρες ήταν άστατος ο καιρός – από κάποιους τουρίστες για τη συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων, αλλά και για περιοχές που δεν έχουν καλές υποδομές με αποτέλεσμα όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση να δημιουργούνται προβλήματα.

Αναφορικά με τις πληρότητες στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει πως για ξενοδοχεία από 80 και άνω δωματίων αγγίζει το 80%, ενώ για ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικότητας το ποσοστό διαμορφώνεται στο 70% και αυτό κυρίως λόγω του «κακού πρώτου δεκαπενθημέρου».

Για τον Ιούλιο η εικόνα στη Χαλκιδική είναι περίπου στα ίδια επίπεδα ενώ τη διαφορά προς τα πάνω αναμένεται να την κάνουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται πως και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά) η μέση πληρότητα είναι στο 80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.