22 Φεβρουαρίου, 2024
Uncategorized

Το φράγμα Χαβρία να ξεκαθαρίσει πριν τον Σεπτέμβριο…

Στα «βαθιά»  οι νέοι υπουργοί!

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται άμεσα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για τις ελιές…

• Στα «βαθιά» μπαίνουν  οι νέοι Υπουργοί, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα περίοδος χάριτος. Μετά την ορκωμοσία τους από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού, τα νέα μέλη της Κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί) μετέβησαν στα υπουργεία όπου ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής. Από τους υπουργούς/υφυπουργούς, με πολιτικό όρκο ορκίστηκε μόνο ένας, ο Υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου. 

Μια «πρόγευση» του τι πρόκειται να ακολουθήσει πήραν οι Έλληνες με την χθεσινή συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού συμβουλιου: Θητεία αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων χαρακτήρισε τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας τυχόν σημάδια έπαρσης και αυταρέσκειας από τα στελέχη της κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέστησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κυβερνητικό έργο μας δεν θα πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας.

«Αντίπαλοί μας μόνο τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη» είπε, σημειώνοντας πως «Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της» και ότι «Ξεκινάμε υπεύθυνα, αλλά και αισιόδοξα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα είναι η μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, και το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις όλης της τετραετίας, όπως την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός ιεράρχησε εκ νέου τις τέσσερις μεγάλες προτεραιότητας της τρέχουσας τετραετίας, δηλαδή, όπως είπε:

– Καλύτεροι μισθοί

– Καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας

– Καλύτερο κράτος και

– Μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Τόνισε στους υπουργούς του δε ότι «οι μπλε φάκελοι που βρίσκονται μπροστά σας περιέχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας».

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και στην είσοδο πολλών μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επισήμανε με νόημα ότι πολύ σχηματισμοί δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην δημοκρατική πολυφωνία, αλλά πολλές φορές διαμορφώνουν μια πολιτική κακοφωνία.

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας τεράστιας εκλογικής νίκης, «μιας νίκης χωρίς προηγούμενο, γιατί πράγματι δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά μια δεύτερη συνεχή τετραετία, και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά και με τεράστιες διαφορές από τους κύριους πολιτικούς της αντιπάλους».

«Είμαστε περήφανοι, αλλά είμαστε και ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Χωρίς προηγούμενο, όμως, είναι και οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουμε. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, το γνωρίζετε καλά κι έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα το οποίο μας εμπιστεύτηκε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ταυτόχρονα οι Ελληνίδες και οι Ελληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά  και τις διχαστικές τακτικές, προκρίνοντας τις ρεαλιστικές πολιτικές που στηρίζονται σε σχέδιο και οδηγούν πάντα σε μετρήσιμο αποτέλεσμα, εγκρίνοντας παράλληλα με ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια και οικοδομούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Υπογράμμισε ότι ο τόπος θα είχε ήδη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δε μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα αρνητικό πείραμα με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες, όπως είπε, και έκανε ειδική αναφορά στην αποχή, τη χαλαρή ψήφο και την επιλογή κάποιων μικρότερων κομμάτων.

Αποδείχθηκε έτσι ότι, όπως είχε επισημάνει και προεκλογικά, «πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο πολίτευμά μας ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια Υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. «Προφανώς το πρόγραμμά μας είναι πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο ευρύ. Θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις. Μπροστά σας βρίσκονται ήδη οι γνωστοί μπλε φάκελοι οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο», ανέφερε.

Ενδεικτικά πρόσθεσε ότι «συνολικά σε αυτούς τους μπλε φακέλους συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις».

Μίλησε για τη συγκρότηση ενός συνολικά συνεκτικού και πλούσιου κυβερνητικού σχεδίου με ορίζοντα τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι θα ξεκινήσει άμεσα τις επισκέψεις του στα υπουργεία, αρχής γενομένης σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη νέα τετραετία.

«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνον εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε», είπε.

Εκανε μια σύντομη αναφορά στους νόμους που ψηφίστηκαν στην πρώτη κυβερνητική θητεία, επισημαίνοντας πως τώρα οι στόχοι είναι πιο φιλόδοξοι και αφορούν και την εφαρμογή των νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί. «Η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις (μεταξύ αυτών επαναφορά στον έλεγχο του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και κοστολόγηση από ανεξάρτητο φορέα των προγραμμάτων των κομμάτων, όπως και κάλυψη πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών).

Χαίρομαι γιατί το νέο σχήμα διατάσσει τις δυνάμεις μας με βάση τους κεντρικούς μας στόχους, είπε και αναφέρθηκε στη συμμετοχή περισσότερων γυναικών, στην αναδιάταξη επιτυχημένων υπουργών, αλλά και στην ευκαιρία που δίνεται σε νέα στελέχη να διακριθούν, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη.

«Λίγα λόγια πολλή δουλειά, πετυχημένος υπουργός είναι αυτός ο οποίος μιλά για το έργο του, αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας, και ο νοών νοείτω!

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι θα γίνει διαχείριση στο κοινοβουλευτικό πεδίο των συνεπειών του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής, ενώ στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουν χρώμα.

Τόνισε ακόμη ότι «η αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγου», ότι ξεκινά η νέα θητεία με υπευθυνότητα και αισιοδοξία, την οποία θητεία θα ήθελε να ονομάσουν «θητεία της αποτελεσματικότητας, αλλά και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της».

Οι πρώτες δηλώσεις 

– Ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, για να προσθέσει πως η υγεία «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας». Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβασή τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους. Στις προτεραιότητες είναι και ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία», ανέφερε επισημαίνοντας πως «σύμμαχοί μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

-Ο Κ. Πιερακκάκης παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Παιδείας είπε ότι θα γίνει πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και μείωση της γραφειοκρατίας. «Θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο», τόνισε. Ο Υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί στόχο η Παιδεία να αποτελέσει πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, καθώς και ότι κάθε μέρα να γίνεται και μια μικρή αλλαγή που θα βελτιώνει τη ζωή των συντελεστών της εκπαίδευσης. «Όπου γίνουν μεγάλες τομές, θα γίνουν με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο και με διαβούλευση», ξεκαθάρισε.

– Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη. Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και  η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο νέος αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

-Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη της αγροτο-κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γη τους, να παράγουν, να αξιοποιήσουν τη γνώση τους, να ενσωματώσουν στην παραγωγή τους τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μπορέσουν τα ελληνικά μας προϊόντα να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά. Η χώρα μας είναι ευλογημένος τόπος. Τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης είναι παγκοσμίως γνωστά για την κορυφαία ποιότητα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η ελληνική – μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και παράγοντας μακροζωίας. Η πληθώρα των εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν το ισχυρό μας «όπλο» για περαιτέρω εξωστρέφεια και περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα».

Η Χαλκιδική 

Στην εξίσωση μπαίνει και η Χαλκιδική καθώς πολλά είναι τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπόσχεση του Πρωθυπουργού αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος Χαβρία, ενός έργου συμβολικού αλλά και ουσιαστικού για την περιοχή. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στον Πολύγυρο, στην Νίκητη και τα Νέα Μουδανιά την προηγούμενη Τρίτη, είχε δεσμευτεί πως αυτός ο ίδιος θα δώσει επιτέλους λύση και θα βρεθεί ανάδοχος-επενδυτικό σχήμα για αυτό το μεγάλο έργο. Ο κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και για το ζήτημα των αποζημιώσεων από τις ζημιές στις ελιές. Έτσι αναμένεται να επισκεφτεί την Χαλκιδική ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης καθώς και ο Διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Με το ζήτημα των καταστροφών στην Χαλκιδική θα ασχοληθούμε και στο μέλλον όπως και με την κατασκευή του φράγματος Χαβρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.