23 Σεπτεμβρίου, 2023
Ελλάδα Πολιτική & Οικονομία

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ!

Εκατοντάδες άτομα θύματα των αδίστακτων δουλεμπόρων…

– Αναβλήθηκαν πολιτικές εκδηλώσεις

Ο Α. Τζιτζικώστας στο Άγιο Όρος, ερωτηματικό η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Χαλκιδική την Τρίτη….

Το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες ανοικτά της Πελοποννήσου, επισκίασε τις προεκλογικές εκδηλώσεις, με αρκετές από αυτές – πανελλαδικά, αλλά και τοπικά-  να αναβάλλονται ή και να ματαιώνονται. Χθες βράδυ με απόφαση της κυβέρνησης κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές και επαναφέρουν στο προσκήνιο το άλυτο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της αντιμετώπισης των δικτύων που «θησαυρίζουν», είτε οργανώνοντας μεταφορές, είτε εκμεταλλευόμενες το σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού στις χώρες που είναι οι πρώτοι «σταθμοί» άφιξης όπως και η Ελλάδα.

Η χώρα μας βέβαια είναι αντιμέτωπη και με ένα πρόσθετο «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει την ώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα, ασκώντας πολιτική και οικονομική πίεση. Και αν δεν υπήρχε η αποφασιστική και σθεναρή στάση της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στην προεκλογική «μάχη» θα είχαμε και άλλους δείκτες μέτρησης και απολογισμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε χθεσινοβραδινή του δήλωση ήταν σαφής: «Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει». Ερωτηματικό παραμένει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίτη στην Χαλκιδική. Αν έρθει το πρόγραμμα του θα είναι ομιλία και επίσκεψη στα Νέα Μουδανιά καθώς και επίσκεψη στον Πολύγυρο και μετά επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη

Η αυριανή προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε Γιάννενα και Φιλιππιάδα αναβάλλεται λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου.

Στόχος το «2»!

Όπως προαναφέρθηκε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας γενική είναι η αίσθηση ότι η κατάσταση στο νομό  Χαλκιδικ΄ςη είναι παγιωμένη ως προς τη σειρά που αναμένεται να έχουν τα τέσσερα πρώτα κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), ενώ για τα άλλα 3-4 υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα και διαπιστώνονται συνεχείς μετακινήσεις «υποψήφιων» ψηφοφόρων.

Η Ν.Δ. δίνει βάρος στην εξασφάλιση δύο  εδρών, στόχος που φαίνεται απόλυτα εφικτός, με δεδομένη και την πανελλαδική εικόνα και τον τρόπο κατανομής των εδρών στην περίπτωση που η νέα Βουλή είναι επτακομματική. Τα μικρά κόμματα («Πλεύση Ελευθερίας»-«Νίκη» που βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%) θα πάρουν τις έδρες που τους αναλογούν από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και το πρώτο κόμμα (η Ν.Δ.) τις επιπλέον έδρες από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες (πενταεδρικές- τετραεδρικές, τριεδρικές κλπ).

Το ναυάγιο

La Repubblica, Liberation, Guardian, BBC και Hurriyet αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο πολύνεκρο ναυάγιο, κάνοντας λόγο για εκατόμβη νεκρών. Μεταξύ άλλων, περιγράφουν πώς έγινε η τραγωδία και κάνουν ειδική μνεία στην κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών παραμένει επίσημα στα 79 άτομα αλλά αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς στο πλοίο επέβαιναν έως και 700 άτομα, σύμφωνα με τους ίδιους τους μετανάστες.

Το θέμα κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ για το πολύνεκρο ναυάγιο είναι εκτενή και κάνουν λόγο για εκατόμβη νεκρών που έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει το θάνατο στον «υγρό τάφου» της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Rai

«Ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Ελλάδας: 79 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι», είναι ο τίτλος στο site του Rai. Όπως αναφέρει η ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση, «Διασώθηκαν 104 άτομα. Από αυτούς, τα 14 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όμως εκατοντάδες αγνοούνται, καθώς στο σκάφος επέβαιναν πιθανότατα περισσότεροι από 700 μετανάστες. Το αλιευτικό είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη και είχε γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια».

Παράλληλα, τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές και η Frontex ειδοποιήθηκαν πρώτη φορά για το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή την Τρίτη». 

La Repubblica

Η La Repubblica σε ένα από τα άρθρα της φιλοξενεί μαρτυρίες των διασωθέντων και ρίχνει ευθύνες για την τραγωδία στις ελληνικές αρχές. «Δεν βοήθησε το πλοίο», γράφει και κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην ιστορία της Μεσογείου.

Σε άλλο άρθρο, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Daniele Raineri, αναφέρεται πως το πλοίο «είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία» και υπογραμμίζεται πως πρόκειται για το λιμάνι, όπου ο Χαφτάρ δεν τηρεί τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Μελόνι. «Στις 4 Μαΐου είχε εγγυηθεί στην πρωθυπουργό τη διακοπή των αναχωρήσεων από το Τομπρούκ με αντάλλαγμα την υποστήριξη. Ωστόσο, δεν ελέγχει τις τοπικές φυλές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες», υπενθυμίζεται. 

Liberation

Η γαλλική Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στους νεκρούς και συγκλονίζει. «Το νεκροταφείο τους», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, τον οποίο συνοδεύει η φωτογραφία της θάλασσας.

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι, αυτό ακριβώς το κλείσιμο ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;», αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της η Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

Και συνεχίζει: «Πώς μπορεί κανείς να αποφασίζει να μη διασώζει ανθρώπους που βρίσκονται παρατημένοι μεσοπέλαγα, προκειμένου να τους αποτρέψει από κάθε απόπειρα διέλευσης; Πώς μπορείς να ξέρεις ότι στερείς, ακόμα και από τον “Άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή όταν, και οι ίδιοι, είμαστε προϊόντα παρελθούσας μετανάστευσης, όταν οι πρόγονοι των περισσότερων έδωσαν τις ίδιες μάχες;». 

BBC

Το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική έκδοση του μεταφέρει τις εξελίξεις, υπογραμμίζει ότι είναι το ναυάγιο με τους περισσότερους νεκρούς στα ανοιχτά της Ελλάδας και κάνει ειδική μνεία στην κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο Alarm Phone, την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα. «Η οργάνωση δήλωσε ότι η ακτοφυλακή γνώριζε πως το πλοίο βρισκόταν σε κίνδυνο για ώρες πριν σταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Οι αρχές είχαν ενημερωθεί από διαφορετικές πηγές ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική… Περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης, με τους περισσότερους να αποβιβάζονται στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ». 

Guardian

Ο Guardian αναφέρεται στο τραγικό γεγονός με τίτλο «Τουλάχιστον 78 άνθρωποι πνίγηκαν καθώς σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά της Ελλάδας». Στο άρθρο περιγράφονται οι δραματικές στιγμές διάσωσης και φιλοξενούνται δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκου Αλεξίου, αλλά και του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, του αντιδημάρχου της Καλαμάτας, όπου μεταφέρθηκαν οι επιζώντες.

«Τα θύματα, σχεδόν όλοι τους άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πνίγηκαν όταν η μεγάλη μηχανότρατα, στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου. Δεν είναι σαφές πόσοι επιβάτες αγνοούνταν από το πλοίο, το οποίο είχε ξεκινήσει από την ανατολική Λιβύη και κατευθυνόταν προς την Ιταλία. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία», γράφει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, η αρθρογράφος εξηγεί ότι «οι λαθρέμποροι αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για να αποφύγουν τις περιπολίες. Επιχειρούν όλο και περισσότερο σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς με στόχο να αφήσουν το ανθρώπινο φορτίο τους στην Ιταλία αντί για την αυστηρά φυλασσόμενη Ελλάδα» και υπενθυμίζει ότι «την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη μεταναστευτική νομοθεσία και σε ένα νέο σύμφωνο με την Τυνησία για τη μείωση της μετανάστευσης, με ειδικά κονδύλια που προορίζονται για την ανάσχεση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο». 

Hurriyet

«Η Ελλάδα κήρυξε πένθος… Καταστροφή στο Αιγαίο: Τουλάχιστον 79 μετανάστες πνίγηκαν», τιτλοφορείται άρθρο στην τουρκική Hurriyet, η οποία δημοσιεύει την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

«Το σκάφος ανατράπηκε στις 02:30 και βυθίστηκε λίγο αργότερα. Ενώ ανασύρθηκαν από τη θάλασσα τα άψυχα σώματα 79 ανθρώπων, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι 108 διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ελληνικές ακτές με πολυτελές γιοτ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιάννης Σαρμάς, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα μετά την τραγωδία», αναφέρει επίσης.

Και προσθέτει: «Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως έσπασε ρεκόρ φτάνοντας τα 110 εκατομμύρια. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στο Σουδάν και της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανήλθε σε 62,5 εκατομμύρια, ενώ 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Ο Α. Τζιτζικώστας στο Άγιο Όρος

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή την καθιερωμένη τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Ιβήρων, Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος και Σταυρονικήτα και τη Σκήτη Προφήτου Ηλία, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με στόχο αφενός την αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας της Αθωνικής Πολιτείας και αφετέρου την προστασία και ανάδειξη της Φυσικής, Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς.

Επίσης, πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου, που συνδέει τη Δάφνη με τις Καρυές, τις οποίες υλοποιεί η Περιφέρεια.

Τζιτζικώστας

Ο κ. Τζιτζικώστας παραβρέθηκε στην καθιερωμένη τελετή αλλαγής και εγκαθίδρυσης της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, στις Καρυές, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με την Ιερά Μονή Ιβήρων φέτος να παραδίδει στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους, έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια, αλλά και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρυών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.