22 Φεβρουαρίου, 2024
Top News Χαλκιδική

Ο Κυριάκος παίζει χωρίς αντίπαλο!!!

Μεγάλη νίκη για την Νέα Δημοκρατία με κάμψη στην Χαλκιδική…

Δεύτερο Κόμμα το ΠΑΣΟΚ, 11.000 σταυροί σε ΛΥΣΗ, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες… 
 
 
Στην οκτακομματική βουλή, τρία κόμματα τοποθετούνται στα άκρα δεξιά της ΝΔ. Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση. Με διαφορετικές αποχρώσεις από το μαύρο μέχρι το γκρι, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικά περίπου στο 13%.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Βασίλης Στίγκας, ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» για την είσοδο του στη Βουλή. Ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ανάρτηση του πανηγυρίζει την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή, γράφοντας «νενικήκαμεν».

Στην οκτακομματική βουλή, τρία κόμματα τοποθετούνται στα άκρα δεξιά της ΝΔ. Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση. Με διαφορετικές αποχρώσεις από το μαύρο μέχρι το γκρι, συγκεντρώνοντας ποσοστό συνολικά περίπου στο 13%.

Στην Χαλκιδική 
Η ΝΔ βγήκε πρώτη αλλά σαφώς με μειωμένη δύναμη. Έχασε 3.000 σταυρούς σε σχέση με τις εκλογές στις 21 Μαϊου κάτι που δείχνει πως αφενός οι υποψήφιοι δεν έτρεξαν όπως θα έπρεπει και αφετέρου ο Κομματικός μηχανισμός έχει πολλά προβλήματα. Άλλωστε πως μπορεί κάποιος να είναι ευχαριστημένος όταν η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες συνολικά στην Χαλκιδική καταλαμβάνουν 11.000 ψήφους, τους μισούς δηλαδή από αυτούς που έπιασε η Νέα Δημοκρατία. Θυμίζουμε πως άλλη μια τοπική αποτυχία ήταν η αδυναμία των Κομματικών στελεχών ή η απροθυμία, να υπηρετήσουν την νόρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που πριν λίγες ώρες από τις εκλογές βρέθηκε σε Πολύγυρο, Νικήτη και Νέα Μουδανιά και ζήτησε την δεύτερη έδρα στην Χαλκιδική. Γιατί άραγε την ζήτησε; Γιατί τα στελέχη έδειξαν αδιαφορία; Γιατί δεν υπήρξε από την 21η Μαίου μέχρι τις εκλογές στις 25 Ιουνίου ένα προεκλογικό πρόγραμμα με την συμμετοχή όλων των υποψηφίων; Σαφώς και οι τακτικές αυτές προσπάθησαν να εκθέσουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πολύ απλά αν υπήρχαν αυτοί οι έβαλαν τα μικροπολιτικά του παιχνίδια πάνω από το συμφέρον του Κόμματος. Για αυτά όμως θα αναφερθούμε και στις επόμενες μέρες. Η κατάσταση στην Χαλκιδική φανερώνει την μεγάλη άνοδο των Κομμάτων που κινούνται δεξιά της ΝΔ, την πτώση της κεντροδεξιάς σε τοπικό επίπεδο, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και τη κατάληψη της δεύτερης θέσης στην Χαλκιδική αλλά και την διατήρηση σε επίπεδο εδρών του στάτους κβο της 21ης Μαϊου. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική θα πρέπει να προβληματιστεί για τα αποτελέσματα καθώς η πτώση σε σχέση με το 2019 είναι κομβική και σαφώς η αυτοκριτική θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καθώς και οι δομικές αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε πως έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 ενώ κοντά είναι και οι Ευρωεκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο όπου οι πολίτες και πάλι θα κατευθυνθούν στις κάλπες…

Η ακροδεξιά δεν τρομάζει κανένα πια;

Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα δείχνουν να μην τρομάζουν από την άκρα δεξιά και να χαλαρώνουν τα αντανακλαστικά που έδειξαν το 2020 με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Και το ελληνικό πολιτικό τοπίο αρχίζει να διαφοροποιείται από την ασφαλή «ρουτίνα» του και να ακολουθεί την πορεία της Γαλλίας, ή της Ιταλίας. Με την άκρα δεξιά να γίνεται ένας πόλος με διαφορετικές εκφράσεις μεν, που μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης δε σε εθνικά, μεταναστευτικό, ίσως και εξοπλιστικά και αποτροπή. Ακόμα και σε ένα σενάριο να δώσει τα δικά της «άλλοθι» για συγκεκριμένες πολιτικές.

Το κόμμα – βιτρίνα του Κασιδιάρη

Οι «Σπαρτιάτες» στις εκλογές του Μαΐου δεν ήταν υποψήφιοι. Έγιναν όμως πολύ εύκολα το κόμμα – βιτρίνα που τελικά βάζει – εμμέσως – τον Κασιδιάρη στη Βουλή από την πίσω πόρτα. Η απαγόρευση και η συζήτηση γύρω από την απαγόρευση αναδείχθηκε στην καλύτερη διαφήμιση για τον Κασιδιάρη και το νέο μόρφωμα που πέρασε τον σκόπελο της Δικαιοσύνης και τελικά μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 4,64% και 12 βουλευτές.

Σκοταδισμός με θρησκευτικό μανδύα

Θέση στην άκρα δεξιά της ελληνικής Βουλής παίρνει και το κόμμα «Νίκη». Αντιεμβολιαστές, πολέμιοι των αμβλώσεων και όχι μόνο, στις επίσημες θέσεις τους, η «Νίκη» είναι το κόμμα που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την θρησκεία για την είσοδο του στη Βουλή.

«Θα πορευθούμε με φόβο Θεού για τη νίκη του Ελληνισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ήταν η δήλωση του Δημήτρη Νατσιού, επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», του κόμματος που κινείται στη γκρίζα ζώνη του σκοταδισμού. Το πώς θα επιλέξει να κινηθεί η «Νίκη» στη Βουλή μένει να φανεί καθώς και η αλληλεπίδραση της με τους «Σπαρτιάτες», αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και η Ελληνική Λύση

Στο νέο τοπίο η Ελληνική Λύση, μοιάζει να είναι το μόνο γνωστό τοπίο. Ο Βελόπουλος θα είναι παρών και στη νέα Βουλή, ενισχυμένος στο 4,44% έναντι 3,7% που είχε το 2019. Το ποσοστό του έγινε η αφορμή και για να επιτεθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στους δημοσκόπους λέγοντας πως «η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει».

Ένα κόμμα που επίσης έχει εθνικιστικές θέσεις και τοποθετείται στα δεξιά της ΝΔ, με το ερώτημα να είναι αν θα ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω λόγω των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

Αυτό που θα δείτε δεν θα έχει προηγούμενο

Εντός Βουλής και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αν και δεν τοποθετείται στην άκρα δεξιά, διεκδίκησε και εξελέγη με μερίδιο της αντισυστημικής ψήφου. Στις δηλώσεις της η Κωνσταντοπούλου μίλησε για μία αντιπολίτευση που όμοια της η Βουλή και οι πολίτες δεν έχουν γνωρίσει. Έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει τα προνόμια της ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποστήριξε ότι το κόμμα της θα είναι «η μόνη αντιπολίτευση».

 
Εν αναμονή

Το πώς θα επιλέξουν να τοποθετηθούν τόσο τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να δείξουν και το χαρακτήρα της νέας Βουλής. Ενώ όλοι περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής, τόσο των «Σπαρτιατών» όσο και της «Νίκης». Με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η άκρα δεξιά μπορεί να αποτελέσει ένα «φόβητρο» αξιοποιήσιμο στο νέο πολιτικό σκηνικό, που θα τοποθετήσει τη ΝΔ στο «κέντρο».

Και αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν πλέον να συζητάμε πχ για ελληνοτουρκικό διάλογο και μέχρι ποιο όριο. Θεωρούν δε βέβαιο ότι η χώρα θα σκληρύνει την πολιτική της στο μεταναστευτικό και εκτιμούν ότι θα ανοίγουν πολύ πιο εύκολα οι συζητήσεις για εξοπλιστικά.

Ιδιαίτερης σημασίας ότι στην άνοδο της ακροδεξιάς του 2023 λείπει σε σχέση με το 2012 το κύμα ανόδου της Αριστεράς.

Ενώ κάποιοι σημειώνουν ότι όταν στρίβεις το τιμόνι δεξιά, ο λαός σε πάει δεξιότερα…

Και κάπως έτσι δεν μιλάμε πλέον για το αβγό του φιδιού. Αφού το φίδι έχει γεννηθεί και ετοιμάζεται ήδη για την πρώτη επίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.