Κοινωνία

Η μισή αγωνία έλαβε… τέλος για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών!

Με sms στο κινητό έλαβαν τη βαθμολογία τους οι τρεις στους τέσσερις

Υψηλά ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε Ιστορία, Μαθηματικά, Αρχαία • Αναμένεται πτώση των βάσεων με εξαίρεση τις Σχολές – ρετιρέ • Επόμενο βήμα το Μηχανογραφικό Δελτίο

PANELLADIKES APOTELESMATA

• Τέλος έλαβε η πρώτη μεγάλη αγωνία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμοί τους, οπότε γνωρίζουν πλέον πώς τα πήγαν στις Εξετάσεις. Ωστόσο, ακολουθούν οι δηλώσεις τμημάτων και σε ένα μήνα περίπου οι ανακοινώσεις των βάσεων για να λήξει οριστικά το ζήτημα και να δουν πού εισάγονται.

Η μεγάλη πλειοψηφία ενημερώθηκε για τις βαθμολογίες τους μέσω μηνύματος στο κινητό, ενώ υπάρχει και η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας όπου επίσης αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει και εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων. Σε μία πρώτη αποτίμηση, η πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία αναμένεται πτωτική με εξαίρεση τις πολύ δημοφιλείς Σχολές που θα μείνουν στα ίδια επίπεδα. Υψηλά ποσοστά γραπτών που δεν πέρασαν τη βάση του δέκα εντοπίζονται σε Ιστορία, Μαθηματικά και Αρχαία.

Βαθμοί με… SMS!

Mε μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο έλαβαν χθες το μεσημέρι τη βαθμολογία τους τρεις στους τέσσερις υποψήφιους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης με SMS έκαναν 63.844 υποψήφιοι από τους 88.570 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα (ποσοστό 72.08%). Πέρα από τα μηνύματα, οι βαθμοί αναρτήθηκαν κωδικοποιημένα και χωρίς ονόματα στις σχολικές μονάδες και στην εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr του υπουργείου. Οι υποψήφιοι αποκτούν πρόσβαση στη βαθμολογία τους μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Υπολογίζοντας μόρια…

Ο υπολογισμός των μορίων για κάθε υποψήφιο είναι πάντως μία δύσκολη υπόθεση. Για τη διευκόλυνσή τους υπάρχει ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας που κάνει τον υπολογισμό, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν αναπτύξει και πολλά φροντιστήρια. Όσον αφορά σ’ αυτή του υπουργείου, οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα ή Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα όπου ανήκουν. Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες. Η εφαρμογή υπολογισμού των μορίων  είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις για τη συνολική εικόνα των γραπτών είναι πως η τάση στις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι μάλλον πτωτική, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», με τα βαθμολογικά ρετιρέ να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Βέβαια, δεν αποκλείονται αυξομειώσεις σε καθεμιά από τις βαθμολογικές κλίμακες. Ακριβέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων.

Σε μία πρώτη αποτίμηση των επιδόσεων, στο 1ο επιστημονικό πεδίο σχολών (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) στα Αρχαία οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα με το 41% περίπου να γράφει κάτω από τη βάση. Στα Λατινικά επίσης η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι ελαφρώς χειρότερη συγκριτικά με το 2022, ενώ στην Ιστορία φαίνεται να πήγαν καλύτερα οι υποψήφιοι στις βαθμολογίες πάνω από 16, όμως το 50% του συνόλου των γραπτών είναι κάτω από τη βάση. Στη γενική εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου μάλλον δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) τα Μαθηματικά έκαναν την έκπληξη, όπως και το 2020, καθώς οι μαθητές φέτος πήγαν καλύτερα σε σχέση με το 2022. Βέβαια, ένα ποσοστό από 30 έως 50% των γραπτών είναι κάτω από τη βάση. Από την άλλη, μειώθηκαν τα γραπτά πάνω από 18 αλλά υπάρχει συσσώρευση στις βαθμολογίες 16 – 18. Αντίθετα, λίγο χειρότερη εμφανίζεται η εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι επιδόσεις στη Χημεία. Και στα δύο μαθήματα είναι υψηλά τα ποσοστά των γραπτών που πήραν κάτω από τη βάση.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας και ζωής) την έκπληξη για την πορεία των βάσεων στα βαθμολογικά ρετιρέ των ιατρικών σχολών φαίνεται ότι θα κάνει η Βιολογία. Οι φετινοί υποψήφιοι έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Φυσική. Αντίθετα, στη Χημεία οι επιδόσεις εμφανίζονται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022. Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) οι επιδόσεις στο μάθημα της Οικονομίας είναι μάλλον χειρότερες από πέρυσι, ενώ στην Πληροφορική είναι στα ίδια επίπεδα. Καλύτερα τα πήγαν οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά, χωρίς πάντως να είναι ενθαρρυντικό ότι δύο στα τρία γραπτά θα είναι κάτω από τη βάση του 10.

 Τα Μηχανογραφικά

Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα, Παρασκευή οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών μπορούν να βγάζουν κωδικούς για την υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν μία εβδομάδα στη διάθεσή τους για να το καταθέσουν. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο εκείνα στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Το άγχος των υποψηφίων θα λήξει οριστικά στα τέλη Ιουλίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, δηλαδή των βάσεων εισαγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.