12 Οκτωβρίου, 2024
Top News Πολιτική & Οικονομία

ΑΠΟ ΤΟ…ΜΗΔΕΝ Η ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ!

Με διαφορετικούς στόχους ρίχτηκαν στον προεκλογικό αγώνα τα κόμματα

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον της χώρας. Δεν αναλωνόμαστε σε κόντρες…

Γ. Τάσιος : Με Ν.Δ. αισιόδοξες οι προοπτικές της Χαλκιδικής

Αμετάβλητες οι διαφορές σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

EKLOGES KALPH XERI

• Ένας εκλογικός μήνας (Μάιος) έφυγε, ένας άλλος (Ιούνιος) ήλθε! Και οι δύο συνοδεύονται με έντονες προεκλογικές περιόδους, με το ίδιο όμως διακύβευμα: Την εκλογή ισχυρής Κυβέρνησης. 

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν, άλλωστε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν παύσει ακόμη και ρητορικά να αναφέρονται στο ενδεχόμενο ανατροπής και έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στη μεταξύ τους «μάχη» για το ποιο θα καταφέρει να εκφράσει καλύτερα την αντιπολίτευση στην επόμενη Κυβερνητική θητεία.

Το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας το επιβεβαιώνουν δέκα ημέρες μετά τις εκλογές και οι νέες δημοσκοπήσεις, με την πρώτη της METRON ANALYSIS που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό  MEGA να δίνει πάνω – κάτω την ίδια διαφορά στα πρώτα κόμματα με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Το νεότερο στοιχείο που φαίνεται να προκύπτει είναι η διαφαινόμενη είσοδος στη Βουλή των κομμάτων «Πλεύση Ελευθερίας» και «ΝΙΚΗ» που θέτουν τα υπόλοιπα κόμματα μπροστά σε νέα δεδομένα. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν μπορεί να κριθούν επισφαλή εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές. Γι’ αυτό και τα τρία κυρίως μεγάλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να «εξορκίσουν»  την αποχή που μπορεί να υπάρξει, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα που έχει θέσει ως αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας να δίνει «μάχη κατά του εφησυχασμού» που προκαλεί η βεβαιότητα της νίκης. Προς επτακτομματική Βουλή σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO. Ποια κόμματα ενισχύονται, ποια χάνουν μέρος των δυνάμεων τους

Εντυπωσιακά ευρήματα κρύβει η νέα δημοσκόπηση της GPΟ που δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά σχετικά με την δυναμική των κομμάτων, την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ποσοστό των ψηφοφόρων που σκέφτονται να ψηφίσουν άλλο κόμμα από αυτό στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 20,4%.

Όπως προκύπτει από την μέτρηση της GPO, στη Βουλή μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3% καθώς και η Νίκη με 3,1%. Αναφορικά με το MέΡΑ25, λαμβάνει μόλις 1,6%.

Πόσοι σκέφτονται να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις δεύτερες κάλπες

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης πάντως εστιάζεται στο τι προτίθεται να κάνει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά ναι ή μάλλον ναι.

Συγκεκριμένα, το 11,7% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, ενώ το 11,5% μάλλον ναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς θα κινηθούν στις δεύτερες κάλπες.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78,3% λέει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλο κόμμα, το ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του φτάνει το 65,4% ενώ το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 47,5%.

Ναι ή μάλλον ναι στην προοπτική αλλαγής κόμματος, λέει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 23,6% και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ το 25%.

Τι λένε για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας

Όσοι μετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν ακόμη αν θα θέλανε να σχηματίσει η ΝΔ μία αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.  Το 51,2% λέει ναι ή μάλλον ναι ενώ το 46,6% απαντά όχι ή μάλλον όχι.

Αναφορικά με το ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα είναι δεύτερο, το 70,2% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 20,3% το ΠΑΣΟΚ.

Τι απαντούν για τον Τσίπρα
Σε ένα καθαρά υποθετικό σενάριο καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τα ποσοστά των κομμάτων στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, σε όσους  συμμετείχαν στην δημοσκόπηση διατυπώθηκε το εξής ερώτημα.

Στην περίπτωση που και στις εκλογές του Ιουνίου διατηρηθεί περίπου το ίδιο αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Το σύνολο των συμμετεχόντων απάντησε σε αυτό το υποθετικό σενάριο, σε ποσοστό 56,1% ναι, μάλλον ναι και το 37,4% όχι, μάλλον όχι.

Ωστόσο οι απαντήσεις είναι εντελώς διαφορετικές, όταν το ερώτημα απευθύνθηκε αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμα στις νέες κάλπες θα είναι εξίσου κακό με αυτό της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αρνητικοί σε μία πιθανή παραίτηση Τσίπρα καθώς σε ποσοστό 81,7% λένε (όχι, μάλλον όχι).

Μόλις το 15,7% απαντά ναι, μάλλον ναι, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτεται, τουλάχιστον  στο άμεσο μέλλον, το κόμμα υπό έναν νέο αρχηγό.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 30 έως 31 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ατόμων.Το ενδεχόμενο αυτό επιχειρεί συνεχώς να αποτρέψει και ο μέχρι την περασμένη εβδομάδα Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η εκλογική μάχη αρχίζει από την αρχή και οι κάλπες σήμερα είναι άδειες.

Ο Γρ. Τάσιος 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, που μιλώντας αποκλειστικά στο Θέμα της Χαλκιδικής,  τόνισε πως «η ισχυρή λαϊκή προτίμηση που εκφράστηκε στις 21 Μαΐου προς τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και προς την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μια αποτελεσματική και αυτοδύναμη Κυβέρνηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πάλι στην κάλπη, ώστε οι δεσμεύσεις για τη  χώρα και για την Χαλκιδική να υλοποιηθούν στον ορίζοντα της νέας τετραετίας». Ο  κος Τάσιος τόνισε επίσης ότι και οι πολίτες της Χαλκιδικής«επιβράβευσαν» τη Ν.Δ. για το έργο που έχει γίνει στο Νομό, δίνοντάς της ξεκάθαρη πρωτιά, σημειώνοντας ότι αν ίσχυε ο εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές θα είχε εκλεγεί και ο ίδιος…

Με τον ίδιο τρόπο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, από το σημείο που τον ολοκλήρωσε την Παρασκευή 19 Μαΐου: Με ήπιους τόνους και προγραμματικό λόγο. «Οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εντέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε  συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και πάλι ότι στόχος είναι μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που είναι προϋπόθεση για να κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. «Κανείς δεν θα ήθελε μια ασταθή πλειοψηφία του ενός, δύο ή τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πελαγοδρομούν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πλέον μονόδρομος μετά και τη νέα κατηγορηματική άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και στην περίπτωση που της λείπουν 2-3 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Μετά και την πρόσφατη αυτή τοποθέτηση, και επί της ουσίας και επί του τύπου, η εκλογική μάχη ξεκινά για όλα τα κόμματα από το «μηδέν» προσπαθώντας το καθένα από την πλευρά του να βρει λόγους για να πείσει τους πολίτες για το «διαφορετικό» που πρεσβεύει.

Τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλονίζεται από δηλώσεις στελεχών του για αύξηση φόρων κ.α., που εκτιμάται ότι ήδη άρχισε να του «κοστίζει» σε ψήφους που κατά κύριο λόγο κατευθύνονται προς τη Ν.Δ.. Η παλιά φουρνιά (Λοβέρδος- Σκανδαλίδης- Καστανίδης) παροπλίστηκε μεν, αλλά η νέα αποδεικνύεται ότι δεν έχει την εμπειρία, αλλά ούτε και τις ικανότητες για να πείσουν με τον πολιτικό τους λόγο τους αμφιταλαντευόμενους πολίτες.

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το παρελθόν του, που δεν του επιτρέπει να απομακρυνθεί από το διχαστικό λόγο, την εχθροπάθεια, τη μειοψηφική και καταγγελτική ατζέντα, τις απειλές, τις αυταπάτες που καλλιεργεί, αλλά και το μηδενισμό των πάντων. Δέκα ημέρες μετά την εκλογική του συντριβή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν ή μπορούν να έλθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τα πραγματικά αίτια της ήττας και εξακολουθούν να επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία, την οποία επιχειρούν μάλιστα πότε να την υποβαθμίζουν ως προς το διανοητικό της επίπεδο (κάνοντας λόγο για θολό μυαλό) και άλλοτε να την εκφοβίζουν πως έκανε λάθος και θα το πληρώσει. Το ν’ αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αλλάξει και πολιτικό «περιεχόμενο» ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει μείνει ακόμη στην εποχή του… Βελουχιώτη και των καταλήψεων.

 Οι άγνωστοι «Χ» 

Η ρητορική περί της «άδειας κάλπης» αντανακλά όμως και στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη δυναμική των δύο μικρών κομμάτων «Πλεύση Ελευθερίας» και ΝΙΚΗ, τα οποία εάν ενισχυθούν θα ανακατέψουν αρκετά την «τράπουλα». Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να εισπράττει από την περαιτέρω φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απογοητευμένους οπαδούς του Βαρουφάκη. Η «ΝΙΚΗ» συγκεντρώνει -προς το παρόν- την προτίμηση ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές κινήθηκαν σε μικρούς σχηματισμούς, ορισμένους από τους οποίους δεν θα συμμετάσχουν στις νέες εκλογές. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει κι αυτή απώλειες μετά τις τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών που διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους από το εν λόγω κόμμα. Σε περίπτωση πάντως που η ΝΙΚΗ δείξει να αντέχει μέχρι την Κυριακή των εκλογών, υπάρχει πιθανότητα, να προκαλέσει «ρήγματα» και στην «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου. Επειδή ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ακόμη αρκετός, όλοι είναι έτοιμοι για… εκπλήξεις ειδικά εφόσον υπάρξει αποχή από τις κάλπες.

Η δημοσκόπηση της METRON 

Η πρώτη μεγάλη έρευνα μετά τις εκλογές, όπως προαναφέραμε παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Mega Γεγονότα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά. Εκεί καταγράφεται άνοδος και είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%. Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%. Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στις 8,5 μονάδες.

Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει και την εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται σήμερα. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7%, οριακά αυξημένο το ΠΑΣΟΚ. Νέα άνοδος για το ΚΚΕ που φτάνει το 7,6% από 7,2% στις εκλογές και στο 4,4% η Ελληνική Λύση, με μείωση μόλις 0,1%.

Το κόμμα Νίκη, η έκπληξη των εκλογών καθώς οριακά δεν μπήκε στη Βουλή, φτάνει πλέον το 3,8% ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας «πετάει» στο 4,8% από 2,9% στις εκλογές. Στο 2,5% το ΜέΡΑ 25 χωρίς ανοδικές τάσεις, προκειμένου να περάσει το «κατώφλι» του 3% και στο 5,1% τα λοιπά κόμματα, επομένως είναι στο 7,6% όσοι δεν μπαίνουν στη Βουλή.

Σαρωτική θα είναι η επικράτηση της ΝΔ στο κοινοβούλιο αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ποσοστά. Συγκεκριμένα η ΝΔ μπορεί να πάρει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 51, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Πλεύση Ελευθερίας 13 και η Νίκη 10. Στην ερώτηση για το τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα προκύψει από τις εκλογές, το 70% λέει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 27% κυβέρνηση συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *