2 Δεκεμβρίου, 2023
Editorial

Τι μπορεί να φέρει η 22α Μάϊου;

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Μένουν περίπου 10 μέρες μέχρι τις κρίσιμες Βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν πολλά για τον τόπο μας. Ήδη οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα θεωρούν πως είναι αναπόφευκτη μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ιδιαίτερα μετά τις κόντρες που υπάρχουν για το ενδεχόμενο  συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης. Επί της ουσίας η Δευτέρα 22 Μαΐου θα έχει πολλές εκπλήξεις αναφορικά με τι μέλει γενέσθαι.

Μάλιστα η πολιτική ατζέντα έχει μεταφερθεί στο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι πραγματικός μίμος του Ανδρέα Παπανδρέου ή οι πολίτες από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πεινούν. Κατά την προσωπική του άποψη δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.  Επί της ουσίας όμως αυτές οι εκλογές θα κρίνουν πολλά τόσο στον σχηματισμό της Κυβέρνησης όσο και στο ζήτημα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διατηρεί ένα προβάδισμα που στην τελική του έκβαση, θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πληροφορία που σας μεταφέρω είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη και αληθινή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις στο ενδεχόμενο ήττας του κόμματος του. Αν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι κάτω από τις 5 μονάδες, το βράδυ της 21ης Μαΐου θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει πάρει τις αποφάσεις του και στο πλαίσιο αυτό κινείται. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι όποια και αν είναι η διαφορά, το σενάριο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25 να συγκεντρώσουν 46% συνολικά και 151 έδρες, παίζει πολύ.

Η συγκρότηση λοιπόν μιας Κυβέρνησης ειδικού σκοπού, χωρίς την συμμετοχή πολιτικών, με την στήριξη όμως ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ 25 μπορεί να επιτευχθεί στο βωμό να απομακρυνθεί, έστω και προσωρινά από την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σενάριο αυτό θα φέρει Κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο από την πρώτη Κυριακή, με την υποσημείωση ότι θα μεταφερθούν εκεί και οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Έτσι θα πάμε σε Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί…

Φυσικά δεν πρέπει να αμελούμε ότι σε περίπου 14 μήνες, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στην κάλπη της 21ης Μαίου, θα έχουμε Ευρωεκλογές. Παραδοσιακά στην Χώρα αυτές οι εκλογές πάντα έχουν πολιτικά μηνύματα καθώς δεν πρέπει να αμελούμε το ότι οι Ευρωεκλογές έριξαν από την Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τα σενάρια που υπάρχουν, το αμέσως επομενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επόμενη μέρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.