23 Σεπτεμβρίου, 2023
Εκκλησιαστικά

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΙΚΗΣ ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου – Οι σχέσεις του κόμματος με το Άγιον Όρος

 

Αναστάτωση τις τελευταίες μέρες στο Άγιον Όρος, καθώς σημαντική μερίδα των αγιορειτών αντιδρούν στην εμπλοκή μονών ή μεμονωμένων μοναχών στην εκλογική διαδικασία

Κοινό μυστικό είναι στο Άγιον Όρος η στήριξη που παρέχουν συγκεκριμένα μοναστήρια, καθώς επίσης σκήτες, κελλιά, καλύβες κι εξαρτήματα στη ΝΙΚΗ, το κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» κι έκανε την έκπληξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου φτάνοντας μια ανάσα πριν την είσοδό του στη Βουλή, συγκεντρώνοντας πανελλαδικά 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,9%.

Οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη ΝΙΚΗ και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά.

Πρώτος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, με 15.137 ψήφους και ακολουθεί η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους. Στο βιογραφικό της τελευταίας, που έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι «από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε ενεργά στην διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)».

Οι θέσεις του κόμματος είναι έμφορτες από ρητορική κατά των εμβολίων, των μεταναστών, υπέρ του θρησκευτικού αρχαιοελληνικού προσανατολισμού και αναδεικνύουν το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Στον Άγιον Όρος επικρατεί τις τελευταίες μέρες μεγάλη αναστάτωση, καθώς σημαντική μερίδα των αγιορειτών αντιδρούν στην εμπλοκή μονών ή μεμονωμένων μοναχών στην εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως «το Περιβόλι της Παναγίας προσφέρεται για περισυλλογή και όχι για πολιτική» κι επιπλέον πως «το Όρος δεν πρέπει να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Ιερά Σύναξη, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι ηγούμενοι θα ζητήσουν να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα τονίζεται ότι το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών.

 

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις και ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος την επισκέφτηκε δύο φορές τελευταία, το 2020 και το 2021, ενώ ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.