19 Απριλίου, 2024
Top News Κοινωνία

Σκουριές: επανεκκινεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας 

 

 

Η Χαλκιδική θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο ευλογημένα μέρη της Ελλάδας, λόγω της εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς της, καθώς και της αφθονίας των φυσικών της πόρων. Πέραν της τουριστικής ανάπτυξης που ευδοκιμεί στην περιοχή, η ΒΑ Χαλκιδική φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες σε ολόκληρη την Περιφέρεια μέσω της μακρόχρονης βιομηχανικής δραστηριότητας, που παρέχει σταθερά και μετρήσιμα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Αριστοτέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας λειτουργούν στην περιοχή εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, συνεχίζοντας μια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων και εξελίσσοντάς τη με τον πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Χρυσός, ασήμι, μόλυβδος, ψευδάργυρος και μελλοντικά χαλκός, είναι τα πολύτιμα μέταλλα που βγαίνουν από το πλούσιο υπέδαφος της Χαλκιδικής για να μπορούμε όλοι μας καθημερινά να απολαμβάνουμε τα σύγχρονα υλικά αγαθά. Smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός, υποδομές, ενέργεια και ΑΠΕ, αυτοκίνηση, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που δε θα υπήρχαν σήμερα στη μορφή που τα γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε χωρίς τα ορυκτά και τα μέταλλα.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη περιοχή με σταθερή οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω των μεταλλευτικών τελών που αποδίδει ετησίως το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και κοινωνικές επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως και αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάπτυξη των υποδομών και εν γένει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη. Παράλληλα, παρέχει πληθώρα ευκαιριών απασχόλησης, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους, γεγονός που τελικά οδηγεί σε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Ο στρατηγικός ρόλος του Χαλκού στην ενεργειακή μετάβαση

Οι ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το λίθιο ή το αλουμίνιο, αποτελούν απαραίτητα συστατικά της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον κι αυτό γιατί αποτελούν τη βάση για τις τεχνολογίες και τις υποδομές που απαιτούνται για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Σε έρευνά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χαρακτηρίζει τον χαλκό ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, προβλέποντας ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες η ζήτησή του θα αυξηθεί άνω του 40%.

Μέχρι πρότινος, για όλα αυτά τα μέταλλα η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονταν στην προμήθεια από τρίτες χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άλλαξε προσανατολισμό, καθώς αντιλήφθηκε ότι ο εφοδιασμός της με αυτές τις πρώτες ύλες είναι ευάλωτος σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πολιτική αστάθεια, οι φυσικές καταστροφές και οι διακυμάνσεις των τιμών.

Στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 779.000 τόνων χαλκού και 3,8 εκατ. ουγκιών χρυσού. Για το λόγο αυτό, οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, το οποίο θα αποτελέσει μια νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός και θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

 

Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός παγκοσμίου κλάσης μεταλλείου στη χώρα

Η εταιρεία έχει θέσει τις βάσεις για να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα του σχεδιασμού της. Η πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής Eldorado Gold σχετικά με την επανέναρξη των κατασκευών, άνοιξε το δρόμο, ώστε να προχωρήσει -μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας- μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το έργο των Σκουριών, αφορά σε ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που θα επιτρέψει μελλοντικά τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μεταλλείου στη χώρα μας, σχεδιασμένου να λειτουργήσει με τεχνολογικά προηγμένο και βιώσιμο τρόπο. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, σύμφωνα και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ESIA) που έχει ολοκληρώσει η Ελληνικός Χρυσός. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αποθήκευση και θα οδηγήσει σε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έως και 40% αφού απελευθερώνεται σημαντική επιφάνεια γης που θα δεσμευόταν για την αποθήκευση των καταλοίπων. Η ανάπτυξη των Σκουριών αναμένεται να δημιουργήσει, σε βάθος 25ετίας, περίπου 1.400 νέες σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τα χρόνια της κατασκευής του μεταλλείου, με βασικό κριτήριο επιλογής την εντοπιότητα. Το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και να τεθεί σε παραγωγή μετά το β’ μισό του 2025.

Σε επίπεδο κοινωνικής συνεισφοράς, η Ελληνικός Χρυσός δρομολογεί ένα καινοφανές πρόγραμ­μα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου, που περιλαμβάνει εκτεταμένες επενδύσεις σε τοπικά έργα υποδομής ύψους 80 εκατ. δο­λαρίων εκ των οποίων σχεδόν τα 20 εκατ. θα επενδυθούν άμεσα, μέσα στην πρώτη πενταετία λειτουργίας του έργου.

Συμβάλλοντας στην εθνική και Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτάρκειας σε ορυκτές πρώτες ύλες

Ταυτόχρονα, οι Σκουριές θα αποτελέσουν μια νέα πηγή εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες και θα αναδείξει την Χαλκιδική σε ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς. Αυτό διότι, κατά τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου που υπολογίζεται στα 20 έτη, θα παράγονται κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού σε ετήσια βάση, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.