Σχοινάς από ΚΕΕΕ: Η Κεντρική Μακεδονία είναι καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της Ελλάδας
«Η Κεντρική Μακεδονία είναι καθοριστικό κύτταρο για την παραγωγική δομή της πατρίδας μας. Μια περιφέρεια εθνικών πρωταθλητών με εξωστρέφεια και παρουσία σε όλο τον κόσμο, αλλά και μια περιοχή που απέδειξε ότι μπορεί να φιλοξενήσει επενδυτικούς κολοσσούς σε κάθε κλάδο της οικονομίας, την καινοτομία, την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τα logistics, τις μεταφορές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινά, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται στην Έδεσσα.
«Σε μια περίοδο όπου για πρώτη φορά τα θέλω της Ελλάδας είναι πλήρως σταθμισμένα με τα πρέπει της Ευρώπης, η χώρα, κράτος και ιδιώτες, μπορούν όχι μόνο να συγχρονιστούν αλλά και να συνεργαστούν. Ο παραγωγικός ιστός της Ευρώπης, της Ελλάδας, είναι η πραγματική, η ζώσα οικονομία την οποία και εκπροσωπείτε όλοι εσείς. Η επιχειρηματικότητα είναι η δράση που μετατρέπει την ευκαιρία και τις ιδέες σε αξία. Οικονομική ασφαλώς αλλά και κοινωνική», είπε ο κ. Σχοινάς απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στυλοβάτης της επιχειρηματικότητας η Ευρωπαϊκή Ένωση
Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και είναι πάντα στυλοβάτης της επιχειρηματικότητας και τα δίκτυα που έχει αναπτύξει στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, προωθώντας την επιχειρηματική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και προσεγγίζοντας και ενθαρρύνοντας συγκεκριμένες ομάδες με επιχειρηματικό δυναμικό.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
-Στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλίες όπως το WEGATE για την έναρξη, τη χρηματοδότηση και το management των επιχειρήσεων τους.
-Στο Enterprise Europe Network που διεθνοποιεί τις υπηρεσίες και συνδέει τον Επιμελητηριακό χώρο εκτός συνόρων δημιουργώντας συμπράξεις και ευκαιρίες.
-Στις οικογενειακές επιχειρήσεις με τις ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα στη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, στα φορολογικά, την διαχείριση και την προσαρμογή τους στις αλλαγές της αγοράς, την προσέλκυση εργατικού δυναμικού.
“Γνωρίζω ότι μιλώ σε ένα έμπειρο με τα ευρωπαϊκά πράγματα κοινό, γνωρίζετε καλά τις παραδοσιακές χρηματοδοτικές υπηρεσίες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του COSME, τις ευκαιρίες του Ορίζοντα, τις Μικροχρηματοδοτήσεις και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα”, είπε και συνέχισε:
-Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς κατά την πανδημία το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους, το πιστοποιητικό κινητικότητας και την επιτομή όλων το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει 500 εκατ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτά δεν υπολογίζονται οι ευκαιρίες δανειοδότησης μέσω του Ταμείου συνολικά, τα οποία και αποτελούν κινητήρια δύναμη για την συνολική προσέλκυση κεφαλαίων που θα επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό μοντέλο και τις παραδοσιακές δομές της ελληνικής αγοράς. Δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά, την ιδανική σχέση Επενδύσεις- Μεταρρυθμίσεις.
– Παράλληλα, με τις ευκαιρίες του Ταμείου, η Ελληνική επιχείρηση έχει στη διάθεση της ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Το οξυγόνο των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων! Από την περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 που διατίθενται πόροι, έως και το τέλος του τρέχοντος έτους, έχουμε χρηματοδοτήσει συνολικά 285.000 επιχειρήσεις. Πολύ μικρές το 87%, μικρές το 10% και μικρομεσαίες το 3% του τελικού συνόλου. Έχουμε διπλασιάσει την αρχική μας πρόβλεψη καθώς από 4 δισ. ευρώ που είχαμε υπολογίσει λόγω των έκτακτων επιχορηγήσεων κατά την πανδημία τα συνολικά κεφάλαια υπολογίζονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία το γνωστό σε όλους σας ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος αυξήθηκαν από τα 705 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2019) στα 6,7 δισ. ευρώ (Απρίλιος 2023). Ενώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπονται πόροι σε ρυθμούς κανονικότητας περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί/βρίσκονται σε στάδιο υποβολής συνολικά και για τις 2 δέσμες δράσεων – Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ και Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ – 10.300 περίπου αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη 580 εκατ. ευρώ. Σημειώνω πως σε όλο αυτό το υπερενισχυμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν υπολογίζονται οι χρηματοδοτήσεις σε υποδομές που δημιουργούν επιπλέον ποιοτικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για την οικονομία ιδιαίτερα για τις τοπικές οικονομίες, άλλωστε το ΕΣΠΑ αφορά κυρίως την περιφέρεια και τις αποκεντρωμένες περιοχές στην ελληνική επαρχία, την ύπαιθρο και τα νησιά μας.
«Ποτέ ξανά στην 45χρονη συμμετοχή της χώρας δεν είχαμε στη διάθεση μας τόσους πολλούς κοινοτικούς πόρους. Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος, επικαιροποίησαν ή ανέδειξαν μια σειρά από ζητήματα που περιβάλουν αυτό που ονομάζουμε Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης”, τόνισε και πρόσθεσε: “Η ασφάλεια των υποδομών μας, η ενεργειακή μας αυτονομία, η οικονομική μας αυτοτέλεια, η ανταγωνιστικότητα μας! Σε συνέχεια του Green Deal Industrial Plan που παρουσιάσαμε τον Φεβρουάριο, πριν περίπου 20 ημέρες δημοσιεύσαμε μια σειρά από μέτρα, ένα κανονιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την πράσινη ανταγωνιστικότητα που ουσιαστικά ξεπερνά τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας. Απλοποιεί τις διαδικασίες για την διευκόλυνση του επιχειρηματία. Κάνουμε έτσι την μετάβαση ευκαιρία για τον επενδυτή, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο. Απλοποιεί την αδειοδότηση, δημιουργεί ένα ευέλικτο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, τα κεφάλαια που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση, την προσέλκυση ή τον επαναπατρισμό στην Ευρώπη στρατηγικών επενδύσεων. H Ευρώπη είναι καθοριστικός εταίρος στη παγκόσμια αλυσίδα, στο εμπόριο, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την υγεία, τη βιωσιμότητα, το κλίμα. Για αυτό και σήμερα επανατοποθετεί την θέση της, ενισχύει τις δομές της και αξιολογεί τους τομείς που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ανταγωνιστικές και αποδοτικές σε μεγάλες συνεργασίες στην εσωτερική μας αγορά αλλά και εκτός Ευρώπης. Επικεντρωνόμαστε δηλαδή στην αποφυγή κινδύνου, το λεγόμενο de-risking.
Η βιομηχανία, η μεταποίηση, το εμπόριο χρειάζονται πρώτες ύλες. Τα συστατικά που δημιουργούν την τεχνολογία, τις υποδομές για την δίδυμη μετάβαση στη ψηφιοποίηση και την πράσινη συμφωνία. Για αυτό και παράλληλα με την πρωτοβουλία μας αυτή, υιοθετήσαμε το Σύμφωνο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Έως το 2030 θα πρέπει:
Να έχουμε σε απόθεμα τουλάχιστον το 40% για επεξεργασία και διύλιση στη βιομηχανία και το 15% για ανακύκλωση. Ενώ επιπρόσθετα, βάζουμε τον κανόνα του 65% στην εξάρτηση της Ευρώπης από μια μόνο τρίτη χώρα σε βασικές βιομηχανικές πρώτες ύλες.
Ιδιαίτερα, στη περίπτωση της ανακύκλωσης θα πρέπει τα Κράτη Μέλη, στη περίπτωση μας η Ελλάδα να στοχοθετήσει και να διασφαλίσει την ανακύκλωση πρώτων υλών στη βιομηχανία και τη μεταποίηση σε παραδοσιακά σημεία ή τομείς της με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Προχωράμε σε έναν δρόμο πάνω σε δύο ράγες:
-Από τη μία χτίζουμε την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Ευρώπης απέναντι στους ανταγωνιστές της,
-Από την άλλη, πολεμάμε την γραφειοκρατία και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.
Με την θαρραλέα αύξηση των δαπανών για την Έρευνα και τη Τεχνολογία, την εκμηδένιση του γραφειοκρατικού άχθους. Η συμβολή μας σ΄ αυτό είναι διακριτή και μέσω της Task Force για την Επιβολή των κανόνων της Εσωτερικής Αγοράς που ήδη εργάζεται στενά με τα Κράτη Μέλη.
Οι επιχειρηματίες είναι το καλύτερο διαβατήριο για την ελληνική εξωστρέφεια – «Ευρωπαϊκή αγκαλιά» στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή
Ο κ. Σχοινάς μίλησε για την “ευρωπαϊκή αγκαλιά”, που, όπως είπε, αναπτύσσεται από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, προς τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο και γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε οτι “η Ελλάδα διαθέτει όλα τα ατού για να πρωταγωνιστήσει πολιτικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά”.
“Χτίζουμε το brand μιας σταθερής Ευρωπαϊκής Ελλάδας που γίνεται αισθητή στην Ευρώπη αλλά και ελκυστική στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στις χώρες του Κόλπου”, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: “Η θέση της χώρας ενισχύεται. Με τις ακόμη πιο φιλόδοξες τομές που απαιτούνται -πως η μεταρρύθμιση στο κράτος και τη δικαιοσύνη – θα πάμε ακόμα καλύτερα. Το παγκόσμιο αποτύπωμα τους ελληνισμού σε συνδυασμό με τους πολυμήχανους Έλληνες επιχειρηματίες είναι το καλύτερο διαβατήριο για την ελληνική εξωστρέφεια στο άρμα της Ευρώπης που επεκτείνεται. Και η Πέλλα, η γενέθλια γη του Μακεδονικού μας Πολιτισμού, που ενέπνευσε τον κοσμοπολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων, αυτό ακριβώς μας διδάσκει. Ότι ο λαός μας ευδοκίμησε όταν με αυτοπεποίθηση κοίταξε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ότι η συνύπαρξη και η συνεργασία είναι τα βασικά συστατικά της ευημερίας και της ανάπτυξης”.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Έδεσσα και την τον τόπο καταγωγής του, τη Φούρκα Χαλκιδικής και σημείωσε τα εξής:.
«Η Έδεσσα είναι γενέθλια πόλη του γιατρού Ιωάννη Παιονίδη ο οποίος εγκαταστάθηκε στο χωριό μου, τη Φούρκα στη Κασσάνδρα της Χαλκιδικής όπου και γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Ξενοφώντας Παιονίδης. Το έργο του ουσιαστικά δημιούργησε το αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, με τοπόσημα, όπως το Παπάφειο ή η βίλλα Μόρντοχ. Έφτιαξε δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες όχι μόνο στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, τις Σέρρες, τη Βέροια ακόμα και το Μοναστήρι, ενώ τιμήθηκε, μιας και πολλά από τα φυλάκια και οι οχυρώσεις του Ελληνικού Στρατού εδώ εδώ κοντά στη λίμνη των Γιαννιτσών (κατά τον Μακεδονικό Αγώνα) σχεδιάστηκαν από αυτόν».