2 Δεκεμβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία

Ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση – Ποιο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση – Ποιο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών

Μία δημοσκόπηση «βόμβα» έρχεται να σταθεί απέναντι στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη ΝΔ, να έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Euractiv παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, μέσω της αποκάλυψης αναλυτικής εκτίμησης για την εκλογική «μάχη» της Κυριακής, η οποία καταγράφει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι αβέβαιο και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς» τονίζει το Euractiv.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, που εφαρμόζει αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, πράγμα δύσκολο.

Το σημερινό δημοσίευμα του Euractiv επικαλείται εκτίμηση, τα στοιχεία της οποίας αντλούνται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή και πιο κοστοβόρα μέθοδο, όπως τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αλλά και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων».

Το Euractiv αποκαλύπτει ότι η εν λόγω εκτίμηση παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) «σε στελέχη της εταιρείας που έδωσαν την εντολή για τη διενέργειά της αλλά και σε παράγοντες των Βρυξελλών με επιρροή» και καταγράφει μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να απέχουν μεταξύ τους μόλις 30.000 ψήφους.

Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5% – 33,5%, του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%, του ΚΚΕ στο 5,7 – 6,3%, της Ελληνικής Λύσης στο 4,5 – 5,1% και του ΜέΡΑ25 στο 3,5 – 4,1%. 

Κατά την ίδια πηγή η ΝΔ αναμένεται να λάβει 1.890.000 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 1.860.000 (ήτοι διαφορά 30.000 ψήφων) και το ΠΑΣΟΚ 510.000.

Στο δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε το 2019 και έφτασε το 42%, που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τις σχετικής λίστας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όσον αφορά τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι «τηρούν στάση αναμονής», αλλά «εμφανίζονται κάθε άλλο παρά βέβαιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το βράδυ της 21ης Μαΐου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.