23 Σεπτεμβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Ν.Δ.: Γερο σπριντ με περιοδείες για την νίκη στις 25 Ιουνίου 

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός

• Ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα και στη Χαλκιδική

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε θέση «μάχης» για τη 2η θέση

MHTSOTAKHS GRAFEIO 23 5 23

• Η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε και ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησαν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και πλέον επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες, προκειμένου οι εκλογές να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου.    

Σήμερα στις 11 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αδυναμία συγκρότησης Κυβέρνησης και να συζητηθεί η συγκρότηση υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία θα έχει επικεφαλής Δικαστικό.

Τα επικρατέστερα πρόσωπα για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, είναι τρία. Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του ΣτΕ και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με τον ορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης θα παραιτηθεί η σημερινή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί και η έκδοση διορθωτικού Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα οριστεί ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, η Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 6 το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα θα γίνει η εκλογή Προεδρείου και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα για διάλυσή της και την προκήρυξη των νέων εκλογών.

Στην αφετηρία η Ν.Δ. 

Ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η έναρξη της νέας προεκλογικής εκστρατείας, με  μοναδικό στόχο την αυτοδυναμία, η οποία θα βάλει οριστικά τέλος στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας. «Όπλο» της Ν.Δ. στη νέα εκλογική μάχη είναι το συντριπτικό ποσοστό του 40,8% που έλαβε την περασμένη Κυριακή, το οποίο όμως αποτελεί και «δίκωπο μαχαίρι» εφόσον επικρατήσει εφησυχασμός και υπάρξει αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες. Είναι και ο μοναδικός κίνδυνος που διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, ότι μπορεί να προκαλέσει απρόοπτες καταστάσεις και δυνητικά να θέσουν ερωτηματικά ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το σύνθημα για «πανστρατιά» ενώπιον της νέας και τελικής εκλογικής αναμέτρησης, ζητώντας να μην υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, επισημαίνοντας με νόημα ότι «οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι σήμερα άδειες»!

Χθες το βράδυ έδωσε την πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και απόψε αρχίζει -από τον Alpha- τον κύκλο των συνεντεύξεών του στους Ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πρόγραμμα περιοδειών 

Ήδη στο «στρατηγείο» της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να καταρτίζεται το πρόγραμμα επισκέψεων και περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και σε αυτή την προεκλογική περίοδο θα τεθεί επικεφαλής του αγώνα, «απαλλαγμένος» και από τις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι περιοδείες θα αρχίσουν αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής (την ερχόμενη Δευτέρα) και  θα περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με έμφαση σε περιοχές στις οποίες κρίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώρια αύξησης του ποσοστού της σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό  πιθανότητα στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται και μια επίσκεψη – περιοδεία στην Χαλκιδική.

Στη μάχη όλα τα στελέχη 

Στην προεκλογική «μάχη» αναμένεται να δοθούν σημαντικοί ρόλοι σε πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., που λόγω λίστας για την εκλογή βουλευτών, είναι απελευθερωμένα από το «κυνήγι του σταυρού» και θα μπορούν να περιοδεύουν ανά τη χώρα, όπως επίσης στους εκλεγέντες βουλευτές κατά την περασμένη Κυριακή, ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθούν και όσοι βρίσκονται σε σειρά εκλογής στα ψηφοδέλτια των νομών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις εάν τα ψηφοδέλτια θα παραμείνουν ως έχουν ή αν θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις σε ονόματα υποψηφίων, που κυρίως θα έχουν τιμητικό χαρακτήρα, καθώς δύσκολα θα ανατραπεί η σειρά των εκλόγιμων θέσεων.

Απέναντι στη σταθερή και ξεκάθαρη προεκλογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν μεν ήδη αποδεχθεί το νικητή και των νέων εκλογών, δείχνοντας ταυτόχρονα που είναι αφενός η διαχείριση των αποτελεσμάτων τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά και η «μάχη» που πρόκειται να δώσουν για τη δεύτερη θέση.

Σε άλλο «κόσμο» ο Τσίπρας!

Ήδη οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έγιναν χθες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ξανά και παρά την εκλογική του συντριβή ότι ζει σε ένα διαφορετικό κόσμο.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και παρέλαβε και την ίδια ώρα παρέδωσε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους αποδοκιμασίας του Ελληνικού λαού στα όσα υποστηρίζει το κόμμα του, στην τοξικότητα, τον χουλιγκανισμό και την αμετροέπεια που διέκρινε τον πολιτικό του λόγο, αλλά και την εμφανή αδυναμία του να παρουσιάσει σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, έκανε λόγο για το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν «οδυνηρό σοκ» για το ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε δε να προσθέσει «πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική». Μάλιστα προέβλεψε «συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία» μετά τις επόμενες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική, με την οποία βεβαίως ο ίδιος κυβέρνησε αδιατάρακτα και χωρίς κανένα ενδοιασμό επί σχεδόν πέντε χρόνια τη χώρα, για να τη βάλει στη συνέχεια σε περιπέτειες όταν είδε ότι χάνει το παιχνίδι των επόμενων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που προεκλογικά είχε βάλει όριο τις 6 μονάδες διαφορά για το ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χθες έσπευσε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις που ήδη άρχισαν να διατυπώνονται μεταξύ των στελεχών του, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικά ακέραια την ευθύνη, «αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα δώσει τη νέα μάχη «όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη  και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων».

ΠΑΣΟΚ για 2η θέση!

Τόσο από την αποστροφή αυτή όσο και από το γενικότερο μετεκλογικό κλίμα, είναι σαφές ότι μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου, το βασικό προεκλογικό «στοίχημα» θα είναι για το ποιος θα είναι ο νικητής στη «μάχη» για την ανάληψη της ευθύνης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη νέα Κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

Το στόχο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να περάσει αυτό στη δεύτερη θέση, δεν έκρυψε χθες ούτε ο Πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου και παρέλαβε και παρέδωσε άμεσα την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Όπως είπε «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη στον τόπου που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. {…}  οι πολίτες κουράστηκαν  από την τοξικότητα. Σίγουρα χρειάζεται μία αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση».

Επανακαταμετρηση

Αίτηση για επανακαταμέτρηση έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Γρηγόρης Τάσιος στις Εθνικές εκλογές 2023, κατά της διαδικασίας των αποτελεσμάτων σταυροδοσίας.

Ο κ. Τάσιος με αίτησή του ζητά να επανακαμετρηθούν οι ψήφοι που έλαβαν οι υποψήφιοι της ΝΔ σε όλα τα εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Χαλκιδικής. Η αίτηση έχει εγκριθεί και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε την Τετάρτη και ίσως ολοκληρωθεί και σήμερα. Να επισημάνουμε ότι το αίτημα για επανακαταμέτρηση των σταυρών στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Χαλκιδικής, δεν είναι κάτι πρωτοφανές σε εκλογικές αναμετρήσεις. Το προβλέπει ο νόμος και έχει ζητηθεί και διεξαχθεί δεκάδες φορές, ακόμη και σε περιπτώσεις με τριψήφιες ή και τετραψήφιες επίσης διαφορές -με τα αποτελέσματα να προκαλούν, συχνά, έκπληξη. Με την τελική καταμέτρηση στο Νομό Χαλκιδική να παρουσιάζει μια διαφορά μερικών  σταυρών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, δηλαδή αριθμό απολύτως μέσα στα όρια του πιθανού ανθρώπινου λάθους, μια επανακαταμέτρηση είναι, επιβεβλημένη για λόγους, πρωτίστως, δημοκρατικής τάξης, διότι στις εκλογές, η λαϊκή βούληση πρέπει να εκφράζεται με απόλυτα ακριβή τρόπο.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η καταμέτρηση σταεκλογικά τμήματα του Νομού, δίνει στη γαλάζια παράταξη κι έναν δυσανάλογα μεγάλο (πολύ πάνω από 1.000) ψηφοδέλτια είτε χωρίς σταυρό, είτε με δύο ή και τρεις -οπότε η ψήφος προσμετράται στο κόμμα, αλλά κανείς απ’ τους υποψηφίους δεν πιστώνεται προτίμηση. Έτσι η επανακαταμετρηση δεν θα πρέπει να έχει μόνο προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά ηθικής τάξεως και σεβασμού στο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στόχο να παραμείνει αρραγής και αφοσιωμένη στο σκοπό της,  που είναι η αυτοδυναμία με μεγάλη πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.