3 Οκτωβρίου, 2023
Ελλάδα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΠΕΛΕΡΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ!

Βάζει φραγμό στα σχέδια Ράμα στη συνεχή αρπαγή ιδιοκτησιών

Διεθνείς διαστάσεις έλαβε η σύλληψή του 48 ώρες πριν τις εκλογές

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο δρόμος της Αλβανίας προς Ε.Ε. περνά από το σεβασμό της Ομογένειας

MPELERH FRENTH

• Ιστορική είναι η νίκη που πέτυχε ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης στο Δήμο Χειμάρας στην περιπετειώδη εκλογική αναμέτρηση που έγινε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε τυπικά χθες με την καταμέτρηση των ψήφων. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται δήμαρχος στην ιστορική πόλη υποψήφιος Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης, η ιστορικότητά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πρωτοφανής και για τα Αλβανικά δεδομένα ο τρόπος που ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλησε να αποτρέψει τη διαφαινόμενη εκλογή του, με τη σύλληψή του ένα 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες με καταφανώς προετοιμασμένο κατηγορητήριο για εξαγορά ψήφων.

Ο Έντι Ράμα είχε αναγάγει σε προσωπική του υπόθεση τη μη εκλογή του Μπελέρη ως Δημάρχου, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του για υφαρπαγή και των υπολοίπων ελληνικών ιδιοκτησιών από φίλους και μη επενδυτές.

Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δήμαρχος Χειμάρας είχε εκλεγεί ο Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος είχε ταυτιστεί πλήρως με τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης Ράμα και μάλιστα αποποιήθηκε και την Ελληνική καταγωγή του, αν και πριν την εκλογή του ως Δημάρχου είχε αποκτήσει κάρτα Ομογενούς.

Διεθνές ενδιαφέρον

Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ, μετά και τις παρεμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη σαφή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η Αλβανία θα πρέπει να σεβαστεί το κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η υπόθεση στις διαδικασίες για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δήλωση – προειδοποίηση Μητσοτάκη

Χθες μάλιστα ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή του Μπελέρη στο Δήμο Χειμάρας: «Χάρηκα ιδιαίτερα μόλις πληροφορήθηκα ότι στη Χειμάρα ο Φρέντι Μπελέρης κατάφερε και εξελέγη Δήμαρχος με μικρή διαφορά. Και εύχομαι και ελπίζω γρήγορα αυτή η περιπέτεια να τελειώσει» είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο «δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Η εκλογή του Φρ. Μπελέρη προκάλεσε αίσθηση και εντός της Αλβανίας, τόσο για το αποτέλεσμα, όσο και για τη σύλληψή του παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα με ένα κατηγορητήριο το οποίο όπως αποκαλύπτουν άτομα που κλήθηκαν από την Αλβανική Αστυνομία επιχειρείται εκ των υστέρων να στηθεί.

Με δεδομένο ότι ο Έντι Ράμα είχε δώσει προσωπικό αγώνα κατά της εκλογής Μπελέρη που ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΜΟΝΟΙΑ), αλλά είχε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, υπάρχει στάση αναμονής για το τι μπορεί να «σκαρφιστεί» ο Αλβανός Πρωθυπουργός ώστε να ακυρώσει το αποτέλεσμα ή να εμποδίσει τον Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου.

Με τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση και την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών τα όποια σχέδιά του δυσκολεύουν, αλλά ο Ράμα έχει αποδείξει ότι «σφυρίζει αδιάφορα» για όσα και αν του υποδεικνύουν είτε η Ε.Ε., είτε ο ΟΑΣΕ, είτε και οι Η.Π.Α.

Τα γεγονότα της Χειμάρας και η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη, επισκίασαν τις αναμετρήσεις στους άλλους δήμους που υπήρχαν ελληνικές υποψηφιότητες, στους οποίους κέρδισαν οι υποψήφιοι που είχαν υποστηριχθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο θρίαμβος Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρας, με διαφορά 19 ψήφων, και πλέον αλλάζει σελίδα ο δήμος, αν και οι κρατικοί μηχανισμοί, όπως εκτιμούν παράγοντες της Μειονότητας, θα προσπαθήσουν να του δημιουργήσουν προσκόμματα.

Ο Φρέντι Μπελέρης εξασφάλισε 3.837 ψήφους ή 50,12%, ενώ ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και απερχόμενος δήμαρχος, 3.818 ψήφους ή 49.88%.

Μέσα από τη φυλακή ο κ. Μπελέρης, που υποστηρίχτηκε από την “Ομόνοια”, το ΚΕΑΔ, τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο  Σαλί Μπερίσα και τον πρώην πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, έστειλε ενωτικό μήνυμα, δείχνοντας την ποιότητα του χαρακτήρα του και το σκοπό του, που είναι η ανάπτυξη της Χειμάρας και η ευημερία των κατοίκων της.

«Νίκησε η Δημοκρατία! Κέρδισε η Χειμάρρα! Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χειμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!».

Οι μεθοδεύσεις σε βάρος του, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, δεν απέδωσαν και επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη το ρεύμα, που είχε διαμορφωθεί υπέρ του, παρά τις πιέσεις, που ασκήθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε ότι «η χαρά είναι αυτονόητη, είναι πραγματικά ένας θρίαμβος. Με την ανακήρυξη του Μπελέρη ως νικητή, δίνεται ο όρκος και ξεκινά μια νέα περίοδος για τη Χειμάρα».

Στους άλλους δήμους

Οι δημοτικές εκλογές είναι κομματικοποιημένες στην Αλβανία, καθώς οι υποψήφιοι δήμαρχοι κατέρχονται με κομματικούς σχηματισμούς και έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τους δήμους Δρόπολης  όπου επανεξελέγη ο Δημήτρης Τόλης, και Φοινίκης, στον οποίο εκλέχτηκε ο Ρωμαίος  Τσάκουλης.

Σ’ αυτούς τους δήμους, σε αντίθεση με τη Χειμάρρα οι Έλληνες εμφανίστηκαν διχασμένοι και διασπασμένοι, αφού δεν κατέβηκαν ενιαία κάτω από τη στέγη της “Ομόνοιας”, που εκπροσωπεί τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Είναι ένα ακόμη μάθημα ότι οι Έλληνες της Μειονότητας οφείλουν να δρουν ενωμένα, όπως συνέβη στη Χειμάρρα, προκειμένου να οδηγούνται σε νίκες.

Διαιρεμένοι, δεν μπορούν να επιτύχουν την επίτευξη των στόχων τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Είναι καιρός να παραμερίσουν ό,τι τους χωρίζει και να ανακαλύψουν ό,τι τους ενώνει.

Τα Αλβανικά ΜΜΕ

Τα Αλβανικά Μέσα που ελέγχονται ή βρίσκονται κοντά στο Ράμα δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή Μπελέρη στη Χειμάρα, «πυροδοτώντας» μάλιστα τον Ανθελληνισμό.

• «Η μόνη σημαντική νίκη για τον Μπερίσα ήρθε από τον «Ελληνισμό» της Χειμάρας» (το «Ελληνισμός» σε εισαγωγικά) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του τηλεοπτικού δικτύου TOP Channel, χαρακτηρίζοντας τη νίκη Μπελέρη ως την πλέον σημαντική του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

• «Ο Φρέντι Μπελέρης, που συνελήφθη δύο μέρες πριν από τις εκλογές, κερδίζει τον δήμο Χειμάρρας» αναφέρει η αλβανική έκδοση του Euronews, τονίζοντας πως «εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας για τον Μπελέρη, θα εξαρτηθεί εάν θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου Χειμάρας ή αν θα διεξαχθούν νέες εκλογές στον δήμο αυτό».

• «Ο Φρέντι Μπελέρης κερδίζει τον δήμο Χειμάρας» αναφέρει το δίκτυο Klan ΤV, που μάλιστα μετέδωσε live τον πανηγυρισμό των ομογενών μέσα στο Κέντρο Καταμέτρησης, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας.

• «Ο Φρέντι Μπελέρης δήμαρχος Χειμάρας από το κελί της φυλακής» αναφέρει η εφημερίδα TEMA, σχολιάζοντας πως ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε», επικράτησε με μικρή διαφορά ψήφων.

• «Ο Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη για «εξαγορά ψήφων», κέρδισε τον αντίπαλό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιόργκι Γκόρο», γράφει η εφημερίδα Panorama αναφέροντας πως υποστηρικτές του Μπελέρη ξέσπασαν σε ζητωκραυγές έξω από το κέντρο καταμέτρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.