8 Ιουνίου, 2023
Top News Πολιτική & Οικονομία Χαλκιδική

Η Χαλκιδική …ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ!

Στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου

Δ. Κουτσούμπας, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Βαρουφάκης «παίρνουν» τη σκυτάλη

• Εντείνεται η «μάχη» του σταυρού ανάμεσα στους υποψήφιους

Γρ. Τάσιος: Η Ν.Δ. διασφαλίζει τη θετική πορεία της χώρας

KALPH EKLOGES

• Αν και η Χαλκιδική, μπορεί να υστερεί σε πολλούς επί μέρους δείκτες (οικονομία, πληθυσμιακή συρρίκνωση, μείωση εσόδων κ.α.), εν τούτοις βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του προεκλογικού σχεδιασμού όλων των μεγάλων κομμάτων ή και των κομμάτων που καλλιεργούν ελπίδες για είσοδο στη Βουλή. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί είτε πραγματοποίησαν, είτε προγραμμάτισαν κεντρικές προεκλογικές περιοδείες στην Χαλκιδική.  Έτσι μετά τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεια από τα Νέα Μουδανιά,  αναμένονται να επισκεφτούν την Χαλκιδική ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπως και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γίανης Βαρουφάκης.

Ανοικτή παραμένει η πιθανότητα καθαρά προεκλογικής περιοδείας στην Χαλκιδική για τον  Νίκο Ανδρουλάκη. , Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και επισκέψεις – περιοδείες του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου, του Θάνου Τζήμερου (από τη «Δημιουργία») ενδεχομένως και ορισμένων άλλων από μικρότερα κόμματα.

Συνολικά όπως ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο, το «πράσινο φως» να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έλαβαν 27 κόμματα, οκτώ συνδυασμοί κομμάτων και ένας μεμονωμένος υποψήφιος. Αποκλείστηκε το κόμμα «Κασιδιάρη», ενώ κανονικά θα μετάσχει το κόμμα ΕΑΝ του συνταξιούχου Εισαγγελέα Α. Κανελλόπουλου. (Αναλυτικά στη συνέχεια).

Αποσαφηνισμένοι οι στόχοι

Οι περιοδείες και οι ομιλίες δίνουν νέα ώθηση στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, αν και λίγο πολύ οι στόχοι των βασικότερων κομμάτων είναι περίπου αποσαφηνισμένοι: Η Νέα Δημοκρατία που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχοντας μάλιστα σαφή ανοδική τάση, έχει στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού, που θα της δώσει ώθηση για τις επαναληπτικές εκλογές, όταν και διεκδικεί την αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ομιλία ή συνέντευξή του ζητά να μην υπάρξει χαλαρή «ψήφος» καθώς οι περιπέτειες- ελέω απλής αναλογικής- είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο αρχικά υπολογίζονταν. Ώθηση στη Νέα Δημοκρατία δίνει και το μετρημένο, στοχευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμά της, στο οποίο αναφέρθηκε και ο υποψήφιος Βουλευτής Χαλκιδικής με τη Νέα Δημοκρατία στην Χαλκιδική Γρηγόρης Τάσιος σε δήλωση του στην καθημερινή εφημερίδα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: : «Τη διασφάλιση και συνέχιση της θετικής οικονομικής πορείας της χώρας μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια νέα τετραετία με κυβέρνηση της ΝΔ και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και χάρη στην καλή κατάσταση της οικονομίας μπορεί να υπάρξει και θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων στα 1.500 ευρώ, της στήριξης της αυτοδιοίκησης, αλλά και της εθνικής άμυνας. Η 21η Μαΐου θα καθορίσει αποφασιστικά το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη περίοδο, γι’ αυτό και όλοι οφείλουμε να δώσουμε το παρών στην κάλπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας στο προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «ηττημένων» ουσιαστικά έχει αποδεχθεί την ήττα του και επιδιώκει τη μείωση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, σε ένα ποσοστό που θα είναι διαχειρίσιμο μετεκλογικά. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει πλέον αποδυθεί σε έναν αγώνα «δρόμου» για να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό ψήφων, που θα του δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν εν δυνάμει ρυθμιστικό ρόλο μετεκλογικά στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Με ψήφους εννέα έναντι ενός κόπηκε από τις εκλογές το κόμμα που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος, πρώην βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, όπως ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο, που διενήργησε έλεγχο νομιμότητας για τη συμμετοχή των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.  Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου,  μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα Έλληνες.

Το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος πέρασε ομόφωνα τον έλεγχο νομιμότητας.

Συνολικά από τον τυπικό και ουσιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο 14 πολιτικοί σχηματισμοί κόπηκαν για διάφορους λόγους. Μόνον το κόμμα Κασιδιάρη κόπηκε για ουσιαστικούς λόγους με βάση τον πρόσφατο νόμο.

Η προετοιμασία των εκλογών

Παράλληλα με τον προεκλογικό αγώνα, το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την εκλογική διαδικασία.

Από τον Άρειο Πάγο εκδόθηκε εγκύκλιος με αναλυτικές διευκρινίσεις  για τον διορισμό  των δικαστικών αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όλης της χώρας, αποστέλλουν τους ονομαστικούς καταλόγους των μελών τους, που κατά τον νόμο διορίζονται αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής. Στους ανωτέρω καταλόγους δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υπερβεί το 67° έτος της ηλικίας τους, όσοι έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και, φυσικά, όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.