8 Ιουνίου, 2023
Top News Ελλάδα

Έτσι θα γίνουν οι Δημοτικές εκλογές!!!

Όλα τα στοιχεία για την Χαλκιδική 
 
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα την απογραφή ανά Δημοτική Κοινότητα. Στους 10.482.487 κατοίκους ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, τα επίσημα στοιχεία της οποίας έβγαλε  στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.482.487 άτομα, από τα οποία τα 5.356.510 είναι γυναίκες (51,1%) και 5.125.977 άντρες (48,9%).

Μάλιστα, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ παρατηρείται μείωση του πληθυσμού στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.  Ο νομός Πέλλας, έχει 126.740 κατοίκους και με βάση αυτόν τον πληθυσμό που πραγματοποιηθούν οι Δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023.  Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα τα δεδομένα αναφορικά με τον υφιστάμενο νόμο.

Δήμος Νέας Προποντίδας 

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας θα εκλέγει 29 Δημοτικούς συμβούλους. Κατά τα φαινόμενα η Δημοτική ενότητα Νέων Μουδανιών θα εκλέξει 16 Δημοτικούς συμβούλους. Η Δημοτική ενότητα Νέας Τρίγλιας θα εκλέξει 5 συμβούλους και η δημοτική ενότητα Νέας Καλλικράτειας θα εκλέξει 8 συμβούλους. Η Δημοτική αρχή θα λάβει 18 συμβουλους και η αντιπολίτευση 11. Με βάση τα στοιχεία η Δημοτική αρχή θα λάβει 3 συμβούλους στην Νέα Τρίγλια, 5 στην Νέα Καλλικράτεια και 10 στην δημοτική ενότητα Νέων Μουδανιών. Η αντιπολίτευση θα εκλέξει 6 στην δημοτική ενότητα Νέων Μουδανιών, 2 στην Δημοτική ενότητα Νέας Τρίγλιας και 3 στην Δημοτική ενότητα Νέας Καλλικράτειας. 

Στις Δημοτικές κοινότητες η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Δημοτική κοινότητα Νέων Μουδανιών 11 μέλη. Δημοτική Κοινότητα Νέας Καλλικράτειας 5 μέλη, Δημοτική ενότητα Νέας Τρίγλιας 5 μέλη. Τα 3/5 των συμβούλων θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος του συνδυασμού του Δημάρχου. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η δημοτική κοινότητα Σημάντρων πέφτει κάτω από τις 2.000 κατοίκους και έτσι θα έχει τριμελές συμβούλιο όπως και οι ακόλουθες κοινότητες:

Δημοτική Κοινότητα Αγίου Μάμαντος , Δημοτική Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος,  Δημοτική Κοινότητα Διονυσίου, Δημοτική Κοινότητα Ζωγράφου,  Δημοτική Κοινότητα Νέας Ποτειδαίας,  Δημοτική Κοινότητα Πορταριάς,  Δημοτική Κοινότητα Σημάντρων,  Δημοτική Κοινότητα Φλογητών, Δημοτική Κοινότητα Αγίου Παύλου,  Δημοτική Κοινότητα Λακκώματος,  Δημοτική Κοινότητα Νέας Γωνιάς,  Δημοτική Κοινότητα Νέων Σιλάτων, Δημοτική Κοινότητα Ελαιοχωρίων,Δημοτική Κοινότητα Κρήνης, Δημοτική Κοινότητα Νέας Τενέδου,Δημοτική Κοινότητα Νέων Πλαγίων,Δημοτική Κοινότητα Πετραλώνων.

Στις παραπάνω Κοινότητες τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή ενώ Πρόεδρος θα εκλεγεί ο πρώτος σε ψήφους του πρώτου συνδυασμού που θα τερματήσει στην Α Κυριακή, ανεξάρτητα από τον δεύτερο γύρο. Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν. Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Δήμος Πολυγύρου

Στον Δήμο Πολυγύρου θα εκλέγονται 25 Σύμβουλοι. 14  θα εκλέγονται από την Δημοτική ενότητα Πολυγύρου. 4 στην Δημοτική ενότητα Ανθεμούντα, 2 στην δημοτική ενότητα Ζερβοχωρίων και 5 στην Δημοτική ενότητα Ορμύλιας. Η νέα Δημοτική αρχή θα λάβει 15 έδρες συνολικά και ειδικότερα 2 στην Ανθεμούντα, 1 στα Ζερβοχώρια, 3 στην Ορμύλια και 8 στον Πολύγυρο. Η αντιπολίτευση θα λάβει 6 στον Πολύγυρο, δυο στην Ανθεμούντα, 1 στα Ζερβοχώρια και 2 στην Ορμύλια.  Στις Δημοτικές Κοινότητες η κατάσταση θα είναι η ακόλουθη:

Δημοτική Κοινότητα Πολυγύρου 5 μέλη, Δημοτική Κοινότητα Γαλατίστης 5 μέλη, Δημοτική Κοινότητα Ορμυλίας 5 μέλη. Τα 3/5 των συμβούλων θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος του συνδυασμού του Δημάρχου.

Στις ακόλουθες Δημοτικές κοινότητες θα εκλεγεί τριμελές συμβούλιο και πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού του Α Γύρου στο χωριό:

Δημοτική Κοινότητα Βάβδου,Δημοτική Κοινότητα Γαλαρινού,Δημοτική Κοινότητα Δουμπιών, Δημοτική Κοινότητα Παλαιοχώρας,  Δημοτική Κοινότητα Γεροπλατάνου,  Δημοτική Κοινότητα Κρήμνης,  Δημοτική Κοινότητα Μαραθούσσης,  Δημοτική Κοινότητα Ριζών,  Δημοτική Κοινότητα Μεταμορφώσεως.

Δήμος Αριστοτέλη 

Στον Δήμο Αριστοτέλη θα εκλέγονται 25 Δημοτικοί σύμβουλοι. Η Δημοτική ενότητα  Αρναίας θα εκλέγει 8 Δημοτικούς συμβούλους, η Δημοτική ενότητα Σταγείρων Ακάνθου θα εκλέγει 12 Δημοτικούς συμβούλους και η Δημοτική ενότητα Παναγιάς θα εκλέξει 5 Δημοτικούς συμβούλους. Έτσι η δημοτική αρχή θα έχει 5 Δημοτικούς συμβούλους στην Αρναία, 3 στην Μεγάλη Παναγιά και 7 στην δημοτική ενότητα Σταγείρων. Η αντιπολίτευση θα έχει 3 στην Αρναία, 2 στην Μεγάλη Παναγιά και 5 στα Στάγειρα. Στις Δημοτικές Κοινότητες η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Δημοτική Κοινότητα Ιερισσού,  Δημοτική Κοινότητα Αρναίας και   Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας 5 μελή συμβούλια. Τα 3/5 των συμβούλων θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος του συνδυασμού του Δημάρχου.

Στις ακόλουθες Δημοτικές κοινότητες θα εκλεγεί τριμελές συμβούλιο και πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού του Α Γύρου στο χωριό:

Δημοτική Κοινότητα Βαρβάρας, Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου,  Δημοτική Κοινότητα Παλαιοχωρίου,  Δημοτική Κοινότητα Στανού, Δημοτική Κοινότητα Αμμουλιανής 521, Δημοτική Κοινότητα Νέων Ρόδων,  Δημοτική Κοινότητα Ολυμπιάδος,  Δημοτική Κοινότητα Ουρανοπόλεως,  Δημοτική Κοινότητα Σταγίρων,  Δημοτική Κοινότητα Στρατονίκης,  Δημοτική Κοινότητα Στρατωνίου, Δημοτική Κοινότητα Γοματίου,  Δημοτική Κοινότητα Πυργαδικίων

ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 

Στον Δήμο Σιθωνίας θα εκλέγονται 25 Δημοτικοί σύμβουλοι. Η Δημοτική ενότητα Σιθωνίας θα έχει 18 Δημοτικούς συμβούλους και 7 η δημοτική ενότητα Τορώνης. Η δημοτική αρχή θα εκλέγει 4 στην δημοτική ενότητα Τορώνης και 11 στην δημοτική ενότητα Σιθωνίας. Η αντιπολίτευση θα είναι 7 συμβούλους στην Σιθωνίας και 3 στην Τορώνη. Αναφορικά με τις Δημοτικές ενότητες, η κατάσταση θα είναι η ακόλουθη:

Δημοτική Κοινότητα Νικήτης,  Δημοτική Κοινότητα Νέου Μαρμαρά ,   Δημοτική Κοινότητα Συκέας 5 μέλη εκ των οποίων τα 3/5 των συμβούλων θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος του συνδυασμού του Δημάρχου.

Στις ακόλουθες Δημοτικές κοινότητες θα εκλεγεί τριμελές συμβούλιο και πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού του Α Γύρου στο χωριό: Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου,  Δημοτική Κοινότητα Μεταγκιτσίου,  Δημοτική Κοινότητα Σάρτης.

Δήμος Κασάνδρας

Στον Δήμο Κασσάνδρας θα εκλέγονται 25 Δημοτικοί σύμβουλοι. 9 Δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την Δημοτική ενότητα Παλλήνης και 16 από την δημοτική ενότητα Κασσάνδρας. Η Δημοτική αρχή θα λάβει 6 έδρες από την δημοτική ενότητα Παλλήνης και 9 από την Δημοτική ενότητα Κασσάνδρας. Η αντιπολίτευση 3 από την Παλλήνη και 7 από την δημοτική ενότητα Κασσάνδρας. Αναφορικά με τις Δημοτικές ενότητες η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Δημοτική Κοινότητα Κασσανδρείας,  Δημοτική Κοινότητα Νέας Φωκαίας,  Δημοτική Κοινότητα Πευκοχωρίου από 5 μέλη. Τα 3/5 των συμβούλων θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές και πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος του συνδυασμού του Δημάρχου.

Στις ακόλουθες Δημοτικές κοινότητες θα εκλεγεί τριμελές συμβούλιο και πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού του Α Γύρου στο χωριό: Δημοτική Κοινότητα Αφύτου ,Δημοτική Κοινότητα Καλάνδρας , Δημοτική Κοινότητα Καλλιθέας,Δημοτική Κοινότητα Κασσανδρηνού,  Δημοτική Κοινότητα Κρυοπηγής, Δημοτική Κοινότητα Φούρκας,  Δημοτική Κοινότητα Χανιώτη,  Δημοτική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής,  Δημοτική Κοινότητα Νέας Σκιώνης, Δημοτική Κοινότητα Παλιουρίου,  Δημοτική Κοινότητα Πολυχρόνου.

Μερικά γενικά στοιχεία

προ ημερών με τον Ν. 5027/2023, που φέρει την υπογραφή του Μ. Βορίδη, τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη, που περιλαμβανόταν στον Ν. 4804/2021, που φέρει την υπογραφή του ιδίου και αφορά την κατάρτιση συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, πλέον θα ισχύει το 60% αντί του 80% στην κατάρτιση των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι: «Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και για ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) τουλάχιστον των δημοτικών κοινοτήτων».

Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:

α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.

β) Για τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.

γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω. Η συγκεκριμένη αναφορά της διάταξης αφορά την ποσόστωση των γυναικών, που πρέπει να είναι 40%!

Επίσης, «κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς, ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών», αναφέρεται στον Ν.5027/2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.