Χαλκιδική

9,5 εκ ευρώ σε Σιθωνία, Νέα Προποντίδα, Πολύγυρο και περιοχές της Κασσάνδρας

 

Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από πλημμύρες στην πενταετία

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και μετρούν σημαντικές καταστροφές στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών να αποζημιωθούν. Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και οι αυτοψίες έχουν αρχίσει σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, από τους τοπικούς δήμους, ενώ θα συνεχιστεί από τους επτά συντονιστές (ένας ανά περιφερειακή ενότητα), που ορίστηκαν ήδη σε κάθε νομό, με στόχο να γίνουν πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά οι απαιτούμενες ενέργειες.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, οι επτά περιφερειακοί  συντονιστές κρατικής αρωγής, καλούνται να συντάξουν ετήσιες εκθέσεις σύμφωνα με το νόμο 4797/2021 για το έτος 2022, για την «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές διατάξεις».

«Κάθε περιφερειακός συντονιστής συντάσσει ετήσια έκθεση, την οποία εισηγείται προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής και κοινοποιεί στην αρμόδια Επιτροπή, ενώ μπορεί να προβαίνει στην υποβολή προτάσεων βελτίωσης της διαδικασίας κρατικής αρωγής μετά μια θεομηνία, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του ή με αφορμή σημαντικά προβλήματα που ο ίδιος συντονίζει» δήλωσε ο κ. Στεργιάδης.

Ειδικότερα στην Χαλκιδική η κατάσταση είναι η ακόλουθη:

Θα γίνει καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης Ιουνίου 2017 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας. Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 2.788.725 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί 37 αιτήσεις, από τις οποίες οι 27 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι δέκα είναι μη επιλέξιμες.

Επίσης, θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 26ης Ιουνίου 2018 σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Το αιτηθέν ποσό για αποζημιώσεις φτάνει τα 2.834.742 ευρώ. Έχουν υποβληθεί 35 αιτήσεις, από τις οποίες οι 29 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι έξι μη επιλέξιμες.

Στη Χαλκιδική θα καθοριστούν  επιχορηγήσεις και για τους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019.

Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 3.182.714 ευρω, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 351 αιτήσεις, από τις οποίες οι 195 είναι ανταποκρινόμενες επιχειρήσεις.

Επίσης θα αποζημιωθούν επιχειρήσεις από τις πλημμύρες της 19ης και 22ας Νοεμβρίου 2019 σε περιοχές των δήμων Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη, της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας και της 10ης και 14ης Δεκεμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας.

Το αιτηθέν ποσό φτάνει τα 320.000 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.