Περιφέρεια

Το Μάιο αναμένονται οι πιο πολλοί απόδημοι στα χωριά τους 

-Με τα έξοδα ενός μόνο ταξιδιού θα απολαύσουν την Άνοιξη και το εκλογικό «πανηγύρι»

–  Πάσχα θα γιορτάσουν στην ύπαιθρο όσοι κυρίως μένουν σε κοντινά αστικά κέντρα…

• Μπορεί ο φετινός εορτασμός του Πάσχα να μην επηρεάζεται από υγειονομικά περιοριστικά μέτρα και πρωτόκολλα, ωστόσο η προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 21 Μαΐου, έρχεται να προβληματίσει έντονα ένα μεγάλο τμήμα των αποδήμων για το εάν τελικά θα αποφασίσουν να μεταβούν δυο φορές στις πατρογονικές τους εστίες, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Με δεδομένο την κρισιμότητα των εθνικών εκλογών, ήδη αρκετοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να… μεταφέρουν το «Πάσχα στο χωριό» για τις 21 Μαΐου. Την απόφαση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο θα έχει φτιάξει ο καιρός, ενώ με τα έξοδα ενός μόνο ταξιδιού θα απολαύσουν όχι μόνο τις ανοιξιάτικες μέρες, αλλά και το εκλογικό «πανηγύρι» μαζί με συγχωριανούς και φίλους που αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 10 Μαΐου.

Βέβαια, όσοι μένουν σε κοντινά αστικά κέντρα κι αν ο καιρός τελικά είναι σύμμαχός τους, αναμένεται να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους μαζί με φίλους και συγγενείς, αν και μέχρι στιγμής η κινητικότητα στα περισσότερα ορεινά χωριά του Νομού είναι ανησυχητικά μικρή, με τους μόνιμους κατοίκους να ελπίζουν αυτό ν’ αλλάξει από την Κυριακή των Βαΐων. Η σεζόν στην Χαλκιδική ίσως ξεκινήσει δειλα δειλά μέσα στον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα έχουμε τουρίστες τις ημέρες του Πάσχα, παρά μόνο όσοι έρθουν να ανοίξουν τις δεύτερες κατοικίες τους αφενός και αφετέρου όσοι έρθουν Χαλκιδική αυθημερόν.

«Τσιμπημένη» η τιμή του οβελία…

Κατά τ΄ άλλα οι περισσότεροι καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής για το πασχαλινό τραπέζι, αναμένοντας αυτή την εβδομάδα να δουν πόσο τελικά θα διαμορφωθεί η τιμή του παραδοσιακού οβελία.

Ότι θα υπάρχει επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά της χώρα μας ενόψει των εορτών του Πάσχα – παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος από τον Ιανουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά- διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημ. Μόσχος, τονίζοντας ότι η τιμή καταναλωτή αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω ελλείψεων στις αγορές του εξωτερικού-μεταξύ άλλων-σε Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία, φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από τον Ιανουάριο έως και χθες, πραγματοποίησαν περισσότερες κατά τουλάχιστον 20% εξαγωγές αμνοεριφίων, έναντι των 60.000 πέρυσι την περίοδο πριν το Πάσχα, στην τιμή των άνω των 8,50 ευρώ/κιλό. Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στην λιανική αγορά της Ιταλίας, στην τιμή των 18 ευρώ/κιλό!

Με το κόστος παραγωγής φέτος κοντά τα δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ/κιλό πέρυσι, ο κ. Μόσχος σημειώνει ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση» να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των εννέα ευρώ/κιλό.

Και εκτίμησε ότι η τελική τιμή καταναλωτή για ελληνικά αμνοερίφια θα κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ/κιλό, κοντά στα περσινά επίπεδα, οπότε και διαμορφωνόταν σε 12-13,5 ευρώ/κιλό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πιο αυστηροί και εντατικοί οι έλεγχοι ενόψει των εορτών του Πάσχα, λέγοντας μάλιστα ότι η έλλειψη κρατικής στήριξης της αγοράς κρέατος και της βοοτροφίας, «θα μας στοιχίσει ακριβά στους αμέσως επόμενους δύο μήνες, οπότε και αναμένεται να σημειωθεί αύξηση του βόειου κρέατος κατά 30% τουλάχιστον, ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής στο εξωτερικό».

Η πασχαλινή αγορά

Η κίνηση στην γιαννιώτικη αγορά είναι ακόμη… μουδιασμένη, με τους καταναλωτές σε πρώτη φάση να φροντίζουν για την αγορά των πασχαλινών δώρων στα βαφτιστήρια, ενώ από μεθαύριο Τετάρτη τίθεται σε ισχύ και το «καλάθι του Πάσχα».

Στο μεταξύ, το εορταστικό ωράριο ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ενώ το ωράριο διευρύνεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα:  Από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή η αγορά θα λειτουργήσει από 1 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ το Μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τα καταστήματα την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη 18 Απριλίου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.