22 Φεβρουαρίου, 2024
Top News Πολιτισμός

Παραλογισμός με τις ταφές covid στην Χαλκιδική 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Αποκάλυψη από την εφημερίδα μας- «Δεν προβλέπεται» ξεχωριστή ταφή σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

Παραλογισμός  με τις ταφές covid  στην Ελλάδα

Τον παραλογισμό στη χώρα μας αναφορικά με τις ταφές νεκρών από ή με κορωνοϊό, στοιχεία και έρευνα της εφημερίδας μας και σύμφωνα με επιστολές του Υπουργείου Υγείας. Έτσι και στην Χαλκιδική δεν τηρείται πλέον το πρωτόκολλο. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως τρια ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή των «μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2 κατά τη διαχείριση ανθρωπίνων σορών», δεν έχει ακόμη αλλάξει τίποτε στην πράξη αναφορικά με τις ταφές. Αντιθέτως, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των Ελλήνων που ο νεκρός έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, να πρέπει να ταφεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ξεχωριστά σημεία των κοιμητηρίων. Έτσι και σύμφωνα με στοιχεία,  εκ παραδρομής δεν ελήφθη υπόψη ότι οι διατάξεις περί μεταφοράς και ταφής των νεκρών που περιλαμβάνονται στα άρθρα αυτά παραπέμπουν σε παλαιότερο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, που δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει αντικατασταθεί με την ισχύουσα έκδοση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) το 2005, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 3991/2011 «Κύρωση του αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ως εκ τούτου και μετά την έκδοση των οριστικών κατευθυντήριων οδηγιών του ECDC και του ΠΟΥ αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών από Covid-19, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας επικαιροποίησε την εγκύκλιο με νέα ισχύουσα απόφαση.

Υπουργείο Υγείας: Κανονικά οι ταφές covid
Με την ανωτέρω ισχύουσα εγκύκλιο προβλέπεται ότι «οι θανόντες από λοίμωξη Covid-19 κηδεύονται σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων τήρησης αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων, χρήσης μάσκας και λοιπών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν προβλέπεται ειδικό τμήμα του κοιμητηρίου για τον ενταφιασμό θανόντων από Covid-19. O ενταφιασμός τους γίνεται όπως των θανόντων από οποιοδήποτε άλλο αίτιο, δηλαδή στους υπάρχοντες χώρους ταφής όλων των κοιμητηρίων, μετά την ενδεδειγμένη φροντίδα της σορού και την τοποθέτηση σε φέρετρο όπως αναφέρεται στην ως άνω εγκύκλιο. Για την εκταφή τους, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου εκταφής, ισχύουν οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τους θανόντες από οποιοδήποτε άλλο αίτιο».

Παρά τα παραπάνω, επειδή δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας στους κατά τόπους Δήμους και Κοιμητήρια, όλους αυτούς τους μήνες συνεχίζονται οι ξεχωριστές ταφές, αν και κάτι τέτοιο -σύμφωνα τουλάχιστον με επιστολές ΤΟΥ Υπουργείου Υγείας,  δεν απαιτείται. Το θέμα είναι σημαντικό για όλους τους Δήμους της Χαλκιδικής καθώς δεν υπάρξει πλέον ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει να τηρείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.