8 Ιουνίου, 2023
Άρθρα

Να λυθεί τώρα το ασφαλιστικό…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Τα μνημόνια θέλουμε δεν θέλουμε έφεραν ένα ορθολογισμό στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Δυστυχώς όμως ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου έφερε μια ανισορροπία η οποία αποκαταστάθηκε με την κατάργηση του.  Βέβαια αν ήμασταν γενναίοι και κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόντουσαν, σήμερα ίσως είχε λυθεί οριστικά. Μόνο μερικά στοιχεία, θα σας πείσουν πως το ασφαλιστικό το έχουμε βάλει κάτω από το χαλάκι…

Είναι δεδομένο όμως ότι με τους ρυθμούς που πάμε, σε δέκα χρόνια θα το βρούμε μπροστά μας. Και αυτό θα γίνει γιατί πολύ απλά τότε θα λήξει η περίοδος χάριτος που έχουμε λάβει από τους δανειστές και έτσι κάθε χρόνο η Χώρα θα πρέπει να βρίσκεται 15 Δις περίπου για την αποπληρωμή του.  Φυσικά πρωτογενώς είναι απίθανο να βρεθεί αυτό πλεόνασμα. Αν όμως έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία που δεν θα στηρίζεται στα πήλινα πόδια του τουρισμού και θα αναπτύξει και άλλες δράσεις, λύνοντας παράλληλα το ασφαλιστικό της ζήτημα, θα μπορεί να δανείζεται ένα μέρος των οφειλών με χαμηλό τόκο ώστε να μπορεί να αγοράζει χρέος και επί της ουσίας μέσω των επιτοκίων να το μειώνει.

Σήμερα ο Κρατικός προϋπολογισμός καταβάλει 15 Δις περίπου κάθε χρόνο για την αποπληρωμή των συντάξεων. Άρα σε καμιά περίπτωση αυτή η εξίσωση δεν είναι βιώσιμη. Σημειώστε ότι πριν τα μνημόνια δίναμε 24 Δις ευρώ. Ακόμη όμως και με αυτή την μείωση η ψαλίδα είναι μεγάλη. Άρα το ασφαλιστικό πρέπει να το δούμε αλλιώς ώστε να επέλθει μια ισορροπία αλλά και να δοθεί ένας αναπτυξιακός αέρας στην Χώρα.

Στις αρχές του 2011 ο Στέφανος Μάνος είχε προτείνει την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και την θέσπιση μιας κεντρικής σύνταξης είτε εργάζεται κάποιος είτε όχι. Ίσως αυτή η πρόταση είναι αποτελούσε τροφή για σκέψη ώστε να παρθούν γενναίες αποφάσεις έστω και τώρα, ώστε σε δέκα χρόνια να επέλθει ισοκατανομή των πόρων.

Η βιωσιμότητα του συστήματος μπορεί να έλθει με την θέσπιση Εθνικής σύνταξης στα 400 ευρώ και από εκεί και πέρα για κάθε χρόνο εργασίας να δίδονται 20 ευρώ πάνω στην σύνταξη. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας πολίτης που έχει δουλέψει 40 χρόνια θα λάβει πλήρη σύνταξη 1200 ευρώ το μήνα. Η σταδιακή μείωση όμως των ασφαλιστικών εισφορών κάθε χρόνο με κατάληξη μόνο το 20%  θα φέρει προσλήψεις, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, μείωση της γραφειοκρατίας καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα χρειάζονται να κυνηγούν την ανασφάλιστη εργασία και φυσικά θα προκληθεί ένα ένα αναπτυξιακό σοκ στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Η μείωση της ανεργίας που θα επέλθει σίγουρα καθώς δεν θα συμφέρει κανέναν να μένει ανασφάλιστος όταν οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι από 20 έως 50 ευρώ το μήνα. Έτσι εμμέσως από την ανταγωνιστικότητα θα επέλθει ανάπτυξη και περισσότερα έσοδα στο Κράτος που θα μπορεί να επιδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Ένα απλό σύστημα που ο κάθε Έλληνας θα ξέρει ακριβώς την σύνταξη του και θα αμείβεται σωστά, είναι η λύση η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα. Τώρα που υπάρχει η περίοδος χάριτος. Οπότε σε 10 χρόνια το ζήτημα αυτό ίσως να μην υφίσταται καν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.