21 Απριλίου, 2024
Top News Τουρισμός

Ξεκίνησε άτυπα η τουριστική σεζόν στην Χαλκιδική 

Μεγάλη αύξηση οι προκρατήσεις 
Ποιες είναι οι αγορές στόχοι – Νωρίτερα θα ανοίξουν φέτος τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική λόγω αυξημένης ζήτησης

Με το δεξί φαίνεται να μπήκε η νέα χρονιά για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, με τους ανθρώπους του κλάδου να δηλώνουν αισιόδοξοι, βάσει και των προκρατήσεων, πως το 2023 θα είναι, πάντα εκτός απροόπτου, μια άκρως θετική χρονιά.

Στην άποψη αυτή συντείνει το γεγονός πως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, ακόμη και από χώρες, όπως αυτές των Βαλκανίων, που μέχρι πρότινος δεν έσπευδαν να κάνουν νωρίς κρατήσεις για το καλοκαίρι, φέτος μπήκαν στη διαδικασία του early booking σε μια προσπάθεια να πετύχουν καλύτερες τιμές και προπάντων να βρουν κατάλυμα.

Οι Βρετανοί δίνουν τον βηματισμό

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς, που αυτές της ημέρες βρίσκεται στο Βερολίνο, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του τουρισμού την ΙΤΒ, «αρκετά ξενοδοχεία στη Χαλκιδική θα ανοίξουν, φέτος, νωρίτερα, στις αρχές Μαΐου, καθώς έχουν ξεκινήσει κρατήσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο». Όπως αναφέρει ο ίδιος, συνήθως τις άλλες χρονιές τα ξενοδοχεία άνοιγαν στα μέσα Μαΐου, ωστόσο φέτος υπάρχει σημαντική κινητικότητα από τη Βρετανία, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει την πρωταγωνίστρια χώρα και για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική. Ακολουθεί η Γερμανία, ενώ από νωρίς έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις και Ολλανδοί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η περσινή θερινή περίοδος ξεκίνησε με ένα μούδιασμα, εξαιτίας του πολέμου που είχε ξεσπάσει στην Ουκρανία, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάϊο με συνέπεια πολλές κρατήσεις να είναι της τελευταίας στιγμής.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι πως οι Βαλκάνιοι, με πρωτοστάτες τους Ρουμάνους, για πρώτη φορά φέτος, παρά το γεγονός πως προγραμματίζουν τις διακοπές τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς τις κρατήσεις.

«Οι κρατήσεις έχουν πολύ καλύτερη ροή σε σχέση με το 2019, γεγονός που μας κάνει να ευελπιστούμε πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη και από το 2022, αλλά και από αυτή του 2019, που αποτελεί χρονιά σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό», σημειώνει ο κ. Λασπάς. Οι προκρατήσεις που πραγματοποιούνται είναι τόσο μέσω tour operators όσο και μέσω ιστοσελίδων από μεμονωμένους τουρίστες.

Αναφορικά με τις τιμές διανυκτέρευσης στη Χαλκιδική, η μεσοσταθμική αύξηση λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά και των πρώτων υλών, αγγίζει το 10% έως 12%.

Η έκθεση στο Βερολίνο

Το ενδιαφέρον για την Χαλκιδική, η οποία συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην κορυφαία έκθεση του τουρισμού, την ITB, που διαρκεί από τις 7 μέχρι τις 9 Μαρτίου, καταδεικνύεται από τον σημαντικό αριθμό των κλεισμένων B2B ραντεβού, αλλά και από το γεγονός πως έχουν προγραμματιστεί ραντεβού και για το 2024. Στο στόχαστρο των ανθρώπων του τουρισμού της Χαλκιδικής είναι η ενίσχυση των τουριστικών ροών από Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία αλλά και από Αυστρία. Σημειώνεται πως από την Αυστρία δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τουριστών που φτάνουν στη Χαλκιδική οδικώς, ωστόσο δεδομένου πως φέτος έχουν ανοίξει νωρίτερα πτήσεις το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι ενισχυμένο.

Η εικόνα του 2022

Τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά ενισχύουν, πέρα από τις αυξημένες προκρατήσεις που καταγράφονται για τους  ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς,  οι καλές επιδόσεις που κατέγραψε η χώρα το 2022, οπότε τα έσοδα του κλάδου προσέγγισαν τις επιδόσεις της προπανδημικής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις δεν κατάφεραν να φτάσουν αυτά του 2019.

Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) το 2022 κατέγραψε τουριστικές εισπράξεις ύψους 17,6 δισ. ευρώ έναντι 18,1 δισ. ευρώ το 2019, παρότι οι αφίξεις παρέμειναν μειωμένες σε σχέση με την ίδια χρονιά – η χώρα μας το προηγούμενο έτος υποδέχθηκε 27.835.500 τουρίστες έναντι 31.348.400 το 2019. Το γεγονός αυτό την κατατάσσει στην ενδέκατη θέση παγκοσμίως και στην έκτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την καλύτερη απόδοση τουριστικών εσόδων το 2022 σε σχέση με το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.