3 Οκτωβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ!

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την στάση του πολιτικού συστήματος…

– Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε βάθος τα αίτια, θα αποδοθούν ευθύνες και η Βουλή θα λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα

DIKAIOSYNH ZYGARIA

Μια εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, διαμορφώνεται ένα σκηνικό ακραίας πολιτικής σύγκρουσης, με πρωταγωνιστές κόμματα, συνδικαλιστές και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις. Η Κυβέρνηση μένει σταθερή στη θέση της για τη θεσμική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν την τραγωδία, η αντιπολίτευση, χωρίς καμία εξαίρεση, στρέφει τα βέλη της προς τον Πρωθυπουργό. 

Το «χορό» των αντιδράσεων και της ισοπεδωτικής κριτικής σέρνουν μάλιστα εκείνοι οι οποίοι αποδεδειγμένα φέρουν τεράστιες ευθύνες, είτε για λάθη και καθυστερήσεις που έγιναν επί ημερών τους και προκάλεσαν τα αλυσιδωτά προβλήματα που «τερματίστηκαν» στις στάχτες των Τεμπών, είτε κορυφαία στελέχη τους εμπλέκονται ακόμη και στη διαχείριση του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Τα τελευταία 24ωρα επιχειρείται μάλιστα να βγει από το «κάδρο» των ευθυνών ο μοιραίος σταθμάρχης, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η πολιτική στοχοποίηση της Κυβέρνησης, αλλά και αυτή καθ΄ εαυτή η Δικαιοσύνη. Προκαλεί δε ειρωνεία όταν από τη μια υπερθεματίζουν ότι πρέπει να εκτελέσει αμερόληπτα και με ταχύτατα τα καθήκοντά της, και από την άλλη κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν το έργο της, να «κατευθύνουν» αν είναι δυνατόν τις έρευνες και βέβαια να αποδυναμώσουν τα ευρήματα της ανάκρισης εφόσον αυτά δεν συμβαδίζουν με τη δική τους θεωρία.

Από το θόρυβο και τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, είναι φανερό ότι κάποιοι άρχισαν ήδη να φοβούνται για τα δικά τους «επιτεύγματα» και σπεύδουν να προκαταλάβουν αποφάσεις.

Η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρείται ξεπερνά κάθε ηθικό φραγμό. Πρωταγωνιστούν δε ορισμένοι από εκείνους που δηλώνουν δήθεν σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, αλλά και σπεύδουν πρώτοι σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται -ακόμη και καθ’ υπερβολή- να την  θέσουν στο «μικροσκόπιο» της κομματικής ή και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ηχηρές παρεμβάσεις 

Το νοσηρό κλίμα προκαλεί τους νοήμονες πολίτες. Προκάλεσε όμως την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και την ηχηρή παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα, που έθεσε το ζήτημα στη θεσμική του βάση: «Η Βουλή σε αυτό το κάλεσμα των καιρών, το σπαρακτικό κάλεσμα των καιρών, για διάγνωση, ευθύνη και διόρθωση θα κληθεί να παίξει το δικό της ρόλο, θα κληθεί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν και πριν και μελλοντικά»!

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έστειλε με τη σειρά της ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους εκείνους που επενδύουν στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, εκφράζοντας την ανησυχία της για την τροπή που παίρνει η κατάσταση. Πρόκειται για δύο δημόσιες τοποθετήσεις, που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών από κανέναν «αγανακτισμένο»: Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος και όχι φυσικά οι πολιτικοί και όσοι στοιχίζονται πίσω από αυτούς, ενώ η Βουλή θα νομοθετήσει για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Οι χθεσινές τοποθετήσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Προέδρου της Βουλής, είναι η τρίτη ηχηρή παρέμβαση που γίνεται, προκειμένου να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς και στις διαδικασίες που ήδη τρέχουν, καθώς έχει προηγηθεί και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Συνέπεσαν δε μετά από νέες ολοφάνερες απόπειρες πολιτικής, συνδικαλιστικής (και τηλεοπτικής) εκμετάλλευσης που επιχειρείται από συγκεκριμένους κομματικούς χώρους.

 

Νέες αποκαλύψεις

Μεταξύ άλλων, καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός που διακινούνταν μετά το δυστύχημα για το πως και ποιος τοποθέτησε στη Λάρισα τον Σταθμάρχη. Ο υπεύθυνος Επιθεωρητής, ήταν κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα αμέσως μετά το δυστύχημα έσπευσε να πάρει αναρρωτική άδεια ενός μήνα. Η άδεια του χορηγήθηκε με παρέμβαση και κατά παράβαση της προβλεπόμενης διαδικασίας από τον Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υποψήφιο βουλευτή του.

Μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ από χθες τόσο ο Διευθυντής, όσο και ο γιατρός που υπέγραφε την άδεια τέθηκαν σε αναστολή.

Άλλο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι την κρίσιμη ώρα στο Σταθμαρχείο Λάρισας έπρεπε να υπάρχουν τρεις σταθμάρχες, με τους δύο όμως να έχουν εγκαταλείψει τη θέση τους.

Επίσης επιβεβαιώθηκε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να «καπελώσει» την δικαιολογημένη οργή των νέων και τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες τους, αλλά και να τους εξισώσει με τους «γνωστούς – αγνώστους» που κάθε φορά προκαλούν επεισόδια. Χθες ήταν και η σειρά της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη (μετά από τον προηγηθέντα Νίκο Φίλη) να εμφανίσει τους λιγοστούς ταραξίες  που προκάλεσαν τα επεισόδια στην Αθήνα ως «μαθητές και φοιτητές» που δήθεν τους αντιμετώπισαν με χημικά και ξυλοδαρμό τα ΜΑΤ.

Η κ. Τζούφη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ευθυνοφοβία, «μισές συγγνώμες», προσπάθεια συμψηφισμού και συγκάλυψης!

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Το πλήρες κείμενο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σεβόμενη τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και την οδύνη των οικείων τους, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

»Διαβεβαιώνουμε, ότι οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, αυστηρά στα πλαίσια της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, με τις προβλεπόμενες εγγυητικές της ανεξαρτησίας αυτής διαδικασίες και εντός του πλαισίου, που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας».

Η τοποθέτηση του Προέδρου Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, τοποθετήθηκε χθες για το δυστύχημα στα Τέμπη, στη συνεδρίαση του Σώματος, κατά την οποία στη συνέχεια τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. «Ο σεβασμός στη μνήμη όσων μαρτύρησαν εκείνο το καταραμένο βράδυ στην αλλαγή του μήνα στα Τέμπη, είναι το πρώτο και ύπατο καθήκον όλων μας», τόνισε και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Και η γνώμη μου είναι, η ταπεινή γνώμη μου είναι αυτή τη στιγμή, ότι πέρα από τους θεσμούς, πέρα από τις αρμόδιες Επιτροπές, πέρα από την Ολομέλεια, ο ύψιστος θεσμός αυτή τη στιγμή για το κάλεσμα διάγνωσης, ευθύνης και διόρθωσης είναι η συνείδηση του καθενός μας…».

Σε εξέλιξη οι έρευνες 

Προς το παρόν η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας, μετά και την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό: Η ανακρίτρια της υπόθεσης ήδη εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται ήδη για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Παράλληλα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος με έγγραφό του ζήτησε από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες  η Οικονομική Εισαγγελία, διερευνά για αδικήματα απιστίας σε βάρος του δημοσίου (δηλαδή την πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο δημόσιο) από τη μη υλοποίηση των συμβάσεων για τα τρένα, ήδη:

– Σύμβαση του 2005 για εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στο κομμάτι Αθήνα, Αχαρνές, Λιόσια, Κόρινθος.

– Σύμβαση του 2013 για το κομμάτι Αχαρνές – Τιθορέα.

– Σύμβαση του 2013 επίσης για το κομμάτι Τιθορέα – Δομοκός.

– Σύμβαση του 2015 για το κομμάτι Πειραιάς – Αθήνα.

Οι έρευνες της Οικονομικής Εισαγγελίας, σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν μόνον στη διαπίστωση αν υπήρξε αδίκημα απιστίας σε βάρος του δημοσίου και όχι άλλα αδικήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.