ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΨΑΘΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ψαθούρι Χαλκιδικής, ο σιροπιαστός χαλβάς ταψιού
Είναι ένα είδος χαλβά ταψιού που φτιάχνουν στη Χαλκιδική. Η επιφάνειά του χαράσσεται σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, έτσι που θυμίζει ψάθα, εξ ου και το όνομα ψαθούρι.

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης – Food styling: Σταυρούλα Φούτσα
Στέλλα Σπανού
04.03.2023 • 21:55
- 15′ προετοιμασία
- 1 ώρα ψήσιμο
- 12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.
Για τον χαλβά
- 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. (1 ποτήρι) ζάχαρη
- 150 ml (1/2 ποτήρι) κονιάκ
- 900 ml (3 ποτήρια) ηλιέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 350 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 300 ml (1 ποτήρι) κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
- μπόλικα καρφάκια γαρίφαλο
Για το σιρόπι
- 1.200 γρ. (4 ποτήρια) ζάχαρη
- 900 ml (3 ποτήρια) νερό