2 Δεκεμβρίου, 2023
Πολιτισμός Τουρισμός

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΨΑΘΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 

 

Ψαθούρι Χαλκιδικής, ο σιροπιαστός χαλβάς ταψιού

Είναι ένα είδος χαλβά ταψιού που φτιάχνουν στη Χαλκιδική. Η επιφάνειά του χαράσσεται σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, έτσι που θυμίζει ψάθα, εξ ου και το όνομα ψαθούρι.

Ψαθούρι Χαλκιδικής, ο σιροπιαστός χαλβάς ταψιού

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης – Food styling: Σταυρούλα Φούτσα
Στέλλα Σπανού
04.03.2023 • 21:55
  • 15′ προετοιμασία
  • 1 ώρα ψήσιμο
  • 12 ώρες αναμονή

Σύνολο: 13 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Για τον χαλβά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. (1 ποτήρι) ζάχαρη
  • 150 ml (1/2 ποτήρι) κονιάκ
  • 900 ml (3 ποτήρια) ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 350 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml (1 ποτήρι) κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • μπόλικα καρφάκια γαρίφαλο

Για το σιρόπι

  • 1.200 γρ. (4 ποτήρια) ζάχαρη
  • 900 ml (3 ποτήρια) νερό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.