Editorial

Στα κόκκινα οι Δήμοι από το ενεργειακό…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Ολοκληρώθηκαν  τα συνέδρια των Δήμων και των Περιφερειών σε Βόλο και Ρόδο αντίστοιχα. Εκεί λοιπόν ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν προτάσεις και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι το ενεργειακό έχει ρίξει στα βράχια τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ. Μάλιστα η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει ουσιστικά ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενισχυθούν οι αδύναμοι και να δοθούν αναπτυξιακά προγράμματα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι για άλλη μια φορά δεν έχει ουσιαστική κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε το διοικητικό μοντέλο του ενός ανδρός να μεταβληθεί. Σήμερα στους ΟΤΑ χρειάζεται περισσότερη  διάχυση της εξουσίας ώστε το αρχηγικό μοντέλο να εκλείψει. Άλλωστε δημιουργεί μόνο προβλήματα.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος ουσιαστικός με προτάσεις αλλά και ειδικές μελέτες για ένα νέο διοικητικό μοντέλο στους ΟΤΑ είτε στους Δήμους είτε στις περιφέρειες. Θα πρέπει οι Δήμοι μας να είναι ισχυροί ώστε να εκμεταλευτούν στο έπακρο τα προγράμμα και τις χρηματοδοτήσεις.

Στην σημερινή Ελλάδα είναι ατέρμονο να έχουμε 5.500 τοπικές κοινότητες με προέδρους αι περίπου 15.000 κοινοτικούς συμβούλους, που κάποιοι έχουν εκλεγεί μόνο και μόνο για να πάρουν μια μετάθεση στον τόπο τους. Είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι είτε ως αστυνομικοί ή πυροσβέστες. Δεν μπορεί να είναι αυτό το κίνητρο για την συμμετοχη στις εκλογές.

Ίσως η δημιουργία 1024 Δημοτικών Κοινοτήτων στα όρια των παλαιών καποδιστριακών Δήμων με την ταυτόχρονη ενίσχυση των χωριών ως πρότυπα κέντρα ΚΕΠ με την λειτουργία υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση από το Κράτος αλλά και από τον κεντρικό Δήμο, να είναι μια καλή πρόταση για την επόμενη μέρα.

Η νέα εποχή επιτάσσει αλλαγές και στις Περιφέρειες. Η Χαλκιδική για παράδειγμα είναι αδικημένη όπως και οι υπόλοιποι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας από την ύπαρξη της Θεσσαλονίκης στο κέντρο. Άλλωστε απορροφά όλα τα κονδύλια ενώ και σε θέμα διοίκησης, οι 4 περιφερειακοί σύμβουλοι είναι πολλοί λίγοι απέναντι στους71… Ακόμη όμως και αν η Χαλκιδική αποτελούμε μια Περιφέρεια με την Θεσσαλονίκη, θα ήταν πιο ενισχυμένη καθώς θα έχει 7 περιφερειακούς συμβούλους και ίσως άλλο ένα Αντιπεριφερειάρχη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.