3 Οκτωβρίου, 2023
Συνεντεύξεις

Στ. Καλπάκης: Έχουμε χρυσοπληρώσει τις τράπεζες

ΑΝ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στ. Καλπάκης: Έχουμε  χρυσοπληρώσει τις τράπεζες

Κατηγορεί την κυβέρνηση για αποφάσεις υπέρ των λίγων

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για στήριξη των τραπεζών κι όχι των Ελλήνων, άσκησε μέσα από δηλώσεις του στην καθημερινή εφημερίδα Η ΧΑΛΚΔΙΙΚΗ, ο Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια Ελλήνων, το ρόλο τραπεζών και την προστασία πρώτης κατοικίας, υποστήριξε πως μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή η κυβέρνηση «άρχισε να διαρρέει ότι θα ακολουθήσει ένα μοντέλο σαν το ισπανικό, όπου υπήρξε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», ωστόσο επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει κάτι, αφού η πρόσφατη συνάντηση υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κι εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως απέβη άκαρπη.

Ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναλώνεται σε εξαγγελία προθέσεων, ενώ αυτό που έπρεπε να έχει πράξει είναι τη νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δανείων. «Λόγω των υψηλών επιτοκίων χορήγησης δανείων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλα κέρδη» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως καθεμία από τις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα έχει 1δις ευρώ κέρδη. Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που «έχουμε χρυσοπληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις» υπογράμμισε. Η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης για τους δανειολήπτες αλλά και για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που διογκώθηκε στην πανδημία λόγω κλειστών καταστημάτων, αντίθετα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λήψη τραπεζοκεντρικών αποφάσεων υπέρ των λίγων.

«Συμβαίνει μία βίαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους αδύναμους και μεσαίους προς τους ισχυρούς» είπε με αφορμή την εντεινόμενη ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια. Εδώ υποστήριξε πως την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 τα πραγματικά υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας ήταν 2,2 δις ευρώ, αλλά η κυβέρνηση φορολογεί ως υπερκέρδη μόνο τα 373 εκ ευρώ.

«Κλέβει από την κοινωνία 1,8δις ευρώ και τα κάνει δώρο στους παραγωγούς ενέργειας» κατήγγειλε και κατέληξε χαρακτηρίζοντας την ασκηθείσα πολιτική «άδικη σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.