Σεβασμός στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων

Δέσμευση του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη
Πρόβλημα θα αντιμετωπίσει μόνο ο Δήμος Κασσάνδρας
Ασκήσεις ισορροπίας είναι υποχρεωμένη να κάνει η Κυβέρνηση για να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2019 με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι.
Όπως ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, για να προσθέσει όμως ευθύς αμέσως ότι πρέπει «να είμαστε συνεννοημένοι, θα διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων. Και τα δύο θα γίνουν»!
Το πως ακριβώς θα γίνει αυτό, ο Υπουργός δεν το διευκρίνισε, όπως μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει στους ΟΤΑ για το τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο διάστημα. «Ανησυχούν μήπως εφαρμοστεί το εκλογικό σας σύστημα. Γιατί ανησυχούν μήπως εφαρμοστούν αυτά που ορίζει ο δικός σας εκλογικός νόμος. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουν οι δήμαρχοι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι θέσεις του έχουν διακυμάνσεις», είπε ακόμη ο κ. Βορίδης απαντώντας στον Π. Σκουρλέτη που επί υπουργίας του προωθήθηκε ο νυν εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ που προκάλεσε τέλμα σε όσους δήμους οι δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ιωαννιτών, που παρά το γεγονός ότι έχουν συνεργαστεί τρεις παρατάξεις και πάλι δεν έχει συγκροτηθεί απόλυτη πλειοψηφία για την οποία απαιτείται συνεργασία και με τέταρτη. Αν δεν είχε ψηφιστεί η διάταξη μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή τα προβλήματα στο Δήμο θα είχαν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις δυσλειτουργίες που σήμερα υπάρχουν.
Τα οικονομικά των Δήμων
Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης είπε ότι με σαφήνεια φαίνεται πως την τριετία αυτή ενισχύθηκε σημαντικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μεγέθη που “νικούν” τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Εντυπωσιακά, όπως είπε, είναι και τα μεγέθη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, «πρωτοβουλίες που έχουν αλλάξει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης». Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές ήταν ο εσωτερικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, το προσοντολόγιο, τα συμβούλια ακεραιότητας. «Πρέπει κανείς να δει τη στρατηγική πίσω από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις. Η στρατηγική είναι κυρίως μία: η ανατροπή του εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη», είπε ο κ. Βορίδης, που έδωσε την έννοια του «εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση», δηλαδή το «δουλεύω λίγο – δουλεύω πολύ, θα πάρω τα ίδια χρήματα» και «δουλεύω λίγο – δουλεύω πολύ, θα εξελιχθώ με τον ίδιο τρόπο». Αυτή, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι «η καταθλιπτική επιρροή των ιδεών της Αριστεράς στη δημόσια διοίκηση, που την καθήλωσε για χρόνια».
Στα θρανία…αιρετοί
Εν τω μεταξύ το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εγκαινίασαν έναν νέο κύκλο επιμόρφωσης αιρετών της Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ Α’ βαθμού με την υλοποίηση στοχευμένων επιμορφωτικών δράσεων και τεκμηριωμένης ενημέρωσής τους σχετικά με τα βασικά θεματικά αντικείμενα εξειδίκευσης που αναδύθηκαν μετά από έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών μέσω ερωτηματολογίου που διεξήγαγε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ. Ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση των αρμοδιοτήτων τους για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και πολύπλευρων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.: 0:03
Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αιρετοί, τεχνοκράτες, στελέχη Δήμων, Πρόεδροι και μέλη των ΠΕΔ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, για πρώτη φορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται θα καλύψουν όχι μόνο τις εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές ανάγκες των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αιρετών στελεχών της.
Οι βασικές ενότητες εκπαίδευσης των αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέκυψαν μετά από έρευνα της ΚΕΔΕ και είναι οι εξής:
• Τα Οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικότερα θέματα που αφορούν στην κατάρτιση Προϋπολογισμού, τη σύνδεση του με το Τεχνικό Πρόγραμμα, την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του και την παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.
• Οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τις διαδικασίες ένταξης των Δήμων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την ωρίμανση των προτάσεών τους.
• Θέματα δημόσιων συμβάσεων και διαδικασιών ανάθεσης προμηθειών, υπηρεσιών και έργων.
• Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ΟΤΑ και ευρύτερα την καταστατική θέση των Αιρετών.
• Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και ειδικότερα ενημέρωση για τις δυνατότητες, τις επιλογές και τα επιτυχημένα case studies ψηφιακών υπηρεσιών έξυπνων δήμων, που θα ενδυναμώσουν τις σχετικές δεξιότητες των αιρετών για την επόμενη μέρα στους δήμους.
• Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, με έμφαση στις Κοινωνικές Δεξιότητες για το Ανθρώπινο Δυναμικό των ΟΤΑ.
Η Χαλκιδική
Αναφορικά με την Χαλκιδική οι Δήμοι Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στην νέα σύνθεση των επιτροπών που θα προκύψει. Το πρόβλημα ίσως υπάρξει στην Κασσάνδρα όπου η Δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά όχι μόνο δεν έχει πλειοψηφία αλλά και η υποψηφιότητα του αντιδημάρχου της Βασίλη Σκακινού για το Δημοτικό αξίωμα σίγουρα δημιουργεί νέες ανακατατάξεις καθώς πληροφορίες λένε πως θα τον ακολουθήσουν τουλάχιστον 5 εν ενεργεία Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.