Προβληματισμός στους καταναλωτές της Χαλκιδικής από την παρατεταμένη ακρίβεια

Οι κόντρες Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης δεν ωφελούν
– Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το ακριβότερο της εικοσαετίας…
Λιγότερο από δυο εβδομάδες απομένουν για τις εορτές των Χριστουγέννων με την αγορά να έχει φορέσει τα γιορτινά της και τα νοικοκυριά να έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και τα δώρα του Άη Βασίλη για τα μικρά παιδιά που έχουν την… τιμητική τους αυτές τις μέρες.
Το σίγουρο είναι ότι η ακρίβεια σκιάζει τις φετινές γιορτές, κάτι που τους τελευταίους μήνες έχουν για τα καλά εμπεδώσει οι καταναλωτές, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να συγκρατηθούν οι τιμές, μέσω πρωτοβουλιών, όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού».
Μακρύς ο δρόμος…
Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων «το ότι η Κυβέρνηση πέτυχε, μετά από μεγάλη προσπάθεια, να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, να φέρει το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές ανεκτές για τους πολίτες, να μειώσει ή να κρατήσει σταθερές τις τιμές σε αρκετά βασικά είδη, να ενισχύσει το εισόδημα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και να στηρίξει τις επιχειρήσεις, δεν σημαίνει ότι οι κρίσεις αδρανοποιήθηκαν ή ότι οι πληγές που έχουν ανοίξει στο κοινωνικό σώμα ιάθηκαν. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και ξέρουμε ότι απαιτείται πολύς κόπος και πολύς δρόμος ακόμα, προκειμένου να υπερβούμε την δυσάρεστη διεθνή συγκυρία που επέφεραν η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία…».
Και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα κόμματα για τον τρόπο που αντιπολιτεύονται καθώς -όπως είπε – «παραβλέπουν δύο μείζονα δεδομένα: Το κοκτέιλ των διεθνών κρίσεων δεν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, που δημιουργούνται από αυτά και από την εισαγόμενη ακρίβεια…».
Βέβαια, θα πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Αντιπολίτευση ότι οι πολίτες σήμερα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα και λίγη σημασία δίνουν στις ανούσιες αντιπαραθέσεις -πολλές φορές εκτός ορίων- που συχνά παρακολουθούν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή και οι οποίες τίποτε δεν έχουν να τους προσφέρουν, αφού δεν αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο μεταξύ, ξεκινάει σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής -και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τη σχετική ψηφοφορία- η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος όπως ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο πρώτος που συζητείται εκτός του μνημονιακού περιβάλλοντος, αλλά και εκτός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας.
Έρευνα αγοράς…
Όπως προαναφέρθηκε ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των νοικοκυριών είναι η παρατεταμένη ακρίβεια. Γιατί δεν είναι μόνο τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ που ακολουθούν ανοδική πορεία, γενικότερα οι τιμές σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες είναι τσουχτερές, με τον «πονοκέφαλο» της θέρμανσης -λόγω χειμώνα- να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με δηλώσεις εμπόρων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας, καθώς τόσο η γαλοπούλα όσο και το χοιρινό έχουν αυξημένες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων.
Βλέποντας λοιπόν αυτό το κλίμα οι περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ εντείνουν την έρευνα αγοράς έτσι ώστε να πετύχουν τις πιο συμφέρουσες τιμές.
Όπως έλεγε στην Χαλκιδική καταναλωτής, υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια και φέρνοντας ως παράδειγμα τα μελομακάρονα, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, μας είπε ότι βρήκε σε δυο διαφορετικά καταστήματα αρκετά μεγάλη διαφορά στην τιμή τους (9,80 ευρώ το κιλό στο ένα, 13,50 ευρώ στο άλλο).
Στα ύψη η ακρίβεια!
Και μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε στο 8,5% το Νοέμβριο από 9,1% τον Οκτώβριο, διότι αποκλιμακώθηκαν οι τιμές στην ενέργεια, όμως οι τιμές στα βασικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι στα ύψη!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρήθηκαν μεγάλες ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες το τελευταίο χρόνο, όπως: Ψωμί και δημητριακά 18,7%, Κρέατα (γενικά) 16,7%, Ψάρια (γενικά) 1,9%, Γαλακτοκομικά και αυγά 25,3%, Έλαια και λίπη 20,4%, Φρούτα (γενικά) 3,7%, Λαχανικά (γενικά) 12,6%, Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 8,6%, Λοιπά τρόφιμα 12,9%, Καφές-κακάο-τσάι 11,9%, Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 8,9%, Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 7,1%, Ένδυση και υπόδηση 10,9%, Ενοίκια κατοικιών 2,6%, Επισκευή και συντήρηση κατοικίας 4,0%, Φυσικό αέριο 27,8%, Πετρέλαιο θέρμανσης 11,6%, Στερεά καύσιμα 23,2%, Καύσιμα και λιπαντικά 17,6% κ.α.
Εορταστικά καλάθια…
Η Κυβέρνηση πάντως από αύριο Τετάρτη, θέτει σε εφαρμογή το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Άη Βασίλη», τα οποία το μεν πρώτο θα ισχύει έως και τις 4 Ιανουαρίου, το δε δεύτερο έως και τις 11 Ιανουαρίου.
Στο ήδη υπάρχον καλάθι για τις ημέρες των εορτών προστίθενται τα εξής προϊόντα: Γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι / βασιλόπιτα και σοκολάτα, ενώ μένουν εκτός μελομακάρονα και κουραμπιέδες για να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Στο «καλάθι του Άη Βασίλη» εντάσσονται δέκα κατηγορίες παιχνιδιών, δηλαδή επιτραπέζια-παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια. Όλα τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν «καλάθι του Αη Βασίλη» που θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία.