Πολιτική & Οικονομία

Πολιτικά δύσκολη η Χαλκιδική για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζουν η δυναμική Βελόπουλου και το κόστος θέρμανσης, ενώ στην Κουμουνδούρου «κοστίζει» ακόμη η συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτικά δύσκολη η Βόρεια Ελλάδα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι τυχαίο πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει μέχρι στιγμής μεγάλο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, το κάθε κόμμα για διαφορετικούς λόγους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα «ρετιρέ» της χώρας και ειδικότερα η Μακεδονία έχουν εκτιμηθεί από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας πως χρήζουν ειδικής εκλογικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Αριθμός καθόλου αμελητέος, που μπορεί σαφώς να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το βλέμμα πάντως πέφτει και στην Χαλκιδική που αποτελεί στόχο και για τα δυο αυτά Κόμματα.

 

Για τη Νέα Δημοκρατία η Μακεδονία ήταν πάντα το «κάστρο» της. «Αλώθηκε» το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας 8 εκλογικές περιφέρειες, τις οποίες ξανακέρδισε το 2019. Στις αρχές του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Σέρρες και ακολούθησαν επισκέψεις στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη. Κάστρο πάντως αποτελεί και η Χαλκιδική που κράτησε δυνάμεις αν και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος. Προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα περιοδείες και σε άλλους νομούς. Μάλιστα μετά τις αλλαγες στην Νομαρχιακή ψήνεται επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην περιοχή μας. Η «γαλάζια» παράταξη επέλεξε επίσης να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Ακαδημίας που έχει συγκροτήσει, στην Καλαμαριά. Εκεί ήταν πολλά στελέχη απο την Χαλκιδική που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια όπως ο υποψήφιος Βουλευτής του 2019 Γρηγόρης Τάσιος και ο Γιώργος Τσιουπλάκης γιος του πρώην Βουλευτή της ΝΔ Χαλκδικής.  Τι έχουν δει στο Μαξίμου; Πως η πίεση από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι αρκετά μεγάλη. Σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης είχαν κυμανθεί πριν από τρία χρόνια πολύ πάνω από το γενικό της ποσοστό, δηλαδή από 5%-7%. Σε κάποιες περιοχές, πλέον φέρεται να αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Ενδεχομένως και ο πόλεμος στην Ουκρανία να παίξει κάποιον ρόλο, αφού υπάρχουν πολίτες φιλικά προσκείμενοι στη Ρωσία.Πολιτικά δύσκολη η Βόρεια Ελλάδα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-1

Ο χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι πολύ πιο βαρύς, απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου οι κάτοικοι δύσβατων περιοχών να μη γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση. Από τα μέσα Οκτωβρίου σε αρκετά σημεία η θέρμανση είναι απαραίτητη. Και στη Ν.Δ. καταλαβαίνουν πως απαιτείται στενή παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων και επιπλέον στήριξη για την κάλυψη των αναγκών απομακρυσμένων περιοχών (Κάτω Νευροκόπι, Φλώρινα, Καστοριά, Αριδαία, ορεινά Ροδόπης, ορεινά Εβρου, κ.λπ.), που πάρα πολλές ημέρες θα είναι καλυμμένες με χιόνι.

Εξίσου δύσκολο είναι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία. Η συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στο κόμμα και κατά πολλούς ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην τελευταία εκλογική ήττα. Υπάρχει ακόμη ένα πιστό κοινό στη Βόρεια Ελλάδα που δεν συγχωρεί τις υπογραφές που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ψαράδες των Πρεσπών με τον Ζόραν Ζάεφ τον Ιούνιο του 2018.

Με αυτό το δεδομένο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για το βόρειο κομμάτι της χώρας. Εχει ήδη επισκεφθεί τις Σέρρες, την Πέλλα, σήμερα θα βρεθεί στο Κιλκίς και από εβδομάδα θα περιοδεύσει στη Φλώρινα και την Καστοριά. Ο στόχος είναι διττός: να αναδείξει τα οφέλη της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονες και παράλληλα να επικοινωνήσει το πρόγραμμα του κόμματος για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Οι αριθμοί μαρτυρούν την ενίσχυση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πριν από τρία χρόνια σε Πιερία, Β΄ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθία, Δράμα και Καβάλα έχασε από 6 έως 9 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.