Άρθρα

Μαρίνα μεγάλη και σύγχρονη στα Νέα Μουδανιά

Άρθρο του Χρήστου Δημητριάδη

Το όραμα των κατοίκων των Νέων Μουδανιών για ένα όμορφο και ελκυστικό θαλάσσιο μέτωπο κρατά εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια. Πρόσφατα η Δημοτική αρχή της Νέας Προποντίδας εγκαινίασε το θαλάσσιο μέτωπο, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κου Πλακιωτάκη, στο κέντρο των Νέων Μουδανιών που πραγματικά άλλαξε την εικόνα της περιοχής και έδωσε ζωή στα καταστήματα εστίασης. Ακόμη αποτελεί διάδρομο για περιπάτους αλλά και αθλητικές δραστηριότητες.

Η αξιοποίηση όμως της μαρίνας των Νέων Μουδανιών, αποτελεί στόχο και μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Σε κάθε πόλη, έτσι και στα Νέα Μουδανιά, το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο, για την απρόσκοπτη επαφή των πολιτών και της νεολαίας με το υγρό στοιχείο. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον, που όλοι θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι καλύπτει λαϊκές ανάγκες στην αναψυχή, στην επαφή με την θάλασσα και στην χαλάρωση. Άλλωστε τα Νέα Μουδανιά είναι μια περιοχή που βλέπει θάλασσα.

Η μαρίνα καθώς και το λιμάνι των Νέων Μουδανιών σήμερα χρειάζεται νέους επενδυτές ώστε να δώσει ζωή, ώθηση, χρήμα, δύναμη και φυσικά ανάπτυξη. Αποτελεί μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη δίπλα στον Θερμαϊκό και την Θεσσαλονίκη, που μπορεί κάτω υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθεί τουριστικά για την χρήση μεσαίων και μεγάλων σκαφών, ώστε να υπάρξει το τρίπτυχο της επιτυχίας (Επιβατικό, εμπορικό, τουριστικό).

Σήμερα στην Ευρώπη, αλλά και την Κροατία που αποτελεί πρότυπο, έχουν προχωρήσει οι ιδέες για σύγχρονες μαρίνες με χώρου περιπάτου και αναψυχής με μετατροπή παλιών αποθηκών σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους εστίασης και αναψυχής. Μια βόλτα στο Rotterdram, όπου βρέθηκε πέρυσι, μπορεί και να πείσει ακόμη και τον πιο προβληματισμένο για το εγχείρημα. Μπορούμε όμως να γίνουμε Ολλανδία; Μπορούμε αν αναλογιστούμε πως αυτή η Χώρα έχει 15 εκατομμύρια πολίτες και έκταση όσο είναι η Μακεδονία και η Θράκη. Έχει κάνει όμως άλματα στις Μαρίνες.

Αυτό που μας λείπει είναι η καινοτομία αλλά και η εισροή χρήματων και επενδύσεων. Πάνω από όλα όμως το όραμα και ο στόχος. Ναι μπορούμε να σχεδιάσουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, συντεταγμένα, με πρόγραμμα και με επιμονή. Άριστες λοιπόν οι αστικές αναπλάσεις αλλά η αξιοποίηση της Μαρίνας των Νέων Μουδανιών με την διασύνδεση της με το εμπορικό λιμάνι μπορεί να φέρει μια άλλη εικόνα αλλά και θέσεις εργασίας στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.