3 Οκτωβρίου, 2023
Uncategorized

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Να εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιοποίησης των ελέγχων διακίνησης γάλακτος

GALA DOXEIO

Στο ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγωγών γάλακτος επανέρχονται κτηνοτροφικές ενώσεις με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, ζητώντας την εφαρμογή σε όλη την ελληνική επικράτεια συστήματος ψηφιοποίησης των ελέγχων διακίνησης γάλακτος.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) αναφέρουν τα τρία πιο σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία:

– οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης αλλά και μεγάλη πληγή για τον κλάδο αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της χώρας.

– η έλλειψη ψηφιοποίησης των ισοζυγίων γάλακτος που δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων

– η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση/ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους.

«Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για 2 χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε. Το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων αλλά και να βελτιωθεί, όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η ελληνική κτηνοτροφία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι κτηνοτροφικοί φορείς στην επιστολή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.