Εκατοντάδες υποψήφιοι στις Δημοτικές εκλογές στην Χαλκιδική

Εκατοντάδες πολίτες της Χαλκιδικής θα δουν το όνομά τους σε ένα ψηφοδέλτιο το 2023 ζητώντας την ψήφο μας – Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε τους ικανούς. Μάλιστα το νούμερα θα ξεπεράσει τους 1600 υποψηφίους μαζί με τα τοπικά συμβούλια
Όσοι προετοιμάζονται για τις εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, έχουν ένα κοινό πρόβλημα: τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η ενεργοποίηση και επιλογή ικανών στελεχών, αλλά και ο αριθμός τους.
Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Όσο ωριμάζει όμως η δημοκρατία μας, οι διοικητικοί θεσμοί και οι πολίτες, τόσο δυσεύρετα γίνονται τα ικανά στελέχη, διότι οι απαιτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν.
Επιπλέον, οι δημαγωγοί, οι αγκιτάτορες και οι πολιτικοί «παλιάτσοι» επιβιώνουν μεν, αλλά επιβιώνουν πιο δύσκολα. Από «φελλούς» ο πολιτικός βίος είναι γεμάτος θα αντιτείνει κάποιος. Σωστό, αλλά αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα όσων έχουν την αρμοδιότητα της επιλογής, αλλά και των ψηφοφόρων, που είναι ο τελικός κριτής για τους εκλεγμένους σε κάθε επίπεδο της διοικητικής πυραμίδας.
Για τις εθνικές εκλογές είναι προφανής η στρεβλή και προβληματική λειτουργία των κομμάτων, μέσω της οποίας ανοίγεται όχι παράθυρο, αλλά μεγάλη πόρτα σε στελέχη, που το μόνο τους «παράσημο» είναι η κομματική συνέπεια. Δίχως άλλες περγαμηνές, ως σχεδόν φυσική συνέχεια, διαχρονικές κομματικές φιγούρες βρίσκουν θέση σε ψηφοδέλτια και πολλές φορές εκλέγονται, παρά το γεγονός ότι εσωκομματικά είναι γνωστή η πολιτική τους ένδεια. Βοηθάει σε αυτό και ο λαϊκισμός, τον οποίο προάγουν κομματικοί μηχανισμοί και συνεχίζει να έχει ικανό ακροατήριο στους ψηφοφόρους. Τα τελευταία πολλά χρόνια περάσαμε από πολλές μόδες (απολιτίκ, τηλεπερσόνες, πανελίστες, κομψευόμενοι σε κομματικές εκδηλώσεις συνήθως ανεπάγγελτοι, «επιχειρηματίες»…), στις οποίες δεν έδειξαν την παραμικρή αντίσταση τα κομματικά ψηφοδέλτια. Το αντίθετο. Κι αυτό την ώρα που άνθρωποι αποδεδειγμένα ικανοί δεν μπορούσαν καν να βρουν θέση ούτε ως «συμπλήρωμα» σε ένα ψηφοδέλτιο. Ακόμη κι αν είχαν διάθεση συμμετοχής, ακόμη κι αν τα ίδια τα κόμματα τους ήθελαν. Η φράση «εξαιρετικός, αλλά ποιος τον ξέρει και ποιος θα τον ψηφίσει» είναι ενδεικτική…
Με τα χρόνια και με τον περιορισμό της δυναμικής των κομμάτων ως μηχανισμών μέσα στην κοινωνία, η κατάσταση βελτιώθηκε αναγκαστικά κι όχι βάσει σοβαρού σχεδιασμού και κάποιου αξιόλογου πολιτικού πλαισίου για τις υποψηφιότητες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν είναι συνολικά καλύτερη.
Από την άλλη υπάρχει και η Αυτοδιοίκηση, την οποία πολλοί απαξίωναν στο παρελθόν ή έστω τη θεωρούσαν ένα σκαλί κάτω από την κεντρική πολιτική σκηνή για το όνειρο της πολιτικής τους καριέρας. Η Αυτοδιοίκηση όμως προχώρησε ως θεσμός και δημιούργησε σημαντική δυναμική, χάρις στην αμεσότητα με την κοινωνία και χάρις στη δυνατότητα που δίνει για απτά αποτελέσματα από τα στελέχη τα οποία συμμετέχουν σ’ αυτή. Το έργο των αυτοδιοικητικών δεν φτιασιδώνεται και η κριτική που υφίστανται είναι άμεση και σκληρή. Αυτό τους κάνει και πολιτικά και εκτελεστικά καλύτερους, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να έχει πλέον πολιτικούς ικανότατους, κάτι που σε άλλες εποχές όχι πολύ μακρινές θα φάνταζε ουτοπία, με βάση την τότε στελέχωση. Στη γειτονιά δεν κρύβεσαι…
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου όμως κινδυνεύουμε ως κοινωνία να χάσουμε αυτή την κατάκτηση της Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας του νέου νόμου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για την περίφημη προσαύξηση του 150%. Παρενθετικά να διευκρινίσουμε ότι δεν μας βρίσκει αντίθετο αυτή η πρόβλεψη, διότι προωθεί την ευρύτερη συμμετοχή στα κοινά. Πρακτικά, παρότι προαιρετικό, είναι προφανές πως οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί θα επιλέξουν να παρουσιάσουν πλήρη ψηφοδέλτια, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε «μπαλώματα» παλαιάς κοπής. Μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τον επιθυμητό αριθμό υποψηφίων συμβούλων και να κερδίσουν τις εντυπώσεις για την υποτιθέμενη απήχησή τους, θέση σε ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να βρει και πάλι κάθε περιφερόμενη ματαιοδοξία…
Εδώ πλέον υπάρχει η ευθύνη των επικεφαλής των παρατάξεων για τις επιλογές τους στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η ευθύνη των ψηφοφόρων, που θα κληθούν να επιλέξουν τους αυτοδιοικητικούς που θα τους διοικήσουν και θα τους εκπροσωπήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πόσο δύσκολο είναι το έργο των υποψηφίων δημάρχων; Θα δώσουμε μόνο το παράδειγμα του δήμου Νέας Προποντίδας. Συνολικά για να είναι ένας συνδυασμός πλήρης στο 100% των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος θα πρέπει να βρει από την τοπική κοινωνία περίπου 250 πολίτες, οι οποίοι και να έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να έχουν τις ικανότητες να το κάνουν. Με -ας πούμε- δου συνδυασμούς στις εκλογές μιλάμε για την ενεργοποίηση 500 δημοτών. Μόνο στον μεγάλο δήμο… Είναι προφανές ότι αν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός ικανών αυτοδιοικητικών σε έναν μόνο δήμο θα ήμασταν ευτυχείς κι ο δήμος Νέας Προποντίδας πρότυπο φυτώριο αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών.
Αν κάνετε τώρα τους αντίστοιχους υπολογισμούς για τους υπόλοιπους 4 δήμους του νομού, για τις περιφερειακές εκλογές και για τις εθνικές θα σας έρθει ζαλάδα για τον αριθμό των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να έχουν την ικανότητα της σοβαρής εκπροσώπησης των συμπολιτών τους σε ένα όργανο διοίκησης ή αντιπολίτευσης, χωρίς να είναι απολύτως άσχετοι με το ρόλο που καλούνται να παίξουν και απορρέει από την εμπλοκή τους και τις υποχρεώσεις που επωμίζονται με τη συμμετοχή τους στα κοινά.
Είναι προφανές ότι στα ψηφοδέλτια του 2023 δύσκολα θα βρεθεί η ποιότητα που αναζητείται. Οι υπεύθυνοι της στελέχωσης έχουν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση μπροστά τους και προκειμένου να επιτύχουν στις εντυπώσεις θα θυσιάσουν την ουσία. Σκεφτείτε στις τοπικές κοινωνίες το περίσσευμα λαϊκισμού και χλεύης απέναντι σε έναν συνδυασμό, που είναι σχεδόν μισός από τους υπόλοιπους. Και να θέλει ένας επικεφαλής να είναι αυστηρός στις επιλογές του, προκειμένου να αποφύγει την πρώιμη «καταδίκη», θα προτιμήσει να κάνει «εκπτώσεις».
Οι ψηφοφόροι όμως δεν χρειάζεται να κάνουν την παραμικρή έκπτωση. Στο ίδιο χαρτί το όνομα του «συμπληρώματος» στο ίδιο και του ικανού. Έχουμε λοιπόν κι εμείς την ευθύνη και είναι μάλιστα καταλυτικός ο ρόλος μας ειδικά στις τελικές συνθέσεις των περιφερειακών, δημοτικών και τοπικών συμβουλίων για την πενταετία μέχρι το 2028. Οπότε ας σκεφτούμε κι ας προετοιμαστούμε καλύτερα πριν την κάλπη, διότι η δύναμη της ψήφου είναι αυτή που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα και αντί για πισωγυρίσματα να κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά.
Ο σταυρός έχει αξία…