Αστυνομικά Ελλάδα Περιφέρεια

Το «internet banking» ήταν απάτη

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης απασχολεί τις αρχές

Πληθώρα ηλεκτρονικών απατών με θύματα Χαλκιδικιώτες έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Οι επιτήδειοι εφευρίσκουν συνεχώς ευφάνταστους τρόπους για να κοροϊδεύουν ανυποψίαστους πολίτες. Ομως, αυτό που συνέβη σε κάτοικο των Σποράδων δεν έχει προηγούμενο!

Ο παθών εξαπατήθηκε, όταν αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του internet banking, χωρίς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του κινητού του τηλεφώνου, αλλά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο ανυποψίαστος πολίτης αναζήτησε μέσω της Google τη διεύθυνση για internet banking της Τράπεζάς του και στη συνέχεια μπήκε στο πρώτο site που εμφάνιζαν τα αποτελέσματα για να διεκπεραιώσει την ενέργεια που ήθελε. Εντούτοις, η εν λόγω διεύθυνση ήταν απατηλή.

Οι επιτήδειοι αλίευσαν αυτόματα τους κωδικούς του και στη συνέχεια του απέσπασαν ποσό 400 ευρώ που βρήκαν στον λογαριασμό του, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν σε επικοινωνία με τον παθόντα και να τον προσεγγίσουν με μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ή στο κινητό του τηλέφωνο.

Οταν το αντιλήφθηκε αυτό ο παθών υπέστη σοκ, αφού πίστευε ότι τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης είναι ασφαλή. Απευθύνθηκε στις αρχές, κατήγγειλε το περιστατικό και επισήμανε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν είχε έρθει ποτέ με κανέναν ύποπτο πρόσωπο το προηγούμενο διάστημα ή το διάστημα της μεταφοράς του ποσού. Στη συνέχεια εξήγησε τις ενέργειες που ακολούθησε για να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες του internet banking.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία παραπέμφθηκε, όταν έκανε αναζήτηση, δεν ήταν πραγματική, καθώς στην πραγματικότητα δεν ανήκε στην Τράπεζα του παθόντος.

Μέχρι σήμερα είθισται οι επιτήδειοι να αλιεύουν προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς καρτών, με διάφορους τρόπους. Προσποιούνται ότι είναι λογιστές, υπάλληλοι ΑΑΔΕ, χορηγοί, βομβαρδίζουν με μηνύματα τους χρήστες διαδικτύου και αρπάζουν τους κωδικούς που θέλουν με link- παγίδες.

Ο τρόπος διάπραξης της συγκεκριμένης απάτης προκαλεί διάχυτο προβληματισμό στις αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.