Αγροτικά

Σε αδιέξοδο επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων…

Η αύξηση των υλικών σταματά την οικοδομή στην Χαλκιδική

  «Παράθυρο» για αναπροσαρμογή του κόστους των σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου από την Κυβέρνηση

OIKODOMH GIAPI 1

• Αν η ακρίβεια πλήττει σε πρώτο βαθμό τα νοικοκυριά, τα προβλήματα διαχέονται σε όλη την κοινωνία και απασχολούν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Η απότομη αύξηση των πρώτων υλών και των υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος συλλογής, συντήρησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων αποτελούν ένα σύνθετο πρόβλημα που επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομίας στην Χαλκιδική μας.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των πρώτων υλών έχουν ήδη επηρεάσει τον τομέα των κατασκευών καθώς έχουν ανατραπεί συθέμελα οι προϋπολογισμοί. Ήδη οι παρενέργειες είναι ορατές στα εκτελούμενα δημόσια και δημοτικά έργα, με εργολήπτες που έχουν εργολαβίες με παλιά τιμολόγια να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν και να αναζητούν τρόπους να καλύψουν το επιπλέον κόστος ή και όσοι δεν μπορούν, να συζητάνε αποχώρηση από τα έργα.

Πέραν αυτών υπάρχουν ιδιοκτήτες που είχαν ξεκινήσει ανακαινίσεις κατοικιών που έμειναν στη μέση, άλλοι που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, διαπιστώνουν ότι ανατρέπονται οι σχεδιασμοί ως προς το οικονομικό σκέλος από την αύξηση των απαιτούμενων υλικών (και όταν αυτά βρίσκονται), ενώ μείζον θέμα υπάρχει και με τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους. Οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεων αυτών εγκρίθηκαν βάσει συγκεκριμένων προϋπολογισμών που προέκυπταν από τις τιμές των υλικών που ίσχυαν την περίοδο σύνταξής τους και οι οποίοι όμως έχουν ανατραπεί άρδην.  Ακόμη οι ι επιχειρηματίες που έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια ζητούν αναπροσαρμογή των σχετικών διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να καλύπτονται οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών.

Σε αδιέξοδο οι αγρότες

Τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγροτική οικονομία επηρεάζουν κατά πού και τοπική οικονομία της Χαλκιδικής. Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα, όπως συσκευαστήρια φρούτων και ελιών, ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων και ελαίων, ελαιοτριβεία και επιχειρήσεις μεταποίησης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και στο υπέρογκο κόστος για την ενέργεια. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι επιχειρήσεις αυτές, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, να μη δίνουν τιμές στους παραγωγούς και να παρατείνουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα προϊόντα και το εισόδημά τους. Θα πρέπει  να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, χωρίς τα οποία τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους αγρότες, καθώς θα μείνουν χωρίς εισόδημα με τα προϊόντα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα ή να πωληθούν σε χαμηλές τιμές.

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας

Είναι γεγονός ότι το «ντόμινο» ανατιμήσεων ξεκίνησε και συνεχίζεται από την αναταραχή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατακόρυφη άνοδο του φυσικού αερίου. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου μετά  τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και μόνο η απειλή μιας πιο δραστικής παρέμβασης  από πλευράς Ευρώπης φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από τις αγορές, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρκή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία προφανώς θα έχει μια πολύ θετική αντανάκλαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε ελληνικό, στις τιμές ενέργειας που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έτσι ώστε το κόστος της ενέργειας να είναι αποδεκτό. Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη, παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Ξέρουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι αυτή η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ελληνική κοινωνία και ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους θα δοθεί έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απόκλισης από τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.