Άρθρα

Ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο η τουριστική περίοδος στην Χαλκιδική 

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Ο Νοέμβριος έφερε το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου για την Χαλκιδική μας. Φέτος έγινε πραγματικά ρεκόρ καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, είδαμε τα ξενοδοχεία της περιοχής μας να μένουν ανοιχτά έως την 31-10-2022. Άρα ακόμη και τον Οκτώβριο είχαμε τουριστικά έσοδα στην περιοχή μας. Το ταμείο φυσικά θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν θετικό πρόσημα και αύξηση των τουριστών και των εσόδων για το νομό μας.
Σαφώς και βοήθησε ο καιρός, αλλά το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου όχι μόνο στο τέλος της, αλλά και στην αρχή της, είναι ένας στόχος που δεν πρέπει να μένει πίσω. Οι φορείς έχουν καταλάβει ότι αν ο τουρισμός ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει αρχές Νοεμβρίου, όλη η αλυσίδα θα βγει ενισχυμένη, ενώ και η πολιτεία θα έχει πολλά έσοδα.

Η τουριστική αγορά της Χαλκιδικής πήρε μεγάλη ανάσα από τη ροή τουριστών και τα έσοδα εκτιμάται πως θα κυμανθούν και θα ξεπεράσουν τα  επίπεδα του 2019. Ένα βήμα όμως που μπορεί να γίνει είναι η προσέλκυση  βορειοευρωπαίων συνταξιούχων ώστε να περάσουν τους επόμενους μήνες στη χώρα μας. Σε αυτό θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο και το Υπουργείο Τουρισμού. Σε αυτό το σχεδιασμό κεντρικό ρόλο μπορεί να παίξει και η Χαλκιδική. Άλλωστε εδώ  έχουμε έναν γλυκό, ήπιο χειμώνα λίγων ημερών και άρα πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες, ενώ οι βορειοευρωπαίοι εταίροι μας έχουν έναν χειμώνα έξι, επτά και οκτώ μηνών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Οπότε, δυνητικά, οι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και γιατί όχι στην Χαλκιδική  να περάσουν τον χειμώνα τους πολύ πιο οικονομικά και με σαφώς μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Υπάρχει η διάθεση από τη Lufthansa να αυξήσει τις πτήσεις της για το 2023 στην Ελλάδα κατά 30%, η Austrian πετάει από Βιέννη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μέσα σε 1,5 και 2 ώρες αντίστοιχα, το ίδιο κάνουν η Aegean και η Sky Express. Όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι εδώ παρουσιάζεται μία ευκαιρία για τη βιομηχανία, για τους ανθρώπους του τουρισμού, για την οικονομία μας, αλλά και για τους Βορειοευρωπαίους εταίρους μας. Να λοιπόν η ευκαιρία η Χαλκιδική να έχει ζωή και τους νεκρούς μήνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.