8 Ιουνίου, 2023
Κοινωνία

Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συστήνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Ενώ η Κυβέρνηση καλύπτει το 90% των αυξήσεων και το Νοέμβριο…

Ζητά περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής

Προειδοποιητική βολή για τυχόν μελλοντική έλλειψη επάρκειας

HLEKTRIKES SYSKEYES

• Το 90% των αυξήσεων στο ρεύμα θα απορροφήσουν και το μήνα Νοέμβριο οι νέες επιδοτήσεις από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εξοικονομηθεί ενέργεια, με τον στόχο να έχει τεθεί στο 5% τις ώρες αιχμής, προτείνοντας μάλιστα περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα μέχρι 9 το βράδυ.

Η σύσταση αυτή αποτελεί ουσιαστικά προμήνυμα για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που στη διάρκεια του χειμώνα διαπιστωθεί πρόβλημα επάρκειας σε ηλεκτρικό ρεύμα.  Η γενναία επιδότηση αμβλύνει το οξύ πρόβλημα που υπάρχει (και σε επίπεδο Ευρώπης), δεν το λύνει όμως και εκείνο που προσμένουν καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι η επάνοδος, αν είναι δυνατόν, στην ομαλότητα που θα σημάνει και αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού που «καλπάζει».

Οι επιδοτήσεις

Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ, με το ποσό αυτό να καλύπτει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €.

– Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

– Για τα  νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)  καλύπτεται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.

 Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

– Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.

– Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Όπως είπε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα:

Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη.

Ο κ. Σκρέκας σχολίασε τα όσα έγιναν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «Οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις. Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης. Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.