21 Απριλίου, 2024
Top News Εκκλησιαστικά

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε  η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου Κασσάνδρας του 1821 στη Νέα Ποτίδαια.

Λ. Κυριζογλου από την Ν. Ποτίδαια: Ζήτω η Μακεδονία, ζήτω η Ελλάδα

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ποτίδαιας. Στη συνέχεια, αρχές, μαθητές και στρατιωτικό άγημα μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων, όπου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Ποτίδαιας, των μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων μπροστά στους επισήμους και στους κατοίκους. Το ιστορικό της ημέρας ανέγνωσε στην Εκλησία ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων που μάλιστα διατηρεί σπίτι στην Νέα Ποτίδαια, καθώς η συζυγος του είναι από την περιοχή, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος δήλωσε ότι : Τιμώντας σήμερα το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, τον “χαλασμό” της, όπως επίσης αποκαλείται,ένα είναι το ιερό μας χρέος:να μείνουμε πιστοί στις Αρχές και τις Αξίες του Έθνους μας,να διδάξουμε την Ιστορία μας και να διδαχτούμε από αυτή. Να προασπίζουμε τις Αξίες του τόπου μας και να περιβάλλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και την ανυπόκριτη αγάπη μας τη νέα Γενιά Κασσανδρινών, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους Εκείνοι που πιστοί στην Πατρίδα θυσιάστηκαν. Ζήτω η Μακεδονία!!! Ζήτω η Ελλάδα!!!

Ιστορικό σημείωμα

Η καθιέρωση του εορτασμού έγινε με σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη από το έθνος τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές, στους νεκρούς και στα θύματα του ιερού εκείνου αγώνα, κατά τον οποίο οι κάτοικοι της Κασσάνδρας και πολλοί πατριώτες από άλλες περιοχές αντιστάθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία στο βάρβαρο κατακτητή, καταγράφοντας σελίδες δόξας.

 

Τα θηριώδη στίφη των μουσουλμάνων με την άδεια του Λουμπούτ ξεχύθηκαν στην Κασσάνδρα. Πυρπόλησαν όλα τα σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες, βασάνισαν, έσφαξαν και αιχμαλώτισαν αθώους. Ο τόπος για μήνες κάπνιζε από τις πυρπολήσεις των κατακτητών. Η Κασσάνδρα ερημώθηκε.

 

Μετά την πτώση της Κασσάνδρας η επανάσταση της Χαλκιδικής ουσιαστικά έχει κριθεί. Ο Εμμανουήλ Παπάς περνά στο Άγιο Όρος. Κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των τραγικών θυμάτων στην Κασσάνδρα, καθώς και εκείνον, κυρίως γυναικών και παιδιών που σύρθηκαν στην αιχμαλωσία και τον αναγκαστικό εξισλαμισμό.

 

Στις εκδηλώσεις  παρέστησαν ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος της Βουλής, Απόστολος Πάνας, Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς, οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά και Ν.Προποντίδας Μανώλης Καρράς, η Περιφερειακή σύμβουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Μαρία Ζωγράφου καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Κουφίδης. Τέλος εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.