10 Δεκεμβρίου, 2023
Χαλκιδική

Μαζικά μηνύματα σε Xαλκιδικιώτες για δήθεν επιστροφές φόρου

Αετονύχηδες προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες

Απόπειρα εξαπάτησης με μαζικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αποδέκτες Χαλκιδικώτες  βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή μας.

Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από την Εφορία και ενημερώνουν ότι οι παραλήπτες τους δήθεν έχουν δικαίωμα για επιστροφή φόρου.

Φυσικά ούτε η Εφορία είναι ο πραγματικός αποστολέας των μηνυμάτων αυτών, ούτε οι Βολιώτες που τα λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο δικαιούνται επιστροφής φόρου.

Απώτερος στόχος των επιτήδειων είναι να εξαπατήσουν πολίτες, να αρπάξουν κωδικούς καρτών και λογαριασμών και να αδειάσουν χρήματα από τις καταθέσεις. Ετσι βομβαρδίζουν με μηνύματα τους πολίτες για να αλιεύσουν όσο περισσότερα προσωπικά δεδομένα μπορούν.

Σε μία προσπάθειά της να προλάβει κρούσματα εξαπάτησης, η ΑΑΔΕ έστειλε μηνύματα ενημερώνοντας τους πολίτες για την εν εξελίξει απόπειρα εξαπάτησης.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν το συνημμένο αρχείο που συνοδεύει τα μηνύματα, καθώς αυτό περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα μηνύματα αυτά.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι πρώτη φορά που επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες με το πρόσχημα επιστροφής φόρων. Αλλες φορές οι αετονύχηδες προσποιούνται τους λογιστές και «ψαρεύουν» θύματα με επιδοτήσεις ή επιδόματα που υποτίθενται ότι δικαιούνται οι πολίτες. Προκειμένου να αρπάξουν χρήματα από καταθέσεις βρίσκουν κάθε φορά και ένα νέο πρόσχημα και μία νέα δικαιολογία για να προσεγγίσουν τα υποψήφια θύματα.

 

Τι συμβουλεύει η ΑΑΔΕ

Αναλυτικά, η ΑΑΔΕ σημειώνει τα εξής:

«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,

παρακαλούμε για την άμεση προσοχή σας σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποστέλλεται και αναγράφει ότι «η Εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου».

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

  1. Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
  2. Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
  3. Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.