8 Ιουνίου, 2023
Top News Οικονομία

Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ…ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ!

Έσφιξαν τα κρύα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά «τουρτουρίζουν»

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη χορήγηση αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που περιλαμβάνει πετρέλαιο, καυσόξυλα, πέλετ, υγραέριο

KAYSOKSYLA
 Η είσοδος από σήμερα ουσιαστικά στη χειμερινή περίοδο, με την αναμενόμενη εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, συνοδεύεται και από τη χθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη τρέχουσα περίοδο 2022/2023. 

Την απόφαση για το επίδομα την περίμεναν με ανυπομονησία χιλιάδες νοικοκυριά (οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,3 εκατομμύρια), ώστε να προγραμματίσουν την προμήθεια καύσιμης ύλης, είτε πετρελαίου θέρμανσης οι περισσότεροι, είτε άλλων πηγών, όπως καυσόξυλα, πέλετ, υγραέριο, για έναν άλλον αριθμό. Η θέρμανση αποτελεί την περίοδο αυτή τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, καθώς με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων και γενικά του πληθωρισμού έχει καταστεί… είδος πολυτελείας. Βέβαια και μετά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ένας μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων νοικοκυριών, δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά εφόσον οι τιμές παραμένουν τόσο υψηλές και θα «τουρτουρίζουν» με ημίμετρα κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η δημοσιοποίησή του έρχεται μάλιστα στην… κατάλληλη περίοδο καθώς σταδιακά από σήμερα οι ζεστές ημέρες δίνουν τη θέση τους σιγά- σιγά στις κρύες και ο χειμώνας θα αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» του. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (MyΘερμανση) της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο σήμερα το βάρος όλων έχει στραφεί στο αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Ιταλία και έχει την κωδική ονομασία «EVA».

 Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας (πέλετ). Επιπλέον, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των αιτούντων, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση περισσότεροι δικαιούχοι, και αυξάνεται η βάση υπολογισμού και το ανώτατο ποσό του επιδόματος.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις. Η  πρώτη δόση  θα  καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου και οι παλαιοί δικαιούχοι μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Για την καταβολή του επιδόματος έχει δεσμευθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κατά την περυσινή περίοδο.

Η πλατφόρμα για την επιβολή των αιτήσεων θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Δεκεμβρίου.

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βαθμοημέρα, ήτοι  πάνω από το 1, θα λάβουν επίδομα προσαυξημένο κατά 25%, υπό την προϋπόθεση να μην είναι υψηλότερο των 1.000 ευρώ. Τα ποσά θα κυμανθούν:

• από 100 ως 800 ευρώ για τους κατοίκους στο 90% των περιοχών: πρέπει όμως να καταναλώσουν διπλάσια ποσότητα από το επίδομα. Αν δαπανήσουν λιγότερα, θα αποζημιωθούν για το 50% της δαπάνης (π.χ. επίδομα 70 αντί 100 ευρώ για αγορές 140 αντί 200 ευρώ)

• από 120-1.000 ευρώ (+20%) για κατοίκους σε ψυχρές περιοχές, με κατάταξη από 1 βαθμοημέρα και πάνω.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Κριτήρια χορήγησης

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει  και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητη Περιουσία:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.