18 Απριλίου, 2024
Top News Χαλκιδική

Πρόβλημα με το τσίπουρο στην Χαλκιδική…

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει το Υπ. Οικονομικών…

Τα παραδοσιακά καζάνια  γίνονται τώρα μία διαδικασία για… λίγους!

TSIPOYRO KAZANIA PAREA

Η Χαλκιδική στα καζάνια αναστενάζει!!! Θα μπορούσε να είναι η παράφραση του τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου. Ας μην ξεχνάμε πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι μήνες που παραδοσιακά παίρνουν φωτιά τα καζάνια της Χαλκιδικής. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά!!!  Στα… κάγκελα έχει φέρει τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου της Χαλκιδικής το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, που μετατρέπει την πατροπαράδοτη διαδικασία της απόσταξης σε… επιστήμη για λίγους!

Πέρα από την αύξηση της φορολογίας, προβλέψεις όπως η δήλωση συντεταγμένων (!) για κληματαριές και καζάνια και οι δηλώσεις αλκοολικού βαθμού, θα οδηγήσουν πολύ κόσμο στην έξοδο από μία δραστηριότητα η οποία, ειδικά για την περιοχή μας, δίνει την αφορμή για ανταμώματα και εκδηλώσεις μέσω των οποίων, στο «κατώφλι» του χειμώνα ζωντανεύει η ύπαιθρος και τα έρημα κατά τα άλλα χωριά της.

Οι εξελίξεις οδηγούν τους αμβυκούχους και αμπελοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Ζωντανεύει η ύπαιθρος

Η απόσταξη τσίπουρου είναι μία παράδοση αρκετών δεκαετιών για τα χωριά της Χαλκιδικής. Πέρα από το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα σε κατοίκους της υπαίθρου να παράγουν μικρές ποσότητες για οικιακή χρήση, δίνει την αφορμή να ζωντανέψουν περιοχές που μετά το καλοκαίρι ουσιαστικά ερημώνουν και να διοργανωθούν γιορτές και εκδηλώσεις που φέρνουν στο ίδιο τραπέζι χωριανούς και επισκέπτες.

Έχει επομένως μία ιδιαίτερη κοινωνικοπολιτιστική αξία για περιοχές όπως η δική μας με μικρούς ορεινούς οικισμούς, στους οποίους δεν έχει απομείνει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα. Ωστόσο, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών, τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς και προβάλλει ο κίνδυνος ουσιαστικά να εξαϋλωθεί κάθε δραστηριότητα αυτού του είδους.  Το Υπουργείο Οικονομικών με τον νόμο  καταρχήν αυξάνει ο φόρος από 57 λεπτά σε περίπου 1,50 ευρώ για κάθε λίτρο τσίπουρου που δηλώνει ο μικρός παραγωγός με βάση πάντα την αλκοόλη του. Εξάλλου, θα πρέπει κανείς, δηλώνοντας την ποσότητα τσίπουρου που παράγει, να δηλώνει και τον αλκοολικό βαθμό του, κάτι που  δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει. Η διαδικασία αυτή έχει αντικειμενικές δυσκολίες.

Παράλογη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η απαίτηση του Υπ. Οικονομικών να δηλώνουν οι μικροί παραγωγοί τις συντεταγμένες όπου έχουν τα κλήματά τους, κάτι που ειδικά για τους ηλικιωμένους δημιουργεί μεγάλη δυσκολία. Το ίδιο ισχύει και για το καζάνι που επίσης θα πρέπει κανείς να δηλώνει συντεταγμένες. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν μένει σταθερό αλλά μετακινείται, καθώς ο κάθε παραγωγός έχει διαμορφώσει υποδομή στο σπίτι του για την απόσταξη τσίπουρου και το παίρνει εκεί.

Θα χαθεί η παράδοση

Με απαιτήσεις όπως οι παραπάνω δεν πατάσσεται το λαθρεμπόριο τσίπουρου, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οι μικροί παραγωγοί, τη ζωή των οποίων δυσκολεύει το υπουργείο. Η απόσταξη τσίπουρου είναι μία παράδοση θεμελιωμένη μέσα μας, ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός για την ύπαιθρο. Με αποφάσεις και νομοθεσίες όπως αυτή, θα σταματήσουν οι πατροπαράδοτες αυτές μαζώξεις και εκδηλώσεις, ενώ από την άλλη ο κόσμος θα οδηγηθεί τελικά στο να παρανομήσει! Οι παραγωγοί της Χαλκιδικής, όπου η εφημερίδα μας συνομίλησε μαζί τους, τόνισαν ότι εκεί που επιζητούν  είναι να ανοίξει ένας διάλογος με όλους τους φορείς, προκειμένου οι Χαλκιδικιώτες διήμεροι αποσταγματοποιοί να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Θέλουμε να κάνουμε τους νοικοκυραίους, γιατί τέτοιοι είναι οι παραγωγοί, να είναι νόμιμοι», επισημαίνει παραγωγός από την περιοχή των Ζερβοχωρίων.

Τα αιτήματα

Τι ζητούν λοιπόν οι «Αμβυκούχοι & Αμπελοκαλλιεργητές Χαλκιδικής»; Παραγωγός από την περιοχή της Αρναίας τονίζει στην εφημερίδα μας ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απόσταξης μικρών ποσοτήτων σταφυλιού, να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, να δοθεί περισσότερος χρόνος για απόσταξη, να μην αναγκάσει το υπουργείο όσους έχουν μία «κρεβατίνα» σταφύλια να δηλώνουν συντεταγμένες και επίσης να δοθούν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται κάποιες από τις ανενεργές άδειες για καζάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.