3 Οκτωβρίου, 2023
Editorial

Ποιος έχει την ευθύνη για την συγκομιδή της πράσινης ελιάς…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Για άλλη μια φορά η πολιτεία βρέθηκε να κυνηγά τις εξελίξεις. Η Χαλκιδική βρίσκεται στο ζενίθ της συγκομιδής των πράσινων ελιών. Εργάτες όμως γιοκ. Και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε αμόκ!!!

Η παραγωγή φέτος είναι πολύ καλή. Οι οιωνοί δείχνουν πως με τις κατάλληλες κινήσεις θα αυξήσουν τις τιμές. Χωρίς εργατικά χέρια όμως δεν γίνεται τίποτα. Σήμερα το Υπουργείο που έχει την καίρια ευθύνη στον αγροτικό τομέα είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για να δώσει όμως λύσεις χρειάζεται και η συνεργασία με άλλα Υπουργεία. Αυτό δεν σημαίνει πως φέρει ευθύνες. Φέτος η περιοχή μας χρειάζεται 9.000 ανθρώπους να εργαστούν. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο 5.000 εργατικά χέρια.

Λύση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί από το ημεδαπούς πολίτες και κατοίκους της Χαλκιδικής μιας και για την συγκομιδή χρειάζονται έμπειρα χέρια που να έχουν δουλέψει στη Γη. Κάθε άλλη λύση απλώς είναι ανέφικτη…

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική καθώς το 60% των παραγωγών δεν έχει βρει εργατικά χέρια μέχρι στιγμής. Είναι βέβαια πως όσο πλησιάζουμε στην καρδιά της συγκομιδής θα υπάρξει σοβαρό θέμα φέτος. Πιθανόν να μείνουν κτήματα που δεν θα συγκομιστούν.  Η συγκομιδή της ελιάς κρατά ενάμιση μήνα. Είναι. πράσινη, μετά μαυρίζει και γίνεται ελαιοποιήσιμη. Όταν, όμως, καλλιεργείς μια βρώσιμη ελιά το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Δεν μπορείς να την σπρώξεις στο λάδι

Η ελιά μαζεύεται με το χέρι και η τιμή κυμαίνεται στα 3 ευρώ ανά τελάρο. Ένας εργάτης μπορεί να μαζέψει περισσότερα από 30 τελάρα, ιδίως φέτος που είναι παραγωγική η χρονιά. Κάποιος που θέλει να δουλέψει, μπορεί να βγάλει και 100 και 120 ευρώ την μέρα. Είναι, όμως, επίπονη, πολύωρη δουλειά και δύσκολη. Για αυτό και δεν την επιλέγουν οι νέοι.  Η απασχόληση στην συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, προκειμένου να μη χτυπηθεί και υποστεί αλλοιώσεις.

Εμπόδιο για την εύρεση εργατικών χεριών αποτελεί και η γραφειοκρατία από την μεριά των ελληνικών αρχών οι  οποίες δεν απλοποιούν την διαδικασία προσκλήσεως εργατικών χεριών. Η πρόσκληση μετακλητών εργατών στοιχίζει 110 ευρώ για τον κάθε αγρότη ενώ στην Ιταλία τα πράγματα είναι πιο απλοποιημένα τα πράγματα. Εδώ εμείς ζούμε πίσω από τον ήλιο…

Στο νομό Χαλκιδικής, υπάρχουν περίπου 140 χιλιάδες στρέμματα ποτιστικής ελιάς, τα οποία κάθε χρόνο παράγουν, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, από 80 χιλιάδες έως 150 χιλιάδες τόνους βρώσιμης ελιάς.

Ας βάλουν επιτέλους μυαλό οι υπεύθυνοι του αγροτικού μας τομέα και ας δίνουν λύσεις γρήγορα και άμεσα και όχι να ταλαιπωρούν τους αγρότες της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.