Top News Πολιτική & Οικονομία

Ποιοί παίζουν για τα ψηφοδέλτια

τα γκάλοπ, τα σενάρια και η Χαλκιδική…
Μπορεί να δοθεί λύση και από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση;
Πολλές είναι οι δημοσκοπικές εταιρείες που τις τελευταίες μέρες δημοσιεύουν τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης ιδιαίτερα μετά τις παρουσίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ όπως και του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε οι παροχολογίες κυριάρχησαν!!! Τα σενάρια λοιπον δίνουν και παίρνουν αναφορικά με το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο στην Χαλκιδική. Σήμερα το Θέμα της Χαλκιδικής σας παρουσιάσει όλα τα σενάρια αλλά και τα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Δεν είναι λίγα τα σενάρια που καλλιεργούνται για το πως θα μπορούν να στηθούν Κυβερνήσεις συνεργασίας ώστε να υπάρξει σταθερότητα.

Θυμίζουμε βέβαια την   «προειδοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή που συζητήθηκε όσο τίποτα κατά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με αυτή τη δήλωση για τερατογενέσεις άνοιξε τη σεναριολογία για τον σχηματισμό πιθανών κυβερνήσεων συνεργασίας, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν πάρει αυτοδυναμία – είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές, που μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Τέσσερα από αυτά συζητιούνται πια ευρέως, γιατί μαθηματικά (λένε οι δημοσκοπήσεις) έχουν πιθανότητες να συμβούν.

Πώς ορίζονται οι «τερατογενέσεις»; Για τον καθένα η λέξη σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ο αληθινός ορισμός θα φανεί, αν χρειαστεί, μόνο όταν θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η «δεξιά πολυκατοικία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εδώ και χρόνια ανοίγματα προς το πολιτικό Κέντρο. Θα μπορούσε να στραφεί στα δεξιά του για να βρει κυβερνητικό εταίρο; Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στελέχη της κυβέρνησης που δημόσια δεν το απέκλειαν. «Εμείς κοιτάμε προς τη Δύση και αυτός προς την Ανατολή», είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης – ένας εύσχημος τρόπος του κυβερνητικού εκπροσώπου να αναφερθεί στις φιλορωσικές θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Αυτό θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτής της ενδεχόμενης συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων που έχουν στο επίκεντρο την πουτινική Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μιλούσαμε για μια σύμπραξη που θα προέκυπτε από τις εκλογές της απλής αναλογικής, γιατί οι αριθμοί των εδρών δεν βγαίνουν – το ενδεχόμενο διερευνάται μαθηματικά μόνο σε πιθανή δεύτερη κάλπη, που θα στηθεί με το κλιμακωτό μπόνους που ψηφίστηκε από τη ΝΔ.

Η «κυβέρνηση του Κέντρου»

Αυτό το σενάριο έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, σε μια στιγμή που η συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρίθηκε απαραίτητη για τη σωτηρία της χώρας. Αυτές οι πρόσφατες μνήμες το έκαναν να μοιάζει πιθανό πριν από κάποιο διάστημα, παρότι οι συνθήκες είναι πια πολύ διαφορετικές. Το σενάριο συζητιόταν θετικά ή αρνητικά ακόμα και όταν η πρώην και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το απέκλειαν ή το έβαζαν υπό τη συνθήκη της επιβολής ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έφερε βασικά αλλαγή οπτικής, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού (θέση στην οποία έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν θα βάλει από το παράθυρο» ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα). Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, σ’ αυτή τη φάση φαίνεται να διεξάγεται ένα blame game – ώστε η μια πλευρά να κατηγορήσει την άλλη για την ασυμφωνία, είτε από τις εκλογές της απλής αναλογικής είτε από εκείνες με το κλιμακωτό μπόνους.

Κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή, η ενεργειακή κρίση προαναγγέλλει έναν δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν κανονικότητα. Ισως η μεγαλύτερη περίπτωση «τερατογένεσης», αυτή που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, με στόχο η χώρα να ξεπεράσει τους σκοπέλους – σίγουρα όχι ένα σχήμα που θα μπορούσε να κρατήσει για μια τετραετία, αλλά θα είχε χρονική διάρκεια τέτοια που θα περνούσε μήνυμα ενότητας. Παρότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε διευρυμένη πλειοψηφία ήδη από την απλή αναλογική, οι πιθανότητες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συναινέσουν στη δημιουργία της είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Οχι μόνο γιατί αυτό θα άφηνε κενή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν μικρότερο πολιτικό παίκτη, αλλά γιατί προεκλογικά οι τρεις τους επενδύουν στις διαφορές και όχι στις ομοιότητές τους – στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης έχει ήδη πέσει το δίπολο πρόοδος – συντήρηση, αλλά και ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς.

Η «προοδευτική κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση των ηττημένων», επισημαίνοντας πως το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης» μπορεί να προχωρήσει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας ως τώρα, όμως, επιτρέπουν αυτό που πολιτικά αποκλείει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, δηλαδή τη ΝΔ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, δηλαδή τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, συνάψουν προγραμματική συμφωνία, οι αριθμοί δεν θα σταθούν εμπόδιο – ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί τουλάχιστον η ανοχή του ΚΚΕ. Αυτό που εμποδίζει μια τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί δεν είναι τα νούμερα, αλλά οι προθέσεις των κομμάτων, που με μια πρώτη ματιά μοιάζουν ετερόκλητα – θα χρειάζονταν πολλές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, στο κλιμακωτό μπόνους που θα ισχύει από τις επόμενες εκλογές, σενάριο «ηττημένων» δεν υπάρχει ούτε αριθμητικά.

Η Χαλκιδική

Κατά τα φαινόμενα στην Χαλκιδική η διατίμηση των εδρών γίνεται είτε με απλή αναλογικη είτε με την ενισχυμένη, με μια έδρα για τη Νέα Δημοκρατία, μια για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια για το Κίνημα Αλλαγής. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΝΔ στην Χαλκιδική μπορεί να προσεγγίσει το 38% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24% και το ΠΑΣΟΚ να προσεγγίζει το 14%. Από πλευράς ονομάτων στη ΝΔ αποχωρεί μετά από μια παρουσία σχεδόν 20 ετών με μιρκά διαλύματα, ο Βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς ο οποίος έχρησε αντικαταστάτρια του στο ψηφοδέλτιο την στενή του συνεργάτη κα Μυλωνά, σύζυγο του Προέδρου του Νοσοκομείου Πολυγύρου. Από εκεί και πέρα θα επιλεγεί άλλη μια γυναίκα που δεν έχει βρεθεί ακόμη αν και ακούγονται κάποια ονόματα. Τέλος για τις τρεις θέσεων ανδρών ακούγονται τα ονόματα του πρώην Βουλευτή Ευθύμη Καρανάσιου, του προέδρου της ΠΟΞ και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχών Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου, του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιώργου Γιάννη που πάντως δεν έχει παραιτηθεί ακόμη από την θέση του, του επιχειρηματία Νίκου Τσερκετζίδη, του γιου του αδικοχαμένου Βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Τσιουπλάκη καθώς και του Μεταλειολόγου Μηχανικού Γιώργου Τσανανά. Θυμίζουμε ότι κος Τάσιος ήταν υποψήφιος και στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο και οι πιθανότητες να συμπεριληφθεί και πάλι είναι αυξημένες.  Απο Πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική τα πράγματα είναι αντίστροφα καθώς έχουν βρεθεί οι δυο γυναίκες που χρειάζονται για το ψηφοδέλτιο. Η Βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, ιδιαίτερα δραστήρια καθώς και η πρώην Βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη θα είναι και πάλι παρούσες στον αγώνα. Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα με τις ανδρικές παρουσίες καθώς αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι κοι Σακάς και Τόσκας. Από πλευρά ΠΑΣΟΚ και εδώ εκτός από τον νυν Βουλευτή Απόστολο Πάνα υπάρχει θολό τοπίο αν και έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ο πρώην Υπουργός Χρήστος Πάχτας. Τ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.