Περιφέρεια Υγεία

Πάνω από 4,5 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στον «Προσωπικό Γιατρό»

 

SYNTAGOGRAFHSH

• Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την υπηρεσία του «Προσωπικού Γιατρού» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. 

Ως γνωστόν, πρόκειται για έναν θεσμό για τον οποίο έχουν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά κυρίως της ιατρικής κοινότητας. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας πάνω από 4,5 εκατ. πολίτες τον «αγκάλιασαν» σε λιγότερο από τρεις μήνες! Το 50% της χώρας και σχεδόν το 65% άνω των 65 ετών που κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό. Παράλληλα, ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα και προχθές άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον σύστημα.

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε ότι «ο προσωπικός γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τη συνταγογράφηση».

Η άυλη συνταγογράφηση 

Στο μεταξύ, έδαφος κερδίζει συνεχώς και η άυλη συνταγογράφηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο σύστημα έχουν εγγραφεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα 4.002.215 πολίτες έχουν καταχωρίσει στο ehealth.gov.gr τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, ώστε να λαμβάνουν με μήνυμα τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις τους. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο το ποσοστό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών που εκδίδεται άυλα υπερβαίνει σταθερά το 40% και σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει το 50%.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Μέσα σε τριάντα μήνες, έχει εξελιχθεί σε μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες του gov.gr, αλλά και στο “κλειδί” της στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας…».

Ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε την άυλη συνταγογράφηση πολύτιμο εργαλείο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα ανέφερε ότι «Η πανδημία του covid και οι ανάγκες που προέκυψαν έδωσαν μια επιπλέον ώθηση στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που συντελείται στην χώρα, για την δημιουργία συστημάτων και εφαρμογών έχοντας πάντα στο επίκεντρο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι η άυλη συνταγογράφηση αποτελεί επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό, απλουστεύτηκε μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.