8 Ιουνίου, 2023
Περιφέρεια

Νέο πακέτο επιδοτήσεων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες

DEH LOGARIASMOS EYRO

• Με ένα νέο «πακέτο» επιδοτήσεων στην κατανάλωση η Κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το κόστος της ενέργειας κατά το μήνα Οκτώβριο για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα βλέμματα και η αγωνία στρέφεται για τους επόμενους, πιο δύσκολους, μήνες του χειμώνα, κατά τους οποίους περιοχές με υψηλά υψόμετρα όπως πολλές της Χαλκιδικής έχουν πολλαπλάσιες ανάγκες για θέρμανση λόγω του δριμύ ψύχους που συνήθως επικρατεί.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το νέο πρόγραμμα ενισχύσεων, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το επόμενο διάστημα, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα».

Από 1η Οκτωβρίου όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός θεσπίζεται ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, ήτοι:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

– Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

– Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις επιχειρήσεις

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.

– Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Εξοικονόμηση μέχρι και 74%!

Σύμφωνα με υπολογισμούς  η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με το νέο σύστημα μπορεί να φτάσει μέχρι και 74%. Αναλυτικά:

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

-Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.

– Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.