Ιανουάριος 15, 2025
Top News Επιχειρηματικότητα

ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!

Για να έχουν και οι ντόπιοι παραγωγοί οφέλη και εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο…

ΝΑΙ, η Χαλκιδική να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά υπό όρους και ΟΧΙ σε βάρος του περιβάλλοντος και του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου…

ANANEOSIMES PHGES ENERGEIAS

• Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης -μαζί και η Ελλάδα- βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η προώθηση έργων ΑΠΕ, είτε αυτά λέγονται φωτοβολταϊκά πάρκα, είτε ανεμογεννήτριες, είτε υδροηλεκτρικά… Και πράγματι σε όλη τη χώρα το ενδιαφέρον για τέτοια έργα, ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευθεί, κάτι που είναι εμφανές και στην Χαλκιδική, αφού παντού «ξεφυτρώνουν» διαρκώς επίδοξοι επενδυτές!

Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας έχει μεγάλες δυνατότητες για ν’ αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ, τα οποία θα μπορούσαν, σε σύντομο σχετικά χρόνο, να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας. Ωστόσο εάν αυτά γίνουν χωρίς σχεδιασμό και αυστηρή τήρηση των βασικών περιβαλλοντικών κανόνων, θα επιβαρύνουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής και τότε θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να γίνονται ενεργειακά έργα «μαμούθ», αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και να μην προτιμώνται τα πολλά μικρά και διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές, που θα ωφελούσαν και πολλούς ντόπιους παραγωγούς; Πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα, που όλο και πιο συχνά ακούγεται τελευταία από μετριοπαθείς φωνές, με αφορμή τις συζητήσεις και τις περιβαλλοντικές άδειες για διάφορα έργα ΑΠΕ στην Χαλκιδική.

Οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν είναι πολλοί: η ισχύς και η χωροθέτηση των έργων είναι ίσως οι πιο σημαντικοί, την ώρα μάλιστα που τα δίκτυα στην περιοχή μας είναι κορεσμένα και δεν υφίσταται σήμερα τρόπος μεταφοράς και διανομής από τον ΔΕΔΗΕ γι’ αυτό και οι μεγάλοι παραγωγοί εγκαθιστούν δικά τους!

 ΝΑΙ στις ΑΠΕ, ΟΧΙ χωρίς σχέδιο!

Τα έργα ΑΠΕ σήμερα, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ και ορθώς η Κυβέρνηση τα έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, όμως είναι ένα εγχείρημα που αποδεικνύεται δύσκολο και αρκετά σύνθετο. Αν και υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να αποφανθούν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το σίγουρο είναι ότι η Χαλκιδική πρέπει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι όμως σε βάρος του περιβάλλοντος και του αγροτο-κτηνοτροφικού κόσμου. Εάν γίνουν με σωστό σχεδιασμό και ξεκάθαρους όρους, τότε τα οφέλη θα είναι περισσότερα για όλους. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με δημάρχους ορεινών Δήμων, ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στα μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *