3 Οκτωβρίου, 2023
Πολιτική & Οικονομία

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ!

Απέναντι στα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι…

Η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας δίνει τη δική της μάχη μέσα από αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον

EYRO KLEIDI

• Είναι γεγονός ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια παλεύει να επιβιώσει κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Πριν καλά – καλά προλάβει να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον, λόγω της  πολυετούς οικονομικής κρίσης, προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με πολλούς περιορισμούς, για να έρθει η ενεργειακή κρίση και να δώσει τη χαριστική βολή! 

Η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζει και τη χώρα μας, με τους πολίτες να βρίσκονται σε στάση αναμονής, αφού δεν ξέρουν πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας προμηνύεται πολύ δύσκολος για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη και «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, δίνει τη δική της «μάχη» μέσα από αντίξοες συνθήκες και σ’ ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον.

Εξάλλου, τα στοιχεία εξαμηνιαίας  έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.») ήταν αποκαλυπτικά, αφού σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον!

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, οποιοδήποτε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο θα βοηθούσε σημαντικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Κατά τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς όφελος των επιχειρήσεων.

Ενίσχυση ρευστότητας

O εμπορικός κόσμος της χώρας τίμησε την «Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου» (22 Σεπτεμβρίου), εν μέσω σκληρών αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων (γεωπολιτική, ενεργειακή και πληθωριστική) επιδεινώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, του εμπορικού κλάδου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνολικά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο εντεινόμενος προβληματισμός του εμπορικού κόσμου ενόψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα εστιάζεται: α) στη περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, β) στο γεγονός ότι τα περισσότερα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα αρχίζουν να αποδίδουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 και γ) στις αυξανόμενες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί όλο το επόμενο έτος, ίσως και το 2024.

Γι’ αυτό και επισημαίνει με έμφαση ότι μία παρατεταμένη περίοδος ισχνής ρευστότητας, θα θέσει εν αμφιβόλω το μεγάλο στόχο του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού του εμπορίου και της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων, εργαζομένων και ιδιοκτητών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εμφανίζουν μεγάλη ψηφιακή υστέρηση έναντι των πολυεθνικών αλυσίδων και των ισχυρών εγχώριων ανταγωνιστών τους.

Κατά την ΕΣΕΕ είναι απαραίτητο να υπάρξει γόνιμη διαβούλευση της Πολιτείας με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς και με ξεκάθαρο στόχο την στήριξη της ρευστότητας των Εμπορικών ΜμΕ, απέναντι στις νέες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Συνομοσπονδία το ελληνικό Εμπόριο, ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία με 230.00 επιχειρήσεις και 724.000 εργαζόμενους, θα πορευτεί εν μέσω και αυτής της δυσμενούς συγκυρίας με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.